Salget av ritalin øker

Over 27.000 personer får nå ritalin og lignende preparater. Statens legemiddelverk er bekymret. Ikke på grunn av medisinbruken, men fordi de er redd for at det blir vanskelig å gi alle pasientene den nødvendige oppfølgingen.

Dagsavisen: «Bare tre år gammel ville legen at Anne Kristine Østli Berentsen fra Oslo skulle begynne å bruke ADHD-medisinen ritalin. Da foreldrene nektet, kom det trusler om at barnevernet skulle ta over omsorgen for Anne Kristine – en av landets første med diagnosen ADHD.»

Jeg er svært bekymret for medisinbruken. Jeg er svært bekymret over at vi nok en gang skal medisinere oss ut av problemer som har sin årsak helt andre steder – utydelige foreldre, kaotiske hjem, kaotisk skolehverdag, for lite fysisk aktivitet. Vi påfører tusenvis av barn en diagnose de kunne sluppet å få hvis man hadde holdt dem unna PPT og barnepsykiatrien.

Det er videre et stort problem at som virkelig har ADHD blir avspist med tabletter, og i svært liten grad blir fulgt opp med atferdsmessige tiltak og rådgivning til foreldre. Studier viser at miljø- og atferdstiltak fungerer minst like bra som medisiner, altså kunne mange sluppet medikamenter hvis PPT og helsevesenet hadde brukt ressurser på å se disse ungene og hjelpe dem i hverdagen.  De som bruker medikamenter skal også ha tilrettelegging i hverdagen. Det er svært dårlig medisinsk praksis å bare gi medikamenter.

Historien gjentar seg.

Stikkord: , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: