Vossavann – eller var det Toskavann?

En ny grein på Humbugens tre:

Voss water. Rett fra urørt natur. Høres friskt og sunt ut, ikke sant?  Det var det de tenkte, de to smarte forretningsmennene som  begynte å produsere eksklusivt flaskevann vinklet mot finere lag i USA. Det reneste som finnes. Rett fra isbreen. Faktisk  fra «en av de reneste vannkilder som til nå er funnet på planeten». Og det er artesisk*.  De færreste vet riktig hva det betyr, men fint høres det ut. Det er bare en hake: Vannet kommer ikke fra Voss. Det kommer fra en kilde i kommunen Iveland i Aust-Agder, som ligger på en sandbanke, langt fra breer og fjell. Den samme kilden brukes til å forsyne husholdningene i området med helt vanlig springvann. Kilden har tidligere hett Store Sandribb, men er visstnok for anledningen omdøpt til Voss-kilden.

Andre sitater fra forhandleren: «Voss Artesian bottled water is taken from a virgin aquifer that, according to the company, has been shielded for centuries under ice and rock in the untouched wilderness of Central Norway».
«Central Norway» … joda, Iveland ligger vel rimelig sentralt på Sørlandet.

I produsentens egen reklame heter det at det kommer fra «Southern Norway», og det er jo sant. Men Sør-Norge kan jo være alt fra Trøndelag til – nettopp – Sørlandet. Og Voss. Helgardering, altså.

Her er noe av det man kan oppnå ved å drikke Vossavatn:

  • maintains your energy level
  • helps your body fight cold and infections
  • increases your mental and physical performance
  • improves your concentration and reaction time
  • allows for proper digestion and helps youir body flush out harmful toxins
  • helps your body stay cool
  • keeps skin healthy and beautiful

Rettere sagt: de sier ikke eksplisitt at Vossavatnet gjør alt dette, ser man nøye er dette helsegevinster man kan få av å drikke «plenty of pure water». Forholdsvis drøye påstander uansett, men de har sitt på det tørre(!). Og reklamen funker. «Alle» stjernene drikker det.

Vidundervannet selges i designerflasker fra Calvin Klein. Visstnok selges det for 10 dollar flaska i USA, men man kan få det billigere òg: kjøper man 12 flasker á 850 ml koster det bare 38 dollar, eller 230 kroner. Rasende billig.

Kritikken uteblir ikke: Joacim Lund i oslopuls kaller det Keiserens nye vann, og mener Vossafolkets forretningsplan baserer seg på at folk er lettlurte, lavpannede idioter.

Og det er vi nok. Forretningen går visstnok så det griner.

NB en advarsel til alle pH-folk! Vossavatnet har pH på 6,4.  Ren gift altså. Styr unna! Eller pøs på med litt mer pH-dråper.

*artesisk betegner en vannkilde der grunnvannet blir presset opp av bakken uten behov for pumping. Men vannet fra Iveland strømmer ikke opp av seg selv, det må pumpes opp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: