Panaceas døtre, eller – enda en superkur

Panacea

Alissa Cohens (gjett én gang hvilket land hun kommer fra) raw food diet er enda en i rekken av dietter som skal gi evig sunnhet og helse. Prinsippet er rå og «levende» mat. Dette skal virke mot blant annet:

«Diabetes, Fibromyalgia, Acne, Migraines, Back, Neck and Joint Pain, Asthma, High blood Pressure, High Cholesterol, Hypoglycemia, Colitis and Diverticulitis, Candida, Arthritis, Serious Allergies, Depression, Anxiety and Mood Swings, Heartburn, Gas and Bloating, SkinDiseases, Obesity, Menopausal Symptoms, Chronic Fatigue, Cancers and other ailments …»

Videre:

«You can lose weight, heal your body, increase your energy, look and feel younger, not in years, not in months but within days!

Underlig nok hjelper dette mot mer eller mindre de samme plagene som mange andre kurer (jeg nevner ikke navn), men med et  ganske annet prinsipp! Nå ja, det er jo fokus på sunn mat og grønnsaker her òg, men ingenting om pH. Har ikke Alissa fått det med seg?

Mer om  de fabelaktige virkningene

Mange har opplevd at håret deres har fått tilbake sin «naturlige farge»,  rynker mørke ringer under øynene forsvinner. Man kan gå både opp i vekt og ned i vekt, etter ønske.

Et godt gammelt ord for dette er panacea. Panacea var grekernes gudinne for legekunst, og kunne kurere alt. Hun har visst gått av moten, men man har altså siden oldtiden holdt på forestillingen om at det finnes en kur for uhyre komplekse problemer. Og så mange har «funnet» løsningen at det er ytterst merkelig at det i det hele tatt finnes sjuke folk. Kanskje de ikke kan lese?

Nettsiden tilbyr ikke  bare gode råd – tilfeldigvis selger Alissa også kosttilskudd, ferdigmat, gadgets, DVD-er og bøker (coveret har bilde av den hulde Alissa sittende på en tomat), hudpleie og kosmetikk, Chlorellapulver («fra en av verdens eldste organismer»), terapeutiske enzymer («you’re not getting old, you’re just running out of enzymes»), Super Greens (oi, har Young glemt å ta patent på navnet?), Himalayasalt, Sun Warrior Protein («The ultimate anti-aging protein»), treningsutstyr, kjøkkenutstyr, dehydrator,  spiremaskin … for å nevne bare noe av sortimentet.

Jeg må ile til og si at prisene på disse produktene litt rimeligere enn andre jeg ikke skal nevne ved navn, selv om 250 gram enzympulver til 110 dollar kanskje er litt stivt.

Dette er altså nok et eksempel på de tusenvis av superkurer som skal kurere alt fra flass til fibromyalgi og kreft. Ordet «mirakel» sitter løst. Dokumentasjonen består av testimonials.

Det er også enda et eksempel på en profet som påstår at sykdom og aldring egentlig ikke finnes. Man mangler bare enzymer, base, ioner, vitaminer, molekyler, elektroner eller en positiv innstilling (stryk det som ikke passer).

Budskapet er, som hos alle profetene, godt ispedd reklame for allehånde produkter, kurs og bøker. Man kan også – selvfølgelig – gå på kurs og bli konsulent og forhandler.  Kurset koster bare 2,400 dollar for tre dager.

Det lett komiske ved dette, som så mange andre helsekostteorier, er at man anbefaler levende og ren mat og i neste åndedrag tilbyr masseproduserte tilskudd. Burde man ikke bruke ren mat som ikke er foredlet? Burde man ikke finne friske råvarer i sitt eget nærmiljø i stedet for å importere det fra USA? Og hvorfor trenger man tilskudd hvis man ellers følger de hypersunne rådene og oppskriftene?

Her er en kommentar fra en annen litt skeptisk blogger, som bl.a. imøtegår påstandene om at rå mat er det mest naturlige: Mennesket og dets forfedre har kjent til ild i 1,6 millioner år, og varmebehandlet maten i hundretusenvis av år. Nå trenger ikke historiske fakta bevise noe som helst, men det er ganske tydelig vist at overgangen fra vegetabilsk føde til blandet animalsk og vegetabilsk, OG varmebehandling, var en av forutsetningene for at vi utviklet en større hjerne og ble til de vi er i dag. For å sette det på spissen: hadde vi ikke begynt å spise kjøtt, og koke maten, ville vi fremdeles sittet i trærne.

Et par småmorsomme videoer om RawFoodism:

19 kommentarer to “Panaceas døtre, eller – enda en superkur”

 1. Et spennende tema, Raw food.
  Masse å sette seg inn i, mange spennende mennesker, og kulturen sprer seg som ild i tørt gress, om man skal kalle det kultur.
  Ovner blir byttet ut med dehydratorer, og egg og bacon må vike for morgen smoothie.

  Superfoods, som det kalles er også en del av denne kulturen. På grunn av manglende næring i dagens mat, så brukes en del konsentrert mat fra naturen, som er komplette næringskilder,, Dette må ikke blandes med supplementer,, Det er mat, som for eksempel, chlorella ( alge), bie pollen, blåbær, acai bær, rå cacao, hemp pulver( protein kilde),, bare for å nevne noen få.

  En annen må å få i seg mer næring er å juice,, også veldig populært, og mer og mer vanlig.
  Mange glade friske fornøyde mennesker sprer det videre til sine medmennesker. Helt fantastisk!!

  Prøv og se hvordan det føles på kroppen,, det er helt utrolig, må oppleves.
  Levende mat til en levende kropp.
  » Let thy food be thy medecine and thy medicine thy food!» Hippocrates.

  Hilde

  • Har du absolutt ingen motforestillinger? Leste du det jeg skrev? Hvordan kan du vite så sikkert at vitaminene er godt bevart i de masseproduserte superfoodene?

   • Jeg ser ikke hva jeg skulle ha motforestillinger mot?

    Nei, jeg kan vel egentlig ikke være mer sikker på det enn at om det står svinekjøtt på pakka, så er det ikke katt eller hund,, men der kan jeg ikke leve. Jeg kan ikke lekke energi den veien, da blir jo allt vanskelig å forholde seg til,, om man på en måte skal regne med at mennesker er kjeltringer i utgangspunktet.. Hva om medisinene jeg får bare er sukkerpiller?, Hva om,, hva om.??

    Nei, det kommer jeg ikke på en gang.

    Men det er ikke det jeg ser som hovedbudskapet i denne trenden, det er raw food,, og de fordelene mennesker opplever etter å ha prøvd det en stund. Etter en tre fire uker på levende mat, merker man det godt i kroppen.

    • Hilde Larsen:

     Du sier uten videre at den maten vi får i vanlig varehandel mangler næring og vitaminer. Altså mener/tror du norske matprodusenter, grossister og butikker er kjeltringer som driver med villedende informasjon og selger dårlig mat.

     Men masseproduserte «supplements» kjøpt fra nettet, det regner du med holder nøyaktig hva det lover. Jeg ville tro at en del av vitaminene i disse urtene og soppene og saltene og grønnsakene kunne forsvinne under tørking, knusing, pakking og transport, og at det kunne vært litt smartere å skaffe friske grønnsaker og urter som er produsert litt nærmere. Har jeg misforstått helt?

     Men verden vil bedras. Og Alissa og Robert og ydmyke Jim tjener penger så det kvinner etter.

     • He,he, ja,, og Reitan og Hagen tjener ikke penger? 😀

     • Og ja, du har missforstått hvis du tenker at disse menneskene mener du IKKE skal soise friske lokal dyrkede urter og grønnsaker, det skal man ABSOLUTT!! Så mye som mulig. Det er kjempebra!
      Mest mulig som er i sesong der man bor, slik at transporten har vært kortest mulig. Så kan man supplere med Superfoods om man ØNSKER det. Et tilbud man ikke hadde før!

      Kjempebra!
      Hilde

 2. Vil bare legge til at min lege er Raw Foodist,, du kan se mer her.

  Han bruker raw food mye som en del av sin praksis:

  http://www.levyngre.no/Pages.aspx?pageID=2666

  • Har du spurt ham om pH?

   • Jada,,det har jeg 🙂 Han forstår den teorien godt :

    Hilde

    • Imponerende. Hvor har han kjøpt legelisensen sin?

     • Hva er det du sier?? Tror du at leger som har et annet syn enn deg har kjøpt legaliseringen sin? Er det mulig,, vet du hvor man kjøper dem kanskje?
      Det er det frekkeste jeg har hørt noensinne, Du vet at dette er lesbart?? ,,,

      • Det er fullt mulig å kjøpe seg eksamenspapirer på det meste. Et nærliggende eksempel er Robert O. Young. Han har ikke legeutdannelse, han har heller ikke stort annet. PhD-ene hans er «avlagt» ved papiruniversiteter. Dette er godt dokumentert.

       Ja, jeg vet godt at dette er «lesbart». Og jeg skal selvfølgelig være forsiktig med å antyde at folk ikke er hva de sier de er. Men jeg står inne for det retoriske spørsmålet ang Darling.
       Du sier han «forstår» pH-teorien. Jeg undrer meg veldig over at han kan «forstå» en teori med så mange huller og logiske brister, og som er helt uten dokumentasjon. Hvor mye har han egentlig satt seg inn i den? Hva synes han om forvandling av magnesium til jern, og påstandene om celler som går fra å være blodceller til bakterier og tilbake igjen? Har han sett på bildene av «syke celler» som ligger ute på Youngs og alle mikroskopistenes nettsider?

       Jeg har sett på nettsidene hans, og jeg er imponert. Jeg er imponert over at en som er helt nyutdannet (fullførte turnus i 2009, såvidt jeg forstår, og har altså ett år bak seg i allmennpraksis), kommer med såpass heftige påstander om det meste. Bl.a. at man kan bli 120 år gammel hvis man bare lever riktig. Han anbefaler tarmskylling, som er mildt sagt omdiskutert. Han driver også webshop med diverse produkter.
       Linkene han oppgir som referanser er – for å si det pent – lite informative. De består stort sett av videoer fra YouTube med forskjellige guruer som skryter av de fine oppskriftene sine («the secret to the perfect smoothie«, f eks)

       Det er fullt lovlig å ha sine egne meninger, og det er helt i orden at han utfordrer medisinske sannheter. Men han må i det minste ha belegg for det han sier, og det finner jeg ingenting av på sidene hans.

 3. Nei,nei,nei,, du forstår meg ikke,, jeg tror INGEN er kjeltringer 🙂

  jeg vet imidlertid at maten som dyrkes i dag, i jord som er mineralfattig etter aresvis med kunstgjødsling og sprøyting er næringsfattig, hvis man sammenligner med for 20-50 år siden. Dette kan du finne masse god data på. Det er ikke noe jeg synser om 😉

  Kun det jeg minner om.

  Så ja,, de mangler vutaminer og mineraler, det er fakta.
  Hvorfor er det noe å steile mot? Greit å vite om det vel?

  Hilde

 4. Et tips:
  Det er en dokumentarfilm som heter food.inc .
  Veldig informativ og opplysende. Absolutt å anbefale.

  Hilsen Hilde

  • Hilde, du er veldig ivrig til å skrive på bloggen min, men du har «glemt» å svare på det lille spørsmålet jeg stilte deg i går: Er du enig med Young i at magnesium kan forvandles til jern i kroppen, og at Prime pH kan bidra til transformasjon av kalium fra natrium og kalsium fra silisium? Ja eller nei?

   For øvrig: Når du vil svare på noe, kanskje du kunne sitte på hendene dine lenge nok til å tenke ut hva du har tenkt å svare, og så skrive alt i én kommentar, i stedet for å sende tre kommentarer rett etter hverandre?

   • Sitte på hendene mine? 😀

    • Når man sitter på hendene får man ikke til å skrive. Mens man sitter på hendene sine kan man tenke. 😉

     (psst: du glemte det med transformasjon av grunnstoffer. Ja eller nei?)

 5. Hei igjen Pernille.

  Vil bare si at det alltid er spennende å dele kunnskap, men når noen snakker til meg som om jeg var et barn som skulle sitte på hendene mine, så har jeg valgt feil diskusjonspartner, og må gå videre og diskutere blandt likesinnede.

  Lykke til videre, og takk for meg 🙂

  Hilde Larsen

  • Rådet om å sitte på hendene sine har jeg selv fått, og brukt. Det var ikke nedlatende ment.
   Men det er kanskje like greit om du diskuterer med likesinnede.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: