Unge menn i trafikken

Hvert år dør 250 mennesker i trafikken, og ca. 8000 skades, en del av dem for livet. 200 av dem som dør er menn, 50 av dem er mellom 18 og 24. Ulykkene blant de unge involverer oftest høy fart, i en del tilfelle promille, ikke sjelden er føreren enn 18-åring som nettopp har fått førerkort.

Ca. 1450 menn mellom 18 og 24 blir skadd i trafikken årlig, og knapt 1000 kvinner i samme aldersgruppe. Er de  passasjerer i bilene med tøffe gutter? I bare 20% av dødsulykkene var det kvinnelig sjåfør. Dette er en vedvarende epidemi som dreper og skader bortimot 3000 mennesker i begynnelsen av livet sitt. Hva det gjør med familiene deres kan man bare tenke seg. Hva det gjør med en bilfører som overlever mens kameraten dør vil vi helst ikke vite.

Og vi lar det skje, selv om det finnes tiltak som kan redusere ulykkene – fartssperre, alkosperre, mer kontroller. Men det er åpenbart politisk umulig.

Nyere hjerneforskning har vist at tenåringer – også i slutten av tenårene – har dårligere evne til å forstå og beregne risiko enn voksne. Selv om kroppen er utvokst er altså ikke hjernen det. Det er også grunn til å tro at unge menn har dårligere evne til risikovurdering enn unge kvinner. Men vi utstyrer dem altså med et mordvåpen på 1-2 tonn, og sender dem ut i trafikken hvor de kan drepe både seg selv og andre.

Skytevåpen har vi derimot svært streng kontroll på. Er det verre å skyte med ei hagle enn å kjøre i 160 km i timen på landeveien?

Noen ulykker og hendelser de siste dagene:

5. april: Uten lappen, og med ei jente på fanget som styrte rattet, ble en 18 år gammel mann stoppet av politiet for promillekjøring i Bamble i Telemark (Stavanger aftenblad).

5. april: To personer kom uskadd fra utforkjøring på Sola i dag (NRK). Den 30 år gamle føreren skal ha mistet kontrollen på bilen han kjørte. Deretter havnet den utfor i krysset, rullet rundt, og landet så på hjulene igjen. Politiet sier det var høy fart som var årsaken.

4. april:  En mann omkom etter å ha kjørt i fjellveggen i Søgne i Vest-Agder (NRK). Det var bar vei og fine kjøreforhold på ulykkesstedet.

Natt til 4. april: Passasjer dro i håndbrekket i 75 km/t (NRK). Bilen kjørte ut av veien, inn i en fjellvegg, og ble deretter kastet over veien og inn i autovernet i motsatt kjørebane. Til alt hell ble ingen av dem hardt skadd, men en av dem ble sendt til sykehus. Passasjeren som dro i brekket brukte ikke bilbelte. Han dro like godt videre på fest etterpå.

Natt til 4. april: Fem personer Fem personer i alderen 17 til 33 år ble skadd i en kraftig kollisjon mellom to personbiler ved Høvik i Bærum natt til søndag.

Den ene av bilene kjørte i feil kjørefelt i retning Oslo på E18 (NRK). Tilstanden for en av de som befant seg i bilen som kjørte mot kjøreretningen er kritisk.  Senere er det kommet fram at føreren som kjørte i feil kjøreretning hadde høy promille.

3. april: 18 år gammel mann til legevakt med ansiktskader (NRK), etter at bilen kjørte utfor og havnet på taket. Politiet mener det var stor fart.

3. april:  Den 44 år gamle sjåføren omkom da han ble kastet av en ATV og ned fra en gangbro etter å ha blitt forsøkt stoppet av politiet ved Tingsaker i Lillesand. ATV-en var stjålet, og føreren stoppet ikke på signal fra politiet. Så langt har ikke spesialenheten for politisaker funnet grunn til å klandre politiet (NRK).

2. april: En ung Askim-mann kjørte bilen gjennom en lyktestolpe og løp fra åstedet (NRK). Han er mistenkt for promillekjøring.

1. april: Tre personer ble brakt til sykehus etter en trafikkulykke mellom en mopedbil og en personbil på Åmot i Kvinesdal (NRK). Det var to tenåringer som kjørte mopedbilen, og i bilen de kjørte på satt en gravid kvinne.

31. mars: To menn på 31 og 20 år er skadet etter en frontkollisjon på Vestsideveien i Ådal, nord for Hønefoss (NRK). Den ene av sjåførene er mistenkt for promillekjøring.

29. mars: Bil med tre menn hamna på taket og var totalskadd (NRK). En av dem ble slengt ti meter ut av bilen. Motoren ble også slengt ut. Frontruta ble funnet 15 meter unna bilen. To av mennene ble hardt skadd, en 16-åring kom fra det kun med skrammer.

23. mars: Store politistyrker ble satt inn for å stanse en traktorfører i Sør-Odal. Han nektet å stoppe og torpederte blant annet en politibil på sin ferd. (NRK).

21. mars: Utforkjøring på Eigerøy (NRK). Bilen gikk rundt tre-fire ganger. Den hektet seg først i autovernet, og endte til slutt ut av veien og ned en skråning. Bilen ble ført av en mann på 18 år som nettopp hadde fått sertifikat. Passasjerene var like unge. Heldigvis ble ingen avdem alvorlig skadd. Bilen hadde høy fart.

17. mars: en 19-årig bilfører mistet kontrollen over bilen i Helgerødgata på Jeløy og rullet rundt (NRK). Han hadde angivelig engler med seg, og kom ikke til skade. Politiet mistenker høy fart.

14. mars: En 18-åring kjørte villmann i Trondheim sentrum (NRK), muligens kappkjørte han med en annen bil. Bilen havna på fortauet, gikk rundt, og  kjørte ned to fotgjengere. Bilføreren hadde fått førerkort neon få dager før.

Mer følger!

Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: