Den moderne sykeligheten

Eivind Meland, professor i allmennmedisin ved UiB, stiller i en kronikk i Morgenbladet spørsmål ved helsepolitikernes tro på at vi kan forebygge oss ut av all sykdom, ja faktisk alt som er vondt og vanskelig.

Et sitat: «Den moderne sykelighet dreier seg ikke bare om tradisjonelle livsstilssykdommer. Det dreier seg i enda større grad om forstyrrelser i menneskers forhold til seg selv og til hverandre. Helsevesenet spiller her i beste fall en tvetydig rolle. Kan det tenkes at helsevesenet ikke er en del av løsningen, men faktisk en del av problemet?»

4 kommentarer to “Den moderne sykeligheten”

 1. Hei Dr. Nygren.
  Jeg er en stor fan av bloggen din og din utrettelige debunking av medisinsk humbug. Jeg snublet over en side om en «helsebil» som til forveksling er veldig like en ambulanse som selger… tvilsomme produkter til ågerpris. Lenke her: http://www.helsebil.no/
  Hadde vært morsomt å høre dine synspunkter om dette tiltaket.

  • Jeg har sett «helsebilene». Jeg synes lite om tiltaket. Én ting er at man selger humbug, noe annet er at man bruker logoer som til forveksling ligner på helsevesenets. Helsepersonellovens § 13 sier: «Ingen må uriktig benytte titler eller annonsere virksomhet på en slik måte at det kan gis inntrykk av at vedkommende har autorisasjon, lisens eller spesialistgodkjenning. »

   Jeg har bedt Helsetilsynet se på saken. Vet ikke om det har skjedd noe. Det er ytterst sjelden de blander seg i hva alternativbransjen gjør. 😦

 2. Visste ikke helt hvem jeg skulle henvende meg til, så jeg la igjen et tips på AMK’s Facebookside. Fint at du ga beskjed til Helsetilsynet! 🙂

  • Bra at det kommer fra flere kanter. Men problemet er at det ikke finnes noe tilsyn for alternativmedisin. Avhengig av sakens natur må man sende evt. klage til Forbrukerrådet, Mattilsynet, Legemiddelverket eller politiet. De tre første har tilsynelatende berøringsangst for temaet, og sistnevnte har antagelig nok å gjøre med å etterforske drap, ran, narkotikakriminalitet og vold.
   Og Helsetilsynet fører bare tilsyn med helsepersonell. Merkelig verden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: