Ghettoalarm i Oslo!

I visse deler av hovedstaden er det en bekymringsfull overvekt av et fåtall etniske grupper. De holder seg mest for seg selv, går i merkelige klær, pleier bare omgang med sine likesinnede, og viser liten vilje til å integreres i storsamfunnet. Den etniske fordelingen i skolene er også svært skjev i forhold til resten av byen.

Jeg sikter naturligvis til Oslo Vest. I visse bydeler er nærmest alle beboerne hvithudede, såkalt «etnisk norske», noe som nødvendigvis påvirker kulturen, språkutviklingen, og barnas evne til å tilpasse seg en globalisert verden.

I de mest ekstreme tilfellene er det over 90% etnisk norske elever i skolene! Hvilke konsekvenser vil det ikke ha for disse barnas framtid? De vil knapt forstå dialekten i andre deler av byen, og de svever antagelig i den forestilling at alle i Norge spiser kneippbrød med brunost til frokost og Grandiosa på lørdager, går med ridestøvler og V-genser, og har en dachshund som heter Tassen.

Hvor vanskelig vil det ikke være å tromme sammen et skapelig cricketlag eller hip-hopband på Ullern, Nordstrand eller Vestre Aker?

Her er kalde fakta hentet fra SSBs oversikt per 1. januar 2010:

I hele Oslo er det 27 % «innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre». I Ullern bydel er det bare 14,6%; på Nordstrand 12,8; Vestre Aker 13,7; og i Marka bydel – hold dere fast – 7,9%. Med andre ord, i Marka bydel, som omkranser hele Oslo, består 92,1% av etnisk norske født av  norske foreldre. Det er flere enn gjennomsnittet i hele Norge!

(De av mine ærede lesere som ikke er så veldig godt bevandret i Oslo geografi kan oppdatere seg her. )

Som man kan se, klumper de etnisk norske seg sammen i visse bydeler, etter et mønster som ikke er helt lett å forstå for en som ikke kjenner byens indre dynamikk. For eksempel er det 87% norske i Nordstrand, men bare 55% i Søndre Nordstand. Og disse to er – rimelig nok – nabobydeler. Hvorfor kan ikke de norske fordele seg litt jevnere? Hva er så galt med å bo i Søndre Nordstand? Er det noe med klimaet de ikke liker? Drikkevannet? Utvalget av spisesteder?

Det er ikke godt å vite hva som skal til for at de norske skal flytte på seg slik at vi får en mer rimelig fordeling av etnisiteter og en bedre integrering. Tvangsflytting? Bussing av skolebarn? Det er ikke hyggelig å bruke tvang, men noe må gjøres.

Og … jeg vet dette er kontroversielt, men noen må si det høyt: Hjelper ikke dette får de reise tilbake dit de kom fra! For femti år siden bodde svært mange nordmenn i Oslo Øst, og var fornøyd med både boligstandarden og nabolaget. Men nå er de blitt fine på det, og har begynt å invadere bedrestilte strøk av byen, hvor det til da bare hadde bodd etniske vestkantborgere (med unntak av noen barnepiker og hushjelper fra sørligere himmelstrøk).

Det er ikke naturlig at man blander etnisiteter på denne måten. Språket går i oppløsning, det blir a-endinger overalt, og man får snart ikke rekruttert ungdommen til urvestkantiske idretter som tennis og golf!

Og én ting er de som har utvandret fra Oslo Øst og infiltrert både Frogner og Ullern. Enda fler har kommet  fra fjerne utviklingsland som Nord-Norge, Sunnmøre og Trøndelag. Hvor mange de er finnes det ikke gode tall på, og man kan bare lure på hvorfor SSB ikke fører skikkelig statistikk over denne betydelige innvandringen.

Innvandrer

Men vi vet hvem de er. Og jeg sier bare: Hvis de ikke vil tilpasse seg bykulturen, la seg integrere, og forholde seg til byen som den er, er det kanskje på tide at de reiser hjem og prøver å bygge opp sitt eget land i stedet for å snylte på hovedstaden. Oslo sender sannelig nok u-hjelp til dalstroka der borte, og alle vet at det er bedre at folk får hjelp der de kommer fra enn at de må reise til fremmede kulturer hvor de har vanskelig for å tilpasse seg.

Jeg må nevne at jeg ikke er den første som tenker dette: Spaltisten Majoran Vivekananthan tok formelig ordene ut av munnen på meg i sin fokusartikkel «Vestkantghettoen» i Klassekampen i dag, og det er nesten litt irriterende at han kom først. Men det er greit, for artikkelen var god den. Godt norsk skriver han òg, selv om han har et litt fremmedartet navn, kanskje er han fra Sunnmøre.

One Trackback to “Ghettoalarm i Oslo!”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: