Vil granske massakrer i Afghanistan – kanskje?

Barack Obama sier nå at han vil granske påstandene om at USAs afghanske allierte likviderte opp mot 2000 Talibanfanger i 2001 (lenke til artikkel i NRK). De ble plassert i kontainere og var der i flere døgn, mange ble kvalt. Visstnok ble de resterende skutt da de kom ut av containerne. Alle de døde ble lagt i massegraver.

Hvis opplysningene om massakrene er riktige, er det tale om alvorlige krigsforbrytelser i USAs navn, og med representanter fra USA til stede. Dette har vært kjent i åtte år, men gjentatte ganger blitt feid under teppet.

USAs administrasjon har tidligere sagt at «det ikke er noen grunn» til å granske dette. At Obama nå vil se nærmere på dem, er et lite pluss i margen, men det virker ikke som viljen er stor. Han har flere ganger avvist å opprette en sannhetskommisjonfor å granske den omfattende torturen i Guantanamo (Aftenposten).

USA har brutt både krigens folkerett og menneskerettskonvensjonen kontinuerlig siden 2001 ved å holde tusenvis av fanger i Guantanamo uten lov og dom, og utsatt dem for meget grov tortur. Alle har visst dette. Hvem har gjort noe?

Hvis det var et diktatur, eller et land USA ikke liker, ville man ikke nøyd seg med kanskje å granske. Toppledere fra andre land blir stilt for Haagdomstolen for lignende lovbrudd.

Men George Bush, Dick Cheney og Condoleezza Rice kommer aldri til å bli stilt for noen rett. De får kanskje en liten smekk over fingrene med verdens pekestokk.

USA er ikke noe sivilisert land, og har spesielt ikke vært det de siste åtte årene. Barack Obama skal få jobbe mye hvis han skal klare å rydde opp i USAs skammelige historie og forsøke å bevise at det finnes lov og rett, også for egne tidligere statsledere og statsråder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: