Diskusjon om pH-kuren og alternativ medisin i Stavanger Aftenblad

Jeg har tidligere lagt ut en kronikk og noen leserbrev jeg har skrevet i Stavanger Aftenblad om pH-kuren, og har fått flere svar. Det har utviklet seg til en mer generell debatt om skolemedisin vs. alternativ medisin mellom meg og naturterapeut Otto Bjelland fra Stavanger. Mitt siste innlegg sto på trykk lørdag 10. juli. Jeg legger nå, med tillatelse fra debattredaksjonen i Stavanger Aftenblad, ut alle innleggene.

NB noen av dem er hjemmescannet og holder ikke så veldig god kvalitet, men de bør være lesbare.

Min kronikk om pH-kuren 20. mai 2010

Leserinnlegg fra Otto Bjelland 26. mai 2010

Leserinnlegg fra Otto Bjelland 28. mai 2010

Leserinnlegg fra P. Nylehn 7. juni 2010

Leserinnlegg fra Otto Bjelland 25. juni 2010

Leserinnlegg fra P. Nylehn 30. juni 2010

Leserinnlegg fra Otto Bjelland 8. juli 2010

Leserinnlegg fra P. Nylehn 10. juli 2010

5 kommentarer to “Diskusjon om pH-kuren og alternativ medisin i Stavanger Aftenblad”

 1. Endelig! Håper flere leser disse innleggene! Må si jeg holder med Otto Bjelland i denne «diskusjonen» i Aftenbladet.

 2. Fantastisk godt skrevet! Du tar «den alternative medisinen» på kornet, samtidig som du viser sunn kritikk mot de svake sidene ved skolemedisinen.

  Det er stor forskjell til fordel for skolemedisinen,(spøk: omtrent som finalen Spania-Holland i fotball-VM;)selv om vi skal være skeptiske til enkelte ting, feks overforbruk av medisiner ved mange (alders)institusjoner.

 3. Jippi, Pernille! Og veldig underholdende 🙂
  Latterliggjøring gjennom saklighet er konge!

  Du har kanskje hørt om siden nedenfor, men det skader ikke å gjenta en god ting. Siden er dedikert til dokumentert informasjon om skader, inkl. dødsfall, og økonomiske problemer folk har pådratt seg ved ikke å tenke kritisk. Alternativ behandling er godt representert, nærmest overrepresentert.

  http://whatstheharm.net/index.html

  Takk for at du som medisiner engasjerer deg på dette nivået; med så mange leger i Norge har jeg undret meg litt over hvor stille mange av dine kolleger er i den offentlige debatt rundt alternativ behandling og div. snake oils. Nå leser ikke jeg medisinske fagtidskrifter og kollegene dine er nok bedre representert der, men nettopp derfor har jeg savnet at noen med medisinsk bakgrunn setter søkelyset på den shady delen av alternativ behandling i dagspressen. Det er jo vanlige aviser og tidsskrifter «folk flest» leser – og det er vel «folk flest» som går til alternativ behandling?

  Det irriterer vettet av meg at kvakksalvere, med og uten dommer, med og uten produkter (inkluderer helbredelse ved bønn i dette) – får ture frem som de gjør!
  Keep up the good work!

  /ketil

  • Hei Ketil,
   ja, det er synd at det er så få leger som engasjerer seg i slike diskusjoner. Jeg vet ikke helt hva som er grunnen til det. Det er dessverre også lite om det i medisinske tiddskrifter. Man skulle tro det var viktig at vi får saklig opplysning om hva de ulike terapiene går ut på, når så mange av pasientene våre bruker dem. Vi har jo NIFAB (nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling), men jeg tror det er få som vet om den, og jeg er ikke helt fornøyd med vinklinga deres.
   Et annet problem er at det ikke føres noen form for offentlig tilsyn med alternativbehandlere, med mindre det er helsepersonell som driver det, eller de foretar seg noe virkelig grovt.
   Pernille

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: