SuperGreens inneholder bly. Mye bly.

SuperGreens, et av Innerlights mestselgende produkter, er blitt testet av amerikanske consumerlab.com, sammen med flere lignende produkter. De tester en rekke produkter, bl.a. helsekost, medikamenter, sportsdrikker, vitamintilskudd, mat og drikke etc etc. De tester ikke effekten av produktene i seg selv, men om de inneholder det produsenten påstår, og om de inneholder forurensning eller skadelige stoffer. Resultatene for de «grønne pulverne», bl.a. SuperGreens, var ikke så veldig hyggelige. En fjerdedel av alle pulverne inneholdt bly og/eller kadmium. SuperGreens inneholdt 19mcg bly pr dagsdose, noe som er betraktelig høyere enn man ville forvente fra et slikt produkt, og godt over det som anses forsvarlig.

US Pharmacopeias øvre grense for forsvarlig blyinnhold* i en dagsdose av et enkeltprodukt er 10mcg. Øvre grense for totalt daglig inntak av bly for barn er 6 mcg, for gravide kvinner 25 mcg.

Farmakopeen anbefaler at produkter inneholder maks 10 mcg  pr dagsdose (denne evdien er kritisert for å være altfor høy). Staten California er strengere – deres grense er 0,5 mcg, og produkter som inneholder mer enn det skal utstyres med en advarsel.

Ifølge denne målingen blyinnholdet i SuperGreens altså dobbelt så høyt som US Pharmacopeias øvre grense, og 40 ganger høyere enn Californias grense. Det bemerkes at alle produkter som inneholdt mer enn grenseverdi ble sendt til et uavhengig laboratorium for dobbeltsjekking. Laboratoriet fikk ikke vite hvilket produkt det gjaldt.

*Idealet er selvfølgelig null innhold av bly, men som med andre giftstoffer er realiteten at det ofte er en viss mengde  forurensning i matvarer.

Her er utdrag fra rapporten (siden krever innlogging, jeg har fått dette fra en ernæringsfysiologstudent med tilgang til databasen)

——————————————————————————————
«Testing Method:
Greens and Whole Foods products were tested for their potential contamination with arsenic, cadmium, lead, and chlorinated pesticides.  Analyses for the heavy metals arsenic, cadmium and lead were made using Inductively Coupled Plasma/Mass Spectroscopy (ICP/MS).
(…)

Any product that did not pass the testing was sent to another independent laboratory to repeat testing for at least one of the criteria on which it did not pass. The identities of the products were not disclosed to the laboratories performing the testing.

To meet ConsumerLab.com quality criteria, a product had to:

Heavy Metal Contamination
Lead – For products with single serving weights of 5 grams or more, not to exceed 2.5 micrograms of lead per serving nor exceed 4.0 micrograms of lead per recommended daily serving. For products with single serving weights of less than 5 grams, shall not exceed the State of California’s Prop 65 limits for lead in supplements in a recommended daily serving: 0.5 mcg of lead per daily serving with an additional allowance of 1.0 mcg for supplements containing 1,000 mg/day or more of elemental calcium and 0.5 mcg for supplements containing specific other minerals. For supplements not marketed for use by children, ConsumerLab.com provides an additional allowance of 0.5 mcg if containing 250 to 499 mg/day of elemental calcium or 1.0 mcg if containing 500 to 999 mg/day of elemental calcium and an allowance of 0.5 mcg for if containing one whole herb (not extract) ingredient or 1.0 mcg for two or more whole herb ingredients. If a maximum recommended daily serving is not defined, a daily serving size will be determined and applied by CL. (…)

None of the tested products exceeded contamination limits for arsenic or pesticides, but two products exceeded limits for lead and/or cadmium:

Contaminated products
InnerLight SuperGreens contained 19.6 mcg of lead in a 4-scoop daily serving.  The amount of lead was surprisingly high for a relatively modest amount (12 grams) of powder.  Toxicity from lead is a function of total exposure to all foods, beverages and your environment. The amount of lead in InnerLight SuperGreens alone exceeds the FDA’s provisional total daily tolerable intake limit for children (6 mcg) and approaches the daily limit for pregnant women (25 mcg).  For other adults (for whom the FDA tolerable limit is 75 mcg of lead) it represents a significant and unnecessary exposure to lead.   The amount of lead found is many times higher than the California Proposition 65 limit (0.5 mcg per daily serving), above which a warning label is required on the product.  It also exceeds a proposed US Pharmacopeia limit of 10 mcg per daily serving (a limit which ConsumerLab.com has criticized for being too lenient). It is difficult to know the source of lead in this product as it lists over forty different plants in its “rich herbal blend of grasses, leafs, vegetables, and sprouts.”

Nature’s Way Alive! Whole Food Energizer Ultra Shake Vanilla contained 4.3 mcg of lead and 12.8 mcg of cadmium in a 1-scoop daily serving. This product is different from the others tested in that it contained a large amount of protein (primarily as rice and pea protein) and its daily serving amount was by far the largest (39 grams). Although the amount of cadmium would not be expected to cause an immediate problem, long-term exposure may pose unnecessary risk to the kidneys. The federal cadmium limit in drinking water, for example, equates to 10 mcg per day in two liters of water (the typical daily consumption of water by adults).»

 

14 Responses to “SuperGreens inneholder bly. Mye bly.”

 1. Takk for at du postet dette. veldig interessant.

  Hilde

  • Bra du synes det. Vil det gjøre noe med tilliten din til Innerlight og Robert Young hvis det stemmer?

   • Det vil i alle fall gjøre noe med min tillit…

    Det er det ingen tvil om.

    Rune

   • Absolutt vil det det. Jeg er ute etter sannhet.

    Hilde

    • Snakket akkurat med Frøystad, som igjen hadde snakket med Young, og Youngs anbefaling var at vi satte i gang en uavhengig test av både supergreens, power plants og doc brocs umiddelbart. Han hadde ikke testet supergreens selv siden 2001 og ble oppriktig bekymret om denne testen var riktig.
     Hvis den var riktig mente han at supergreens må bort fra markedet. Enkelt og greit.
     Så dette skal vi til bunns i Pernille. Igjen, takk for info.
     Rune

     • Rapporten kom i sommer. Såvidt jeg vet pleier Consumerlabs å varsle produsenten når de finner uregelmessigheter. Hvis Innerlight ikke har varslet Young, og forhandlerne, er det i utgangspunktet ikke veldig tillitvekkende. De burde trekke den batchen, og få testet neste batch før de sender den ut. Det kan være tilfeldig at det var såpass mye bly i den batchen, men det må de finne ut, og gjøre sitt til å finne årsaken – det kan være hvilken som helst av ingrediensene.

      Det er greit nok at dere får testet det dere har fått hit, men Young og Innerlight har hovedansvaret, og det er for lettvint av ham å si at dere skal få det testet.

      Jeg vil tro Mattilsynet og/eller Legemiddelverket kan være behjelpelig med testing.

 2. Hei!

  Vil gjerne kommentere noe av det som blir sagt ovenfor da det antydes at det er mye bly i Supergreens og at man derfor ikke bør bruke det produktet. Rapporten sier at 4 store skjeer inneholder 19,6 mikrogram. Vanligvis bruker man en stor skje i 1liter så det tilsvarer 4liter med Supergreens(Det er få som drikker så mye). Vet du hvor mye bly du får i deg ved et helt vanlig kosthold? Ca 400mikrogram hver dag!! Trenger jeg å si noe mer?

  Derfor synes jeg det er synd at det spres dårlige rykter om et godt produkt bare fordi man ikke kjenner fakta.
  Jeg har drukket 3l med Supergreens hver dag i 2år og er veldig fornøyd med produktet og kommer til å fortsette med det i uoverskuelig framtid.

  Mvh Bjørn

  Nedenfor noe jeg fant om kilden til denne informasjonen, ConsumerLab.com:

  The Council for Responsible Nutrition, based in Washington, D.C., has even written to the FTC alleging
  that ConsumerLab.com’s «entire business model represents an egregious form of consumer fraud and
  deception,» and asserts, among other things, that “companies are pressured . . . into paying a fee» for
  testing under the Voluntary Certification program to avoid potential negative consequences
  of having their products tested under the Product Review program; and that ConsumerLab.com’s test
  programs and its reporting of test results «are likely to mislead consumers into believing that
  ConsumerLab.com is operating in the public interest and cannot be influenced by any outside party.»

  • Hvor har du det fra at vi får i oss 400 mcg bly per dag? Her i Norge, og i de fleste europeiske land, er det gjennomsnittlige inntaket av bly mellom 25 og 87 mcg pr døgn, mens noen få ligger opp mot 170 mcg.

   Når det gjelde å «spre rykter» gjør jeg det ikke ut fra løse antagelser. Jeg kjenner svært godt til SuperGreens og Innerlight. Og jeg oppgir kilden til påstandene om blyinnhold, så folk kan sjekke selv.
   Dessuten bidrar Innerlight i høyeste grad til å «spre ryktet» om at Supergreens inneholder bly. Har du sett denne posten: https://perpelle.wordpress.com/2010/12/31/nonsensmesterskapet-i-tungmetaller/?

   Den handler om en rapport, som jeg har fått direkte fra Innerlight, hvor de sier at de faktisk tilsetter bly i SuperGreens. De sier også at de tilsetter arsenikk, kvikksølv, kadmium, aluminium, nikkel, litium, thorium, tallium, wolfram, uran, cesium, antimon, for å nevne noen få. Men det er tilsatt i en «unik» form som gjør at de er «helsebringende».
   De skriver også at de selv har testet SuperGreens, og finner ca. 1 mcg/g, dvs. ca 10 mcg for en dagsdose.

   Har du noen kommentar til det?

   (Jeg kommer til å legge ut rapporten en av de nærmeste dagene, jeg må bare få gått gjennom den skikkelig først. Du kan få den selv ved å skrive til Innerlight.)

   Når det gjelder beskyldningene mot consumerlabs, må du være klar over at de oftest fremsettes av folk som er misfornøyd med at consumerlabs har funnet feil ved produktene deres. Jeg vet ikke nok om consumerlabs til å si sikkert om de er etterrettelige eller ikke, men Council for Responsible Nutrition er ikke et råd oppnevnt av myndighetene (som man kunne tro ut fra navnet) men en interesseorganisasjon for produsenter av kosttilskudd. Ikke akkurat en nøytral kritiker.

   Pernille Nylehn

 3. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how
  could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: