Den tause epidemien

NRK i dag: En ung mann kjørte utfor veien i Kvinesdal lørdag kveld. Bilen traff et tre, som brakk tvert over. Bilen ble totalvrak (bilde).  Mannen var død da helsepersonell kom til stede.  I Buskerud omkom også en ung mann i en utforkjøring natt til søndag, og en annen ble hardt skadd. Denne bilen så heller ikke pen ut (bilde)

I 2008 døde 255 mennesker i trafikkulykker i Norge. 195 av dem – 76% – var menn. 61 av de omkomne var mellom 18 og 24. Det tilsvarer 23%. Omkomne er én side av saken. Men 10868 ble skadd. 867 av disse ble alvorlig eller svært alvorlig skadd, 8806 lettere skadd. 2813 var mellom 16 og 24. Det er 26%.

Jo, antallet drepte og skadde har gått betraktelig ned. Men det er likevel 250 liv som blir brått klippet over, og nesten 900 som blir kvestet for livet. Lynet slår ned i 1150 familier. Nåja, det slår ned i mange flere, men for de fleste er heldigvis skadene opprettelige. Delvis opprettelige. De som har vært sjåfører og opplevd at en eller flere av passasjerene blir drept eller hardt skadd – hvordan blir resten av livet deres?

Det er vanskelig å la være å sammenligne med den epidemien alle er opptatt av for tida. I løpet av de siste tre månedene har 18 mennesker i Norge dødd av Influensa A. I samme periode har ca 65 mennesker dødd i trafikken og 2750 blitt skadd.

Hvorfor godtar vi dette? Er det en pris vi synes er verdt å betale for å kunne sette oss i bilen og kjøre så langt og fort vi vil, gjerne i 80 km i timen mens vi snakker i mobiltelefon (uten handsfree) eller skriver meldinger.

Og hvorfor snakker vi  bare om dødstallene når trafikkåret oppsummeres, ikke de skadde? Er det fordi tallet er så ubehagelig høyt?

Hva er årsaken til at det er så mange unge menn som er utsatt forn ulykker? De skal tøffe seg, kanskje, de har gjerne ikke de beste bilene, de har kanskje promille. Men nyere hjerneforskning viser også at tenåringer har betraktelig dårligere evne til å vurdere risiko enn voksne har.

Vi utstyrer altså 18-åringer som er fulle av hormoner og med sviktende evne til riskovurdering med et mordvåpen som er atskillig farligere enn et skytevåpen. Og det etter en ganske overfladisk opplæring.

Det finnes virkemidler. Det går an å øke aldersgrensa for å få førerkort. Det går an å montere alkosperre og fartssperre på biler. Selvfølgelig er det en del luringer som vil klare å koble bort sperrene, men flertallet vil ikke gjøre det. Det går an å montere kameraer på flere veistrekninger og intensivere fartskontrollene, og doble bøtene. Men vi vil ikke det. Staten har brukt flere milliarder på å kjøpe inn vaksiner og medisiner mot svineinfluensa. Vi bruker et ukjent antall millioner på å forbygge og behandle hjertesykdom, diabetes, kreft. Ikke dermed sagt at vi skal slutte å behandle alvorlige sykdommer, men vi vil ikke sette inn effektive virkemidler mot det som dreper eller kvester nesten 1000  mennesker hver eneste måned.

Hvorfor vil vi ikke det? Den hellige friheten. Alle vi presumptivt fornuftige mennesker som vil kjøre hvor vi vil – og kanskje bryter fartsgrensen aldri så lite, men vi mener også vi har kontroll, selv om vår risikovurderingsevne heller ikke er nok utviklet til å vurdere den reelle faren ved å sette seg bak et ratt. Voksne menn som ønsker seg kjøretøy med latterlig store motorer. Hva er egentlig vitsen med å kunne akselerere fra 0 til 100 på ti sekunder? Hva er vitsen med biler med maksfart på over 200 km i timen?

Jo, det er jo gøy!

Ganske dyr underholdning, både i penger, menneskeliv og forgiftelse av kloden. Gi dem et dataspill!

 

10 kommentarer to “Den tause epidemien”

 1. Det er vel ikke mulig å regulere seg vekk fra all risiko her i livet. Og dersom vi kunne gjøre det: Er det slik vi vil leve? Som zombier eller roboter? Noen har behov for 100% trygghet, mens andre aksepterer at livet er risikofullt, ja endog søker risiko for at livet skal ha en mening. Både trygghetsfanatikerne og de som kaster seg ut fra Kjerag i fallskjerm må akseptere at andre ikke tenker likt dem selv.

  Problemet med bilkjøring er at man utsetter _andre_ for risiko, ikke at man utsetter seg selv for fare, selv om man i vårt sosialdemokrati velter kostnaden ved egen dumskap over på samfunnet/det offentlige.

  Det som trengs er å identifisere nøyaktig hvilke situasjoner og grupper det er som går igjen. Du nevner tall, det kunne være interessant å vite hvor disse tallene kommer fra. Er det slik at mange ulykker skyldes hormonelle unge gutter, så må tiltakene settes inn mot disse (hev aldersgrensen). Er det slik at mobiltelefonbruk dreper, må man innføre «promillekjøringsstraff» på dette osv.

  Det vi istedet ofte ser er at fartsgrensene sakte, men sikkert settes ned på strekninger uten at det synes å være begrunnet i spesifikke forhold ved strekningen. Dette hjelper jo ingenting mot unge gutter som uansett kjører som villmenn der. Det hjelper heller ingenting mot promillekjørere. Antakelig lite mot de som skriver SMS mens de kjører også. Når vi leser om ulykker i avisene er det to ting som går igjen: 1) fartsglad ungdom og 2) uskyldige møtende/kryssende trafikk/fotgjengere. Det er sjelden jeg ser at ulykker har skjedd fordi noen ellers ansvarlige sjåfører har kjørt 65 i 50-sonen midt om natten, for eksempel.

 2. Gi dem en hest.

  • Og hva kommer de til å gjøre med hesten? Trimme motoren, demontere lydpotta, senke karosseriet, male den med oransje flammer og henge terninger og Wunderbaum i panneluggen?

   😉

   • 😀 Ja. Slik:

    Her har eieren hengt alle Wunderbaumers mor rundt halsen på hesten. Og stylet luggen. http://web3.aftenbladet.no/lokalt/article502178.ece

    Her er det mistanke om trimming http://www.nationen.no/trav_og_galopp/article3732985.ece og

    Her er rånekultur hvis de får en hest i stedet -de rir fram og tilbake og rundt i kø til høy musikk, de driver senking og heving av hestens understell og det ser jaggu ut til at de må gå bak og dytte ved etpar anledninger. Det største skillet mellom disse rånerne og de rånerne som har bil er hodeplagget. Disse har hatt… http://www.youtube.com/watch?v=Pn6Jmqs9IHQ&feature=related

    Det er dårlig med flammelakk, da. Det har du rett i. Men jeg står klippefast på at de bør få en hest i stedet for bil. Kanskje ikke så bra for hestene, men det får våge seg. Cowboyer har behov, de også.

    Jeg synes ikke det er greit å spøke med at mange gutter kjører seg ihjel, men jeg synes det er greit å spøke med løsningen på problemet. Men det med hest er mitt dypeste alvor.

 3. Hei Stig!

  Tallene jeg nevner kommer fra Statistisk Sentralbyrå.

  Der står det jo ikke noe om årsaken – om det er hormonelle gutter eller mobiltelefoner – men når det er så mange unge menn som forulykker er det nok noen hormoner med i spillet, og en del promille.

  Jeg ville hevet aldersgrensen for førerkort, i hvert fall for gutter. Men det er antagelig politisk umulig.

  Pernille

  • Ja, jeg ser jo at det kan være vanskelig/urettferdig for de guttene som da automatisk antas å være hormonpåvirket 🙂 og som rammes uskyldig av en generalisering. Uansett vil en heving av aldersgrensen for folk som ramme folk som kjører pent, og det er sikkert mer spiselig å heve aldersgrensen for alle til f.eks. 20 eller 21 år. La dem kjøre moped/lett motorsykkel i stedet. Da er i allefall skadepotensialet overfor andre mye mindre.

   Det er uansett en viktig kjepphest du har her. Min kone jobber i Trygg Trafikk og treffer pårørende en gang i året når de har gudstjeneste for å minnes trafikkofre. Det er en sterk opplevelse som påvirker livet til mange flere enn trafikkofrene selv.

  • La du forresten merke til denne:

   http://www.aftenbladet.no/innenriks/1114462/Ambulanse_forbikjoert_paa_vei_til_doedsulykke.html

   Tør vi tippe at det var en ung herre i den bilen også?

  • Ikke bare det. Kjappere enn forskerne. 🙂

   Men fremdeles er det nesten bare DØDSulykkene de snakker om. Er ikke 10,000 skadde viktig?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: