Tok pH-kuren – ble alvorlig syk

I dag kom en oppfølger til historien om pH-kuren i Stavanger Aftenblad. Kevin Frøystad, som er en av «terapeutene» som benytter pH-metoden, behandlet en ung kvinne fra Stavanger som hadde hatt langvarige mageproblemer etter en tarminfeksjon. Etter fem måneder med alkalisk diett og kosttilskudd fra Innerlight for tilsammen 8000 kroner hadde hun blitt betraktelig verre, og hadde gått ned 11 kilo – fra 63 til 52.  Selv om hun ikke ble bedre fortsatte Frøystad å «behandle» henne. Ifølge emailer Aftenbladet har fått kopi av rådførte Frøystad seg med «Dr.» Robert Young, som var i USA og naturligvis ikke hadde sett pasienten. Young anbefalte mer kosttilskudd fra Innerlight, bl.a. et klorofyllekstrakt tril 250 kr for 118 ml, og kost som var rik på elektroner. (Finnes det elektronfattig kost, tro?)

Frøystad hadde angivelig påvist sopp i blodet til kvinnen, og mente at soppen ikke ville trives hvis blodet hennes ble mer alkalisk. I en email skrev Frøystad til pasienten at soppen ville bli borte i løpet av 8-10 dager siden hun var veldig alkalisk på det tidspunktet, 8++.

Man skal ikke ha mye medisinsk kunnskap for å vite at pH på over 8 er uforenlig med liv. pH på over 7,6 er regnet som alvorlig alkalose. Jeg kan ikke huske noen (levende) med så høy pH. Jeg har prøvd å finne grense i litteraturen, men de fleste grafer stopper ved 7,8.

pH er en logaritmisk skala, det vil si at en økning på 1 enhet tilsvarer ti ganger økning i base. Hvis denne pasienten virkelig hadde pH i blodet på over 8, hadde hun seks ganger mer basisk blod enn det som er normalt. Hun ville vært død som ei sild. Heldigvis stemte det neppe, og det er en gåte for meg hvordan Frøystad kunne måle pH ved å se på blodcellene.

At han kunne «se» sopp i blodet, mens dette ikke var påvist hos legen, fremstår også som ganske merkelig. Sopp er relativt lett å se i mikroskop, og hvis det virkelig var sopphyfer i blodet hennes ville det ha vært oppvekst på en vanlig dyrkning. Men rett skal være rett, det sies ikke i artikkelen at legen hadde dyrket blodet, bare at pasienten ikke hadde fått soppdiagnosen hos legen.

Men hvis hun virkelig hadde sopp i blodet er det en meget alvorlig tilstand som krever sykehusinnleggelse. Å «behandle» en angivelig systemisk soppinfeksjon med kosttilskudd er ikke bare skrullete, men livsfarlig.

Da hun ikke ble bedre fikk pasienten også råd om å kjøpe en treningsmaskin kalt Vibraphirm til den nette sum av 7800 kroner. Den skulle hjelpe på prosessen, sammen med kosttilskuddene. Hun hadde heldigvis vett til ikke å kjøpe denne.

Dette er altså grov uforstand, både fra Frøystad og Young. Hadde de vært helsepersonell kunne pasienten klaget til Helsetilsynet, ville ganske sikkert fått medhold, og legen ville fått refs. Men Helsetilsynet har ikke myndighet over selverklærte terapeuter.

Men, hender det ikke at skolemedisinere bommer eller feilbehandler?

Absolutt. Det kan skje den beste at en pasient ikke blir frisk, men jeg kan vanskelig tenke meg en lege som fortsatte å behandle en så syk pasient med samme medisin. Det eneste fornuftige ville være å henvise henne til en spesialist, og i alle fall ikke fortsette «kuren». Jeg hadde aldri hatt nerver til å fortsette å behandle en pasient som hadde gått ned mange kilo.

Det som ofte er problemet med uskolerte behandlere er at de ikke kjenner sin begrensning, ikke har kunnskap om faresignaler, og ikke vet når de skal kaste inn håndkleet. De sier gjerne at de aldri ville råde en pasient fra å søke lege hvis de blir alvorlig syke, men hva hjelper det hvis de ikke kjenner  tegnene på alvorlig sykdom?

Young er for øvrig ikke så skvetten. Han råder sterkt imot legevitenskapen, og er motstander av alle medikamenter. Hans kosttilskudd regnes åpenbart ikke som medikamenter, selv om de beskrives som svært potente, og angivelig kan øke pH i blodet med flere tideler.

I en email til Frøystad i samme sak skriver han at pasienten ikke må ta verken antibiotika eller probiotika, som om det var to sider av samme sak. Probiotika er ikke nødvendigvis piller, men bl.a. sure melkeprodukter, fordi de inneholder gunstige bakterier. Det sier en del om Youngs (mangel på) kunnskaper at han nevner anti- og probiotika i samme åndedrag. Han fraråder også enzymer. Finnes det ikke enzymer i kosttilskuddene hans?

For ordens skyld: Frøystad betalte tilbake noe av kostnaden pasienten hadde hatt. han vedgår også overfor Aftenbladet at vurderingen hans ikke var helt god. Han trodde «detoxprosessen» skulle gå fort, men har i ettertid skjønt at det kan ta år. Han får et lite pluss i margen for evne til selvkritikk.

One Trackback to “Tok pH-kuren – ble alvorlig syk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: