Alternativmessa i Stavanger

Jeg har vært på min første alternativmesse. Den gikk av stabelen i Folkets hus i Stavanger, og er visst den største noensinne. Foruten 92 utstillere var det 96 foredrag, paneldebatter og ja … skal vi si seanser? I hvert fall var det flere medium som  demonstrerte sine evner. Programmet ligger her. Alt fra magi og kontakt med det hinsidige til ioniserende fotbad og helsesjokolade og rebirthing. En slik messe er tildels et språkstudium. For en novise som meg var det svært mange nye begreper:

Auratransformasjon, Falun Gong, krystallbarn og indigobarn, kanalisering, chakrareise, Bowenterapi, enneagram, kirurgisk healing, hvit tids healing, meridian DPA, emosjonell kinesiologi … for å nevne noe!

Dette er noe av det jeg opplevde:

Foto: Tor-Martin Austad

Ioniserende fotbad som angivelig trekker ut giftstoffer fra hele kroppen så vannet blir svart, brunt, oransj eller grønt alt etter hvilket organ som er i ubalanse. Det satt folk på rekke og rad med med føttene i spesialfotbad på standen, alle badene hadde varierende nyanser av æsjefarger. Og det var – ifølge mannen som styrte sirkuset – ikke vannet som var farget – fargen kom først etter at de hadde sittet en stund, og fargen var på grunn av alle giftstoffene som ble trukket ut gjennom huden.

Mekanismen var angivelig at en liten dings i badekaret sendte «gode ioner» gjennom kroppen, dette satte i gang renseprosesser, og så ble gifta trukket ut gjennom huden under føttene. Relativt usannsynlig for den som vet litt om hud, ioner og kroppens «rensesystemer».
Mer «info» på firmaets nettsider.
Og her er en liten demo for den som har lyst til å lage sitt eget «ioniserende fotbad».  Kort og godt: To gafler, en 12-volts ledning, og saltvann. Voila! Fungerer også helt uten føtter.

En hyggelig mann demonstrerte Quantum Wave Laser. Apparatet ligner på det de bruker i dagligvarebutikker for å lese av strekkoden. Mannen hadde en lang og intrikat forklaring på hvordan den virket  – den sendte ut lavfrekvente laserstråler, men i motsetning til andre lasere blir ikke lyset konsentrert i én stråle men i vifteform. Dette skulle gi en perfekt kombinasjon av effekt og skånsomhet. Den hadde 150 ulike kombinasjoner, den hadde infrarøde og ultrafiolette og masse andre stråler, slik at man kunne skreddersy frekvensen for akkurat det man skulle behandle. For eksempel kan vidudnerapparatet balansere chakraen, løse opp senebetennelser, aktivere DNA, lindre stress (settes rett på binyrene, så slutter de å lage adrenalin), for å nevne noe. Han ville ikke direkte svare på om behandlingen kunne kurere kreft («er dere journalister?») men den kunne «brukes i behandlingen», og det skinte igjennom at han mente den kunne kurere òg. Det hadde ingen betydning om det var snakk om en stor eller liten svulst, primærsvulst eller metastase.
Jeg sa at det måtte være veldig mye å holde styr på – så mange programmer og så mange diagnoser, men mannen sa at det var kjempelett. Han kunne også bruke den til å måle hvor i kroppen feilen lå.
Han holdt den en stund over handa mi, uten at jeg merket forskjell verken her eller der. Det skjer jo noen ganger på butikken òg, at de ikke får lest av strekkoden …

Videre: En luftrenser som ikke bare ioniserer støvet faller ned på gulvet, men også inneholder en UV-X pære. Dette var en spesiell UV-pære (fra produsentens nettsider) «med frekvensen i den høye enden av skalaen, rett under røntgenstråler. En UV-X pære produserer et lys med den samme oksiderings, steriliserings og ioniserings effekt som sollys. Ute i naturen fjerner denne mikrobiologisk forurensing, bakterier og andre irritanter i vår pustesone.»
At vanlig sollys er desinfiserende er litt nytt for meg. At UV-lys desinfiserer … joda, men da må lyskilden være sterk, svært nært det som skal desinifseres, og det må være i et lukket rom. Vi har UV-skap på legekontoret til kirurgiske instrumenter – jeg ville ikke likt å ha så sterk UV-stråling hjemme i stua.

På samme stand var det en vannrenser som alkaliserer vannet og kan brukes mot «syre/baseforstyrrelser». Syre/base er et kapittel for seg, og jeg kommer tilbake til det i en annen artikkel.

Videre: jeg  traff en meget entusiastisk selger av Propolis og Aloe Vera-produkter. Produktene hans virket mot alt det vanlige: smerter og allergier og reisesyke og fotsopp og reumatisme, men også mot små bryster, store bryster og slappe bryster.

Han kunne også kurere alle typer leggsår, og viste en serie med før- og etterbilder som ville fått Photoshop til å gråte blod. Jeg måtte spørre nærmere om det med bryster. Det dreide seg om ulike produkter for hhv små, slappe og store: For små bryster var det en krem som stimulerte brysthormonene slik at brystene vokste. Jeg syntes det hørtes litt skummelt ut å tilføre hormoner, men det var selvfølgelig helt ufarlig. Han ilte til med å si at  den funket best på tenåringer, altså mens brystene er i vekst. Voksne kvinner burde være mer forsiktige. NB dette sa han først på direkte spørsmål, da jeg problematiserte virkemåten.

For store bryst hadde han en krem som trakk fett ut av kroppen. Den samme kremen virket nærmest mirakuløst mot cellulitter (underlig at cellulitter i det hele tat finnes, så mange superkurer som finnes mot dem …). man kunne gå ned både en og to BH-størrelser. Jeg spurte om ikke huden ville bli slapp når fettet ble trukket ut. Neida, for han hadde en annen krem (eller var det den samme?) som virket oppstrammende. Det var naturligvis den som virket mot slappe bryster. Fantastisk.

Foto: Tor-Martin Austad

Før jeg visste ordet av det fikk jeg nakken min innsmurt med Aloe Verasalve (eller var det Propolis?) som skulle virke mot det meste – smerter og stivhet og hodepine og og og. Jeg ble ganske varm med det samme (ikke rart, siden den inneholdt både eukalyptus- og peppermynteolje), men vet ikke om den har kurert noe annet.

Men det er fare for at jeg fikk for mye energi av salven, for like etter havna jeg i en heidundrende diskusjon med noen pH-folk som satt og blodanalyserte forbipasserende. Jeg fikk til og med den lokale guruen, Kevin Frøystad, i tale.

Foto: Tor-Martin Austad

Det var ikke alle som likte diskusjonen, for vi forstyrret de som holdt på med håndanalyse og irisanalyse i bodene i nærheten; en dame sa strengt at hun ikke skjønte hvorfor jeg måtte diskutere slik, og en annen mente at jeg hadde et veldig sinne i meg. Imponerende godt observert.
Frøystad var faktisk ikke så verst å snakke med, og atskillig mer åpen for innspill enn et par av de andre.  Mer om pH senere.

Tidligere på dagen var vi på foredrag med Phil Phillips, som fortalte om sitt liv som medium, og stadig avbrøt seg selv fordi han «så» noe om skjebnene til folk i forsamlingen og hadde noe å formidle fra en av deres nære som var gått bort.

Til en eldre dame sa han «du har mistet en viktig mann i livet ditt, han var høy og hadde  god sans for humor, og døde brått av lunge- eller hjertesykdom». Dette er en beskrivelse som kan stemme på ganske mange. Og alle over en viss alder har mistet noen som sto dem nær – en far eller ektemann eller bror. Det var antagelig ikke tilffeldig at han plukket ut en velvoksen kvinne.

Foto: Tor-Martin Austad

Til en annen kunne han formidle beskjed fra «en dame som var glad i deg».  Merkelig nok har de aldri navn på disse døde som snakker med dem. Den samme damen ble spurt om hun hadde tre barn, men hun hadde bare to. Da må du ha hatt en spontanabort, mente Philips. Ganske snilt av ham å si slikt i en forsamling med 150 mennesker …

Han ikke bare formidlet beskjeder fra de døde, men fortalte en 18-åring at hun kom til å få tvillinger, og at mora til kjæresten hennes burde få reparert bilen.

Han bommet flere ganger, bl.a. når han beskrev den nevnte bilen, men klarte å ro seg videre, tilsynelatende uten at folk reagerte. Han spurte én dame om ringen hun hadde på seg hadde tilhørt en annen. Helbom. Til jenta som skulle få tvillinger sa han at han ante noe om utdannelse – «are you planning to go back to  school?». Hun var 18, og gikk på videregående, så hun skulle nok ikke tilbake til skolen …

For å oppsummere brukte han de fleste triksene i boka for å «briljere» med synskheten sin. Mange av triksene var svært billige, og det er underlig at ingen av dem han synsket med protesterte. Enten torde de ikke, eller så trodde de at han visste mer om dem enn de selv gjorde.

Jeg ble ikke så populær der heller, for jeg begynte å spørre om han ikke var redd for å såre folk, eller bomme når han spådde om dramatiske ting. Det var han ikke, for han hadde alltid 100% rett. Da jeg spurte hvilket språk de døde brukte når de snakket med ham (han er engelsk, men formidlet glatt beskjeder fra de høyst norske slektningene til publikum) spratt dama på benken foran meg opp og sa at jeg fikk holde smella, for de var ikke interessert i at sånne journalister ødela foredraget.

Akk ja. Nå sitter jeg bare og venter på at det skal komme en UFO og sende pH-forstyrrede chemtrails på meg så jeg får min fortjente straff for å stille kritiske spørsmål. Man gjør nemlig ikke det på Alternativmessa, der lytter man og smiler og åååer.

Men jeg har i hvert fall lært hva som er det hotteste for tida: IONISERING. Det var knapt et apparat eller produkt som ikke var ioniserende og sendte gode ioner og plussioner og minusioner inn i vevet og ryddet opp i alt som var galt. Jeg fikk  mistanke om at de færreste av selgerne egentlig visste hva et ion var, eller hvordan de virker på levende og dødt. Men det selger åpenbart.

På en stand satt en dame med noe som så  mistenkelig ut som et pulsoksymeter, men som kaltes Meridian DPA og var en ny unik fingerplethysmograf. Den plasserte hun på fingeren til et «offer», og så fikk hun fram fine kurver på en skjerm. Etter mitt lille hode var det ikke annet enn oksygenmetninga, som nettopp danner kurver i takt med pulsen, men hun brukte dette til å finne ut om folk hadde åreforkalkning, og bestemme deres biologiske alder.

Hun hadde løsningen på problemet òg: Xocai sjokolade, som hun tilfeldigvis forhandlet. Den er så full av antioksidanter og så sunn at det nesten ikke er til å holde ut.  «Billig» er den òg: Xocai nuggets koster bare 150 dollar for 100 stk, 140 Xoçai X Power Squares det samme. En dollar ++ per bit, med andre ord. Kjøper folk virkelig dette?

Jeg har i hvert fall forstått at jeg har valgt feil yrke. Hvorfor i all verden har jeg tilbragt ti år på universitetet når jeg heller kunne lært meg lese hender, selge sjokolade  og analysere iriser? De fleste bodene tilbød ulike analyser og behandlinger, og en ganske vanlig pris var 400 kr per 15 minutter.  Det er pinadø det tredoble av hva jeg kan drømme om i timelønn.

Alt dette var i går! I dag var jeg på paneldebatt om «grønt pulver», dvs. pH-kuren. Mer om det seinere.

38 Responses to “Alternativmessa i Stavanger”

 1. Flott gjennomgang av en messe der stikkordet ditt «humbug» synes å være mest dekkende! 🙂 For mer om kontakt med døde kan jeg anbefale Derren Brown på YouTube; http://www.youtube.com/watch?v=BtlhjsiBEDw

  • Til Jørn Kippersund.

   Eg var kompanjongen til Pernille under denne turen, og hadde forberedet meg til medium-foredraget ved bl.a. å sjå gjennom nettopp denne episoden til Derren Brown. Eg noterte ned de 5 hoved-triksene som blir brukt under en seanse, og tok med meg notatene til foredraget for å observere om triksene ville bli brukt. Og eg ble ikkje skuffet! Alle ble brukt gjentagelige ganger. Men av veldig dårlig kvalitet. Eg ble så lite imponert av fremføringen at det nesten fristet å gå opp og ta noen samtaler med dei døde sjøl, og kanskje imponere publikum enda bedre enn det han sjøl presterte. Heldigvis er min moralske terskel høyere enn hos disse bedragerne.

 2. Der skulle vi ha vøri, Kal. Lapskausfestival:-)

 3. Hehe, artig innlegg dette her, men det forundrer meg (eventuellt imponerer) hvordan du greier å skrive om dette uten å…hva skal man si? Være sint og sur. Banne. Hytte med neven, etc. Hadde jeg aldri greid. For noen folk.

  • Et langt liv har lært meg at banning passer best i enerom … og i hvert fall ikke i det offentlige.
   MEN det holder hardt noen ganger! :/

 4. Var det virkelig ingen ting på den messa som virka vettugt?

  • Jo. Det var en som tok fotavtrykk og solgte støttesåler. Og så var det noen smykker og sånt. Men jeg trode ikke kjøpe dem, for jeg var redd for at jeg skulle få feil karma.

 5. En glimrende artikkel!
  Lo godt her jeg satt. Ioniserende fotbad var min personlige favoritt. 🙂

 6. Fantastisk godt observert. Lo godt av spørsmålet om hvilket språk de døde kommuniserte på med den synske engelskmannen.

  Men det virker. Mumbojumboforklaringer. Det er utfordringen. Jeg hører stadig folk knuger seg til et budskap om en «gitt forklaring» som om de satt med selveste sannheten. Det er lett å le av budskap som et visst kompetansenivå avdekker som bøff på 3 sekunder. Litt vanskeligere å se hva vi selv gir av budskap som er like bøff, for en som kan mer enn oss selv.

  Så hvis vi ikke forstår, og vi godtar en forklaring som «god» på at helbredelse vil komme av ioniserende fotbad, ja så virker det jo. Som om budskapet er så komplekst av vi ikke selv avdekker mumbojumbo´n.

  Kan det kalles effekten av å tro på noe? Kombiner det med noens sterke behov for å tro på en autoritet eller teori – uansett hvor god/dårlig teorien til autoriteten eller autoritetens kompetanse i realiteten er?

  Kan denne «effekten» være sterkest hos de med tvil og manglende respekt for det autonome vår egen kropp forvalter i kraft av å være levende?

  Jeg kjenner mennesker som er akuratt like svingende i formen (les: halvskralle/halvfriske) som før «helbredelsesteorien» de kjøpte ble kjøpt, inkludert ioniserende fotbad, homeopatremediet, tanketeknikk-kurset – men de tvilholder på at pengene de har investert er vel verdt, og at det er fritt frem for å løpe over fjellet og sørge for seg selv og sitt inntektsgivende arbeid.
  Det er jo fint. Selv om det er bøff i grunn. Og mange lider mer og mer, mens de gjør mer og mer av det som ikke virker, for å motarbeide symptomet troen sier «mer av noe» skal virke på.

  Siste flashy budskap fra en healer i England er at kroppslige symptomer bare er noe hodet ditt «gjør» i kroppen. Litt sånn «teite kroppen som bruker masse energi på å produsere forstyrrende signaler». Så forklarer man den halvskralle at dette bare er en systemfeil. Og når den halvskralle forsøker å ymte frempå at det er halvskrallt fortsatt etter en tid, så hysjer vi på dem, også forsterker vi budskapet med «prøv litt mer ionisering» eller tanketeknikk. Prøv også den nye versjonen. Ionisering beta v.2. eller den enda bedre tanketeknikken. Den der du rett og slett slutter å tenke selv.

  Og slik går no dagan. Parallellt er det noen som ler godt på vei til banken.

  Ha en fortryllende aften.

  • Hei Norman!
   Det er mange interessante psykologiske mekanismer her, og det er viktig å forstå dem. Ikke minst fordi mange av dem er til stede også i den «etablerte» legevitenskapen. Placebo er ett stikkord (placebo er faktisk en flott medisin, helt uten bivirkninger), og søskenbarnet nocebo. Kognitiv dissonans er en annen.
   Når det gjelder «tankens kraft» og «tenk positivt» har det sine ganske store slagsider. En av dem er at hvis du feiler/blir syk/mister jobben etc etc. er det din egen feil, du tenkte ikke positivt nok! Barbara Ehrenreich har skrevet en del om dette – hun fikk brystkreft, og ble tutet ørene fulle om at hvis hun bare tenkte positivt og gikk med rosa sløyfe og spiste slik og sånn kom det til å gå bra. Jaha. Og hvis det ikke gikk bra da? Var det fordi hun hadde feilet? En fin tanke for den som ligger i gjørma – du kan for det sjøl!

   Her er en svært morsom animasjon om positiv tenkning, nettopp med Barbara Ehrenreich. Den heter Smile or die!

   God kveld til deg òg!

   (nb, jeg vil helst at folk signerer med fullt navn)

 7. Virkelig en artig fortelling. God underholdning, skrevet i en humoristisk, men samtidig alvorlig tone.

 8. Hei Pernille Nyhlen

  Er litt sent ut med å kommentere dette innlegget ditt.

  Det virker som du har gått på messen med samme ånd som Fanden leser Bibelen. Mange av dine innvendinger og observasjoner er relevante og som arrangør av messen skal jeg være den første til å innrømme at det alternative er en ukontrollerbar jungel med en stor spennvidde. Problemet er å sile ut, og være dommer for hvem som er seriøse og useriøse aktører. En terskel er hvis aktørene selv tror på det de driver med, og jeg tror de fleste i den grad de lurer noen, i så tilfellet også lurer seg selv.

  Skepsis er en sunn innstilling, men faren er også å stenge ute ny informasjon. Fordi om du opplevde mye du kunne stille spørsmål ved, og mye tvilsomt, gjør det alt til humbug, utenom innleggsåler? Hvorfor kommenterte du for eksempel ikke to av dine legekollegaer på messen, Audun Myskja og Rauni Leena-Luukanen, sistnevnte forhenværende overlege, fylkeslege direktør i det finske helsedirektoratet, regjeringsrepresentant i WHO m.m. ?

  Det er vel og bra å stå å si ha, ha og få dine meningsfeller med deg i skulderklappforeningen, men jeg savner en større helhetsvurdering av messen, og om kanskje ikke det var et og annet der som faktisk var nytt og ukjent, og kanskje vakte bitte litt undring og nysgjerrighet over at det vitenskapelige materialistiske paradigmet kanskje ikke har alle svarene?

  • Kor har du fått ideén fra at Leena-Luukanen har vært/er regjerningsrepresentant for WHO??
   Det eneste referansen eg kan finne som kobler Leena-Luukanen til WHO er dette:

   ‘Luukanen-Kilde also claims that(..) a plot to kill most of the Earth’s population using the swine flu vaccine is being carried out by the WHO…’

   Og dette er bare dråpen i havet av antall konspirasjonsteorier ho har komt med. Sjølsagt uten begrunnelser.

   • Jeg ser det stadig blir påstått fra alternative kilder at hun har vært i WHO, men hvis du prøver å finne kilder til det finner du bare nye påstander om det samme, også fra de samme miljøene. Dette er nok et eksempel på at hvis en myte blir gjenttat mange nok ganger blir den sann.
    Hun har for øvrig vært uførepensjonert siden 1986. Og med den virkelighetsforståelsen hun legger for dagen tviler jeg sterkt på at finske myndigheter ville oppnevnt henne til representant for noe som helst.

    • Hennes bakgrunn har jeg fra henne selv:
     Tidligere overlege, fylkeslege og direktør i det finske helsedirektoratet. Tidligere finsk regjeringsrepresentant i WHO og medlem av The New York Academy of Sciences. Internasjonalt bestselgende forfatter med blant annet boken «Det finnes ingen død». Flere personlige opplevelser med UFO og det oversanselige.
     Karrieren innenfor det etablerte skjedde selvsagt innen livet tok en dramatisk vending inn i UFO opplevelser m.m. og er siden blitt verdenskjent for dette. Hennes karriere innenfor det etablerte så ut til å slutt i 1987.

     Mer om hennes bakgrunn her:
     Received medical doctor degree in 1967 from Univ. of Turku, Finland. Today international best seller author and lecturer. Three specialties – general practice, health administration, and tropical medicine (in Sweden). Doctored in Lahore, Pakistan (1968), was chief medical officer in Lapland (1975-87), and have served as acting director of environmental health and health education in Finland. Was acting surgeon general of Finland in1978. Have worked on arctic medical research and for two years served as chief medical advisor to the Red Cross in Malaysia and Indonesia. Also served as president of the first Scandinavian Conference in extraterrestrial intelligence and the human future

     Her har man to valg. Det ene er å diagnostisere henne som sprøytegal, psykotisk, lystløgner sinnsforvirret m.m. Dette er den lette løsningen.

     Hvis man imidlertid velger å ta henne på alvor står du overfor en total pulverisering av slik du antakelig tror verden er. For de fleste er dette en ubehagelig opplevelse. Jeg hører til kategorien som i hovedsak etter 10 års studier i dette feltet mener at av hennes synspunkter og perspektiv må tas på alvor.

     Å presentere henne på messen er et tilbud om å få innblikk i et radikalt nytt virkelighetsperspektiv og rimelig grensesprengende. Ikke alle er klar for dette fordi fortrengningsmekanismene er ganske sterke overfor å det etablerte paradigme.

     Å gi en talerstol til henne synes jeg er et sterkt til bud i dagens offentlighet og gir messen en berettigelse.

     Helt enig i ditt poeng at du ikke er journalist og at du ikke har noen forpliktelse til å servere et helhetsinnhold eller balansert syn og heller ikke å forholde deg til denne type presentasjoner på messen.

     • Har du dobbeltsjekket opplysningene hennes? Når var hun f eks regjeringsrepresentant i WHO?

      Men uansett hva hun har gjort tidligere, har hun etter min oppfatning mistet kontakt med virkeligheten for mange år siden. Da er det lite hjelp i at hun var en velfungerende person og lege for 30 år siden.

      • Nei – har ikke dobbelsjekket den der med WHO – kanksje jeg bør gjøre det.

       Du velger her tydeligvis den lette vei ut, ved å si at hun har mistet grep på virkeligheten.
       Hva hvis så ikke var tilfellet, men at hun beskriver en annen side av virkeligheten som få kjenner til?

       • Hei,
        Ja, hvis så ikke var tilfelle, hva da?
        Det finnes veldig mange mer eller mindre hypotetiske virkelighetsbeskrivelser. Den mest nærliggende er «standard»-religionene, og så er det en rekke mer eller mindre fantasifulle varianter. Og mengden er økende, såvidt jeg kan se.

        Jeg burde kanskje ikke ta «den lette veien ut» og bare avskrive det jeg ikke tror på. Kanskje burde jeg gå skikkelig inn i alt det folk byr meg på – UFO-tilhengere, Jehovas vitner, presten i kjerka, åndemanere og englemanere.

        Problemet er at da trenger jeg flere liv for å rekke over alt. Og da ville jeg ikke få tid til å sette meg inn i alle de interessante tingene her i den virkelige verden, som jeg ikke bare «tror» på, men også har sett rimelig troverdige bevis for at finnes. Jeg er glad i livet mitt, jeg er glad i dem rundt meg, og jeg får lov til å drive med mange spennende og givende ting. Det holder for meg.

        Og hvis jeg nå skulle begynne å sette meg inn i de mulige «andre sider av virkeligheten» eller komme i kontakt med vesener eller bevisstheter fra andre sfærer … hvor i all verden skal jeg begynne? Hvordan skal jeg velge ut hvilken retning som kan være fornuftig å begynne med, når alle framstår (formeg) som virkelighetsfjerne? Har du et råd?

        Og bare så det er sagt: Jeg har aldri brukt tid på statsreligionen vår heller, selv om jeg fikk min dose salmer og lignelse og fadervår i grunnskolen. Den interesserer meg ikke. Andre religioner interesserer meg heller ikke. Eller – jeg synes religioner som fenomen er interessant, og åpenbart en viktig del av livet til mange. Men for meg personlig er det irrelevant. Jeg kaller meg ikke en gang ateist. Jeg er bare reiligionsløs.

        Det er kanskje fordi jeg aldri selv har opplevd noe overnaturlig eller paranormalt eller utenomjordisk, og dermed ikke har hatt trang til å utforske det. Det betyr kanskje at jeg er begrenset eller ufølsom eller overrasjonell. Javel, da er det min lodd. Men jeg synes ikke den er veldig tung. Jeg liker meg faktisk veldig godt her nede på jorda.

        Og dette betyr ikke at jeg er antiåndelig, eller at jeg ikke undres over hvordan verden henger sammen, eller meningen med livet. Jeg undres hver eneste dag. Men min undring beveger seg langs en annen akse enn det som som omfattes av «alternative» strømninger og religion.

        Beste hilsen
        Pernille Nylehn

        • Hei igjen

         There is a crack in the wall where the light comes in…. synger Leonard Cohen. Den generelt aksepterte virkelighetsoppfatningen har mange slike små sprekker, og begynner man først å se inn der kan svært mye forandre seg. Luukanen er en slik sprekk, hvor en høyt respektert lege får livet snudd på hodet ved å bli tatt opp av en UFO, skiver åndelige bøker og fremstår som binnegal – men hva om hun er den normale, og hun har oppdaget at jorden ikke er flat og prøver å fortelle oss noe vi ikke vet?

         Bare at du åpner den muligheten er et stort skritt, og hvis du følger nysgjerrigheten og lar din intuisjon veilede deg har du en spennende reise foran deg. Det er mitt råd. Livet er rikt som det er – bevares! Vi trengte jo ikke vite at jorden er rund, vi kunne klart oss godt uten den kunnskapen.

         Vi er alle i fengsel, fengslet i våre egne forestillinger om verden. Det er kun et spørsmål om valg av størrelse. Det er mulig å bryte ut av fengselet og bli fri, og veien dit er en avdekking og leting etter stadig mer sannhet og innsikt i tilværelsens natur. I Østen har de stilt spørsmålet , hvem er jeg? Fordi de har antatt at det ikke er mulig å vite noe om virkeligheten, uten at du vet hvem du er som observerer og opplever virkeligheten. I Vesten har dette subjektet blitt tatt for gitt og spørsmålet er hva er virkeligheten? I siste instans fører begge spørsmålene til samme konklusjon. Det betyr ikke noe hvor man begynner å lete – det er ikke noe forskjell på indre og ytre, det finnes ingen atskilthet eller dualisme. Gud og mennesket er ikke adskilt, alt er ett. Alt er bevissthet.

         Sammenlign det med internett. Nettet eksisterer i kraft av alle datamaskinene som holder det i gang, og hele nettet representerer en kollektiv bevissthet, en drømmeverden av spill, e-post, artikler osv.osv. som ekspanderer for hver dag. Vi deltar i denne drømmeverdenen vi kan lese nettsider, bidra selv med innspill osv. Vi kan likevel kun se en liten del av nettet om gangen, og vi kan dele en felles del av virkeligheten ved å gå inn på samme hjemmeside. Dersom datamaskinene ble skrudd av ville nettet forsvinne.

         Slik også med vår verden, om det ikke var noen til å oppleve den ville den ikke eksistere. Vi lever i en felles bevissthet, og hjernene er fantastiske datamaskiner. At vi opplever samme virkelighet er fordi vi alle er koblet opp i dette feltet. På denne måten lever i en drømmeverden, men så sinnsykt godt laget at vi tror det er virkelighet. Det er vanskelig ikke å bli totalt hypnotisert.

         Jeg har lite til overs for religion som jeg i det store og hele ser på som propaganda og hjernevask og slavebinder store deler av verden i små dogmatiske fengsler med de mest absurde trosforestillinger, helt uten rasjonalitet. Buddhisme er et unntak. Dette er de virkelig små fengselscellene.

         I dag er vitenskap blitt den nye religionen som sementerer en rigid materialistisk virkelighetoppfatning og troen på at alt kan forklares vitenskapelig. Livet begynte med Big bang, alt er bare tilfeldig, og evolusjonen tar hånd om utviklingen mot stadig høyere og mer avanserte livsformer. Bevissthet og intelligens er noe som naturlig vokser ut av materien. Denne historien er minst like eventyraktig som fortellingen om Adam og Eva.

         Det er mange nivåer av både religion og vitenskap, og det finnes genier innenfor begge leirer. Det finnes mystikere og helgener innen kristendommen utrolig nok, det finnes et barn der som ikke bør kastes ut med badevannen. Også innen vitenskapen er mange atomfysikere mystikere som for lengst har innsett at fast stoff er en illusjon, at virkelighetens natur ikke lenger passer inn i Newtons mekaniske univers. Hvis fast stoff ikke finnes, blir alt energi, alt blir en drøm, en utfoldelse av bevissthet. Dette har mystikere sagt siden tidenes morgen.

         Miraklenes tid er ikke over, fordi livet i seg selv er et mysterium. Vi befinner oss i et lite felt hvor vi desperat forsøker å skape en normal verden hvor alt skal virke naturlig og forutsigbart. Faktum er at vi er omgitt av det ubegripelige i alle retninger, livets opprinnelse, meningen med livet osv. Livet er i seg selv en absurd umulighet, men hvis dette er mulig, er min toleranse for hva ellers som er mulig ganske stor.

         Unnskyld lengden……men jeg har fått med meg at du er glad i å lese… ☺

         Med beste hilsen

         Christian Paaske

         • Får lyst til å skyte inn her: Mye alternativmedisin selges ikke med basis i «en annen virkelighetsoppfatning enn den gjengse» – noe som på sett og vis ville vært mer redelig. Tvert imot markedsføres det med en svært så vitenskaplig fasade og med vitenskaplige rekvisitter. F.eks. blodanalyse med mikroskop hvor forurensning observeres klebet til de røde blodlegemene. Fargerike bildeutskrifter gis til pasienten som med selvsyn kan se foruresningen. Det hele kan leges med kosttilskudd i mange tusen-kroners klassen. Det er ikke mye buddhistisk filosofi over dette. Preparater selges med henvisning til utenlandske professorer, gjerne med legefrakk og stetoskop for å gi det hele et vitenskaplig preg.

          Man kan med rette stille kritiske spørsmål ved skolemedisinen. Dette gjøres også kontinuerlig med til dels heftige faglige diskusjoner innenfor de fleste fagfelt. Om 20 år vil vi trolig ha forkastet kanskje så mye som 20 % av det som anses som god medisin i dag. Problemet er at vi ikke vet hvilke 20 % det gjelder, at vi må akseptere at vi er inne i enkontinuerlig prosess der metoder evalueres og etterprøves.

          Det er fint at noen blir inspirert av å kikke over til «den andre siden». I det øyeblikket de markedsfører det som vitenskaplig og i tillegg gjør forretning av det, er det riktig og viktig at Pernille m.fl. setter et like kritisk søkelys på dette som skolemedisinen utsettes for hver dag.

          • Helt enig Jørn! En kritisk og empirisk holdning er viktig. Det er mye snusk innenfor det alternative og det skyldes mangel på bremesemekanismer, manglende evne til selvkritikk, bukken som passer havresekken m.m.

           Ingen liker å bli lurt, men bedraget moderne medisin representerer er bare så uendelig mye større. Big Pharma BP er en industri med det primære mål å tjene penger – ikke å gjøre folk friske. Strømmen av forksningsmidler bestemmer hva som skal fram i lyset der i gården, og forskning på grønt pulver, sunn mat m.m. er uinteressant fordi det er ingen penger i det, bortsett fra Dr. Young som har funnet en liten nisje her. Men han er en veldig liten fisk, hva med å å gå etter haiene, hva tror du PB tjente på svineinfluensavaksinen? Et massevaksinasjonsprogram som i ettertid de fleste innrømmer var unødvendig.

          • Christian Paaske, det er forstemmende at du, som de aller fleste «alternativt» tenkende, er fullstendig ute av stand til å diskutere brodne kar i deres egen leir uten å trekke fram at medisinen og legemiddelindustrien er mye verre. Og spar oss for begrepet «Big Pharma», det er ingenting som heter det.

           Du beskylder andre for å ta den lette veien ut av et problem, men det er akkurat det du gjør. Du skyter på «fienden» i stedet for å se på de temmelig brodne karene blant dem som befolker din egen alternativmesse.

           Hvis du virkelig er kritisk til Robert Young, eller andre som forsøpler alternativbransjen, kunne du ikke prøve å si det, klart og greit? Hva er så farlig med det? Jeg er sikker på at du vet like godt som jeg at han er en svindler og en sjarlatan, og du vet at han tar blodpriser for bleikemidlet sitt. Hvorfor sier du det ikke? Hvorfor vil du ikke ta standpunkt? Kevin Frøystad er fast gjest på alternativmessa i Stavanger, og disiplene han sitter der med ei ukes kurs og «analyserer» folk for 500 kroner og selger dem bleikemiddel til 9000 kroner literen og blyforurensa sueprpulver. Så lenge slikt pågår blir dere ikke tatt seriøst.

           Du sier at de hundre blomster skal få blomstre. Greit det, hvis det bare var blomster. Men blant blomsterbarna er det både sleipe og farlige folk som åpenbart villeder troskyldige besøkende. Og du vet det inderlig godt. Jeg fatter ikke hvorfor dere ikke vil innføre et minimum av kvalitetskontroll på messene.

           Jeg tror ikke du er sleip, Christian Paaske. Jeg tror du er et engasjert menneske som vil andre godt, og at du tror på det du driver med. Men omfavner du feieren blir du svart.

           Beste hilsen
           Pernille Nylehn

         • «Evolusjons-«historien» er like eventyraktig som fortellingen om Adam og Eva»…? Det er slike kommentarer som gjør at du faller for kort til å bli tatt seriøs. Det du har uttrykt er ganske enkelt en stor avsløring av dine skremmende kunnskapsmangler om evolusjonsteorien. Da blir det jo automatisk veldig lett å avvise håndfast fakta når du ikke har oppdatert deg på det.

          Neste gang du går til legen for å bekjempe en ny-evolvlert bakterie eller virus, tenk over hvilke vitenskapelig teori og basis-kunnskap de er avhengig av for å avsløre hvordan den skal bekjempes best mulig.

          Virker som du har laget din egen boble-verden hvor du har satt opp og fjernet de lovene som passer deg, uten hensyn til hva vitenskapen har avdekket for oss. Husk bare at du ikke kommer noe langt hvis du tar utgangspunkt i at livet er et mysterie og ubegripelig, og at du dermed har frie spilleregler for å bestemme hva som er mer sant enn annet.

          • Når vitenskap blir en virkelighetsoppfatning er det ikke lenger vitenskap, men en mytologi. Vitenskap er fantastisk innenfor et klart avgrenset område, det var aldrit tiltenkt å overta religionens rolle. Det har skjedd i dag og representerer en vulgarisering av vitenskapen. Min bobleverden er ikke noe jeg har funnet på selv, Platon var tidlige ute med lignende tankegods. Spørsmålet blir hvor bevissthet skal puttes inn i evolusjonen – som et produkt av materie? Bevissthet har snarere vært der hele tiden?

          • Hei Pernille Nylehn

           Jeg synes det er høyst relevant å snakke om hvilke svin etablert medisin har på skogen, når svinestien i det alternative skal trekkes fram. Fordi det handler om proporsjoner. Det er hinsides når Baxter farmaseutiske industrier i 2009 ”feilsendte” vaksiner som ville drept tusener om det ikke ble oppdaget, og at en slikt forsøk på folkemord knapt havner i avisen, mens Dr. Young får 10 helsider i Stavanger Aftenblad. Her kunne jeg fortsatt i det vide og breie. Ikke la oss åpne denne Pandora esken.

           Det sagt skal jeg innrømme at jeg er langt mer blind og overbærende med det som skjer innenfor det alternative av flere grunner. Det er selvsagt langt vanskeligere å gjøre seg til dommer overfor noen innenfor sitt eget miljø, og mye lettere å rette skytset ut mot ”fienden”. Det skjer i alle bransjer politiet, eller leger som dekker hverandre overfor legetabber m.m. En del har prøvd seg på en slik intern kritikk, og gjort seg upopulære.

           Det kan ellers nevnes at vi har en intern dialog messearrangører i mellom her i landet og utstillere blir utestengt på grunn av useriøsitet, klager fra publikum m.m. Kvalitetskontrollen kunne vært bedre, men igjen dette er et vanskelig område å kontrollere.

           Jeg har påpekt overfor Kevin at jeg synes dette mikroskopist begrepet er teit, og en tittel godt bak mål. Jeg synes også Dr. Young er suspekt, jeg har skrevet leserinnlegg i SA mot PH dietten, da jeg mener det er en overgangsdiet i en kortere periode, effektiv mot mange sykdommer, men i det lange løp fører det til underernæring og er ikke til å leve på. Mange er blitt hjulpet av dette opplegget fordi dette er sterkt motiverende til å få personer til å spise sunnere, og grønt pulver og dyre ph dråper ser ut til å ha en god effekt. Det finnes også mulige dødsfall som følge av dietten, sier rykter som har kommet meg for øre, og igjen er dette farlig når dietten går over for lang tid. Diverse titler som ikke var i orden for Dr. Young var ille. Jeg synes ikke dette er nok til å utestenge Kevin Frøystads virksomhet, men jeg er definitivt skeptisk. Det var også grunnen til at vi arrangerte en paneldebatt på siste messe for å få en diskusjon omkring fenomenet.

           Med vennlig hilsen

           Christian

          • Hei,
           At legemiddelindustrien har svin på skogen er vi skjønt enige om! Poenget er at det må gå an å diskutere alternativmedisin per se uten å bruke «fienden» som skjold. Når jeg møter kritikk av leger eller medisinalindustrien svarer jeg ikke med å si at alternativ medisin er verre. Jeg svarer på det jeg blir spurt om. Det bør du og dine også gjøre.

           Har du forresten fått med deg rapporten om at SuperGreens inneholder for mye bly? Og det fabelaktige svaret fra Young hvor han sier at han tilsetter bly bevisst. Og uran. Og kvikksølv. Og en rekke andre tungmetaller og gifter. Bare tull, selvfølgelig. Men Kevin Frøystad, Rune Vatne og de andre protagonistene har vært veldig påfallende stille, de som vanligvis er veldig kjappe til å kritisere andre. Er ikke det ganske underlig? Jeg er forresten ikke så overrasket – det er helt i tråd med alternativkulturen: man skyter mer enn gjerne på skolemedisinen, men hvis det blir avdekket grums i egen leir blir de helt tause. Og i dette tilfellet er det ikke bare i egen leir, det er i egen praksis. Frøystad er tausere enn en død bergenser. Han har riktignok slutta å reklamere for Innerlightprodukter på nettsidene sine, men er fremdeles agent for dem.
           Jeg forventer ikke at du skal stå til ansvar for hva Frøystad gjør og sier. Jeg bare nevner det som eksempel på dobbeltmoral blant alternativere.

           Beste hilsen
           Pernille Nylehn

        • Ja, helt enig at det går an forholde seg til kritikk av alternativbransjen i seg selv uten å dra inn etablert medisin. Det er helt klart at når en lommetyv tas på fersk gjerning, er det ingen grunn til å nevne skapsprengeren og mafiaklubben lenger ned i gaten.

         Du ser ut som du har gjort en bra jobb med å går Dr. Young etter i sømmene, og jeg er også enig i at kvalitetssikring og selvkritikk innen det alternative er på et lavmål.

         Det har nær sammenheng med at alternativ behandling er en slags moderne folkemedisin som gror ut grasrotplanet og hvor det ikke finnes noen samfunnsmessig overordnet kontroll. Det er fritt fram for de fleste, et par weekendkurs og så er man i gang. Dette blir det mye rot av. På den annen side er det meste av alternativ medisin forholdsvis harmløst og skadevirkningene av feilbehandling mindre.

         Publikum er ikke kritiske overfor leger, og regner med at en lege er en lege, de er jo godkjent og har sin eksamen. I det alternaitve må publikum ta et større ansvar og ikke regne med at staten beskytter dem mot lurendreiere. Jeg ønsker ikke en utenforstående kontroll av denne form form folkemedisin fordi det vil utelukke naturtalentene, men gir også rom for dårlige behandlere. I denne bransjen er det likevel markedet og resultatene som teller, en behanlder uten gode resultater må etter en stund legge inn årene. Det er vinn eller forsvinn.

         Også Dr. Young må måles på resultatene – blir folk friskere av å følge dette opplegget? Målet helliger delvis middelet, hvis resultatene er bra. Å spise mye mer grønnsaker og frukt, og kutte ut kjøtt, sukker, melk, mel, kaffe, alkohol osv. osv. i alt fra 1 dag til 6 mnd vil ha en dramatisk effekt på de aller flestes helsetilstand. Dr. youngs opplegg må ses i en helhet, og som det står i Bibelen, treet skal kjennes på dets frukter. Hva er resultatene?

         • Christian Paaske skrev:
          «Publikum er ikke kritiske overfor leger»

          Unnskyld meg, men leser du ikke aviser? leger er en meget yndet hoggestabbe.

          Videre:
          «Også Dr. Young må måles på resultatene – blir folk friskere av å følge dette opplegget? Målet helliger delvis middelet, hvis resultatene er bra.»

          For det første er det ingen som vet om folk blir friskere av Youngs opplegg, for han legger ikke to pinner i kors for å finne det ut. Han har det for travelt med å selge heksekok og bly og radiation packs.

          Uansett: i dette tilfellet helliger ikke målet middelet. Young er en sertifisert kvakksalver, en sjarlatan og en kynisk jævel, og han sprer så mye desinformasjon at jeg får lyst til å gråte. Og den desinformasjonen er ikke harmløs. Den mannen er farlig, verken mer eller mindre.

          Pernille Nylehn

          • Ja, feil kunnskap er faktisk verre enn ingen kunnskap. Jeg noterer meg dog at debatten har kjørt seg inn i et spor her med Dr. Young som skyteskive. Jeg synes det er spennende å fremheve at Alternativmessen også er et vindu ut mot andre virkelighetsoppfatninger enn vitenskap og materialisme, som er viktig nok, men likevel et svært begrenset kikkhull etter min mening.

  • Hei!

   Takk for at du stakk innom bloggen min, sent men godt.

   Du antyder at jeg var forutinntatt da jeg gikk på alternativmessa. Jo, til en viss grad er det riktig, astrologi og healing og spiritisme er ikke riktig i min gate. Men faktisk gikk jeg dit med et rimelig åpent sinn, jeg tenkte det kunne være interessant å se hva dette egentlig var. Jeg har jo litt erfaring med ulike alternative retninger, både fra bekjente og fra pasienter, og har hatt den oppfatning at folk må få mene hva de vil, så får vi heller være uenig om en del fakta.

   Jeg snakket med en god del av dem som sto på de ulike standene, jeg hørte på hva de sa og oppførte meg rimelig pent (unntatt på blodanalysestanden, der klarte jeg ikke å holde meg i skinnet). Jeg lot meg også teste med en såkalt quantum wave laser, og ble grundig innsmurt med propolis/aloe.
   Jeg prøvde altså å la tvilen komme tiltalte til gode, for å si det litt flåsete. Men dette var virkelig forstemmende.

   Men jeg må si jeg var rystet. Messa framsto som en usalig blanding av freak show og aggressiv kremmervirksomhet.
   Seansen med Phil Philips har jeg nesten ikke lyst til å snakke om. Den var MYE verre enn jeg hadde forestilt meg. Noe så inn i granskauen banalt og manipulerende. Jeg fatter ikke at folk kan la seg forlede av en slik sprellemann.

   Du savner en «helhetsvurdering» av messa, og du spør hvorfor jeg ikke har kommentert Myskja og Luukanen. Da har du kanskje misforstått hva som var poenget med blogginnlegget mitt:
   Jeg er ikke journalist. Jeg hadde ikke som mål å «dekke» messa og gi en helhetsvurdering, eller poeng, eller terningkast. Skulle jeg gjort det måtte jeg ha tilbrakt mange mange timer i messeområdet, og gått på en mengde foredrag. Poenget mitt med å gå dit var å se meg om, danne meg et inntrykk. Jeg hadde egentlig ikke planer om å skrive noe om den, men jeg satt igjen med såpass mange inntrykk at jeg fikk behov for å skrive noe om det.

   At jeg ikke kommenterte de to legene som var der skyldes ganske enkelt at jeg ikke var i kontakt med noen av dem. Jeg så Myskja på debatten om «piller og pulver» på søndagen, og synes han gjorde en god og jordnær figur der. Men det er også alt jeg vet om ham.

   Det jeg reagerte mest på ved messa var ikke at utstillerne hadde et annet virkelighetssyn enn meg, det må de bare ha. Men jeg reagerer veldig sterkt på den fullstendig fraværende etikken og respekten som mange av utstillerne viser overfor besøkende og potensielle klienter. De sitter i et åpent landskap og analyserer blod og iris og aura og pulsrytme, så hvem som helst kan stille seg opp og se og høre. Og de driver med healing og detox og kvantelaser, også i full offentlighet. Jeg er helsepersonell selv, som du vet, og jeg ville aldri i livet ha sittet på stand og undersøkt folk og snakket om helsa deres så andre kunne høre. Aldri!

   Det verste eksemplet var fotbadstanden, hvor det satt 5-6 mennesker på rad og rekke, med beina i noen forskrekkelige kummer med brunt-grønn-svart vann. Så kunne man stå der og se på plansjene og tenke «han har nok leverproblemer» og «hun har visst noe med nyrene». Jeg synes det var motbydelig og nedverdigende. Man skal ikke utsette folk for slikt. Og alternativbehandlere har også krav på seg til å behandle folk med respekt og ta vare på integriteten deres.

   Til deg som arrangør: Hvis dere vil bli tatt på alvor burde dere snarest kutte ut dette sirkuset. At utstillerne forklarer og viser metodene sine er greit, men å ta folk i behandling og dele ut diagnoser og vurderinger på ei slik messe er så useriøst som det kan bli. Dere bør forklare utstillerne at det er noe som heter taushetsplikt, og at den gjelder like mye for dem som for helsepersonell.

   Beste hilsen

   Pernille Nylehn

   • Din reaksjoner og synspunkter vil jeg ta til etterretning, se nærmere på og takker for konstruktiv kritikk.

    Alternativmesser er et eget fenomen i norsk offentlighet og presenteres i de fleste norske byer minst en gang i året og har vært aktivt i de siste 10 årene. Alternativ behandling er også en voksende virksomhet, som en stor del av befolkningen benytter seg av. Alternativmessen er et stort torg som presenterer de fleste sidene av denne virksomheten innenfor en rekke områder, behandling, naturprodukter, livssyn, spådom, selvutvikling og andre virkelighetsoppfatninger.

    Situasjonen er den at dette feltet er i vill vekst og helt uten kontroll. Vi har i dag et statskontrollert helsevesen hvor utdannelse, forskning osv. er rimelig kvalitetssikret og beskyttet mot sjarlataner, svindlere. Bra er det, selv om feilbehandlinger og skadevirkningene av moderne medisin er formidable pluss at den farmaseutiske industrien omsetter mer enn oljevirksomheten og har sine interesser å ivareta. Det er ikke sikkert at det er ønskelig å kontrollere dette alternative feltet mer enn nødvendig, hvor personer som Snåsamannen eller Marcello Haugen i så tilfellet vill falle utenfor.

    Derfor må man ta dette miljøet med i sin helhet, og godta at det er stor spennvidde og at det er ingen garantier her mot useriøse aktører og åpenbar økonomisk spekulasjon. Mange lever i dag av dette, og må også betale sin regninger. Samtlige som går inn i dette gjør det fordi de tro på det selv, og har en formening om at de tilbyr et produkt som kan hjelpe for det ene og andre. Begrensningene ligger på den enkeltes evne til selvkritikk og her skjer mye amatørmessig, bl.a fordi mange er selvlærte, eller har tatt utdannelser som er rimelig overfladiske fordi ulike utdannelser også er utenfor kontroll m.m.

    Messen har to sider, utstilling og foredrag. Begge deler er viktige, og utstillingsdelen gjør det mulig samtidig å lage en form for konferanse som presentere så mange foredrag og presentasjoner. Messen er ut fra prinsippet om å la de hundre blomster blomstre, det finnes ugress, men også genuine vekster i dette miljøet og det er verdt å få fram.

    Beste hilsen

    Christian Paaske

    • Jeg har sans for tanken om å la de hundre blomster blomstre. Men på disse messene er dessverre ugresset mest fremtredende, og bidrar til å gi et bilde av alternativmiljøet som en gjeng med tullinger. Det er veldig leit for dem som driver seriøst, og dem er det jo en del av. Jeg vet at en del av de mer seriøse aktørene holder seg milevis unna disse messene. Det hadde jeg òg gjort hvis jeg drev med noe i den alternative gata.

     • Dette er ikke mitt inntrykk – jeg har enda ikke opplevd noen som har sagt nei til å være foredragsholder eller deltaker på messen med begrunnelsen av at det er en for useriøs arena.

      Dette reiser en vitkig debatt og en paneldebatt til årets messe kunne evt. dreie seg om akkurat dette, om hvordan gjøre det alternative mer seriøst? Er det alternative en gjeng med tullinger? Eller hvordan nå temaet kan formulres.

      Kan jeg invitere deg som deltaker i et slikt panel?

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: