Høyre rir igjen

En av Høyres kampsaker er å redusere sykefraværet. Og ett av yndlingsvirkemidlene er å foreslå sanskjoner mot leger som «sykmelder for mye». Tidligere har det vært uklart hvilke sanksjoner de vil bruke, men ifølge NRK i dag vil de gi bøter. Jeg har skrevet mye om dette før, det kan de interesserte lese her, men den gangen visste jeg ikke hva straffen skulle bestå i.

La oss se nærmere på dette: 1. Jeg tror nok det må innføres en ny paragraf i Lov om folketrygd. Men det går vel greit. Ellers kanskje i Straffeloven? Skal jeg endelig få et rulleblad?

2. Hvem skal etterforske dette? Den mest nærliggende instansen er NAV. De har jo så lite å gjøre, så det er på tide å sette dem i arbeid. Deres metode har tidligere vært å ta «stikkprøver» ved å be om full utskrift av pasientjournaler, selvfølgelig uten å varsle eller spørre pasienten. Riktignok har de moderert seg, etter gjentatt og massiv kritikk, så nå ber de oftest bare om deler av journalen når de skal etterforske om vi f eks skriver ut blå resepter etter reglene.

3. Hvordan skal de finne synderne? Stikkprøver er ikke særlig effektivt – da må de gå gjennom mange journaler per lege for å danne seg et bilde. En annen metode er å se på antall sykmeldinger legene skriver ut over en viss periode, og så gå de som sykmelder mye etter i sømmene. Det de muligens vil finne er at vedkommende lege har praksis i nærheten av en stor bedrift hvor det er mye belastningsskader og -sykdommer. Skal bedriften få boten i stedet da? Eller skal legen uansett være syndebukk? Det kan også tenkes  at legen har mange unge kvinner, og dermed mange gravide, i praksisen sin. Og gravide har tendens til å trenge sykmelding i perioder av svangerskapet. Knakje man bør bøtelegge mennene deres, som får dem på tjukken?

4. Hvem skal vurdere om en lege har “brutt vilkårene”? Skal det være en annen lege? En politiker? En NAV-funksjonær uten medisinsk kompetanse? Det ligger i sakens natur at de fleste sykmeldingssaker dreier seg om skjønn. Da må de kanskje kalle inn pasienten òg. Det blir gøy, og ikke ydmykende i det hele tatt!

6. Vil de konsentrere seg om korte sykmeldinger eller langtidssykmeldinger? Sistnevnte utgjør det aller meste av statistikken hvis man regner antall sykedøgn. Men de er også de sykeste, vil man tro. Eller kanskje de er de lateste. Skikkelige trygdemisbrukere. Gi dem en bot!

7. Hva med pasienten hvis noen underkjenner sykmeldingen og sender ham avgårde på jobb, og han blir enda sykere av det, eller gjør en alvorlig feil fordi han ikke klarer å konsentrere seg?

Jeg vet i hvert fall at mange pasienter vil bli både sinte og frustrerte, og ikke akseptere underkjennelsen. Skal vi ha en sykmeldingsnemnd, kanskje, som kan avgjøre hvem som har “rett”? Eller kanskje vi skal overlate saken til rettsvesenet.

8. Hva hvis legen nå får en bot. Hva sier hun til neste pasient som trenger en sykmelding? «Sorry, kamerat, jeg har fått bot for å være for slepphendt. Du må nok bare komme deg på jobben. Evt kan du gå til dr. X, kanskje han vil sykmelde deg. Han har ikke fått bøter så langt, så han har kanskje litt å gå på. »

9. Jeg sier ikke mer.

Stikkord: , , ,

One Trackback to “Høyre rir igjen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: