«De selvutvikla damene»

Usedvanlig krass kronikk av Tonje Olsen i Dagbladet i dag om damer i en viss alder som bruker tida si på elske seg selv, finne stadig nye kurer og trosretninger og humbug, og innvie andre damer i en viss alder å dele de store sannhetene med.

Jeg skal ikke si at jeg kunne ha skrevet den selv, for fullt så brutal tør jeg ikke være, men jeg skal heller ikke si at jeg er direkte uenig. Eller for å si det med et vestlandsk  understatement: Jeg har lest dummere kronikker.

(NB forfatteren er litt urettferdig på ett punkt: Det virker som hun mener «HelseHilde» ikke har noen reell sykdom, og det stemmer vel ikke, for hun har visstnok leddgikt.)

(Nei forresten! Siden kronisk sykdom ikke finnes, men bare er noe legene og BigPharma har funnet på for å holde folk nede og tjene penger på dem, er jo ikke Hilde syk likevel!)

13 Responses to “«De selvutvikla damene»”

 1. Er vel ikke like sikker på at jeg vil gratulere noen. men må konstatere at diffuse plager er slitsomt. Og dermed blir det lett mye jakt for å finne hjelp. Noen får hjelp på grunn av placeboeffekten, andre får reell hjelp, mens atter andre fortsetter å lete.
  Og noen ganger får vi historier som den du skrev om i en post her forleden, en hallelujahistorie om kreft som endte i spredning til det meste av kroppen. Lite å gratulere syns jeg. Trist og leit egentlig.

 2. Siden jeg har vært en forhåpenltigvis irriterende klegg på HelseHilde sine gjestebloggposter, jeg er enig i at det er verdt å nevne at hun hadde leddgikt, noe som ikke akkurat er en «følesykdom». Men det HelseHilde ellers skriver om helse er for en stor del som tatt ut av en lærebok i altieretorikk. Hvilket er ganske synd, fordi hun jo tydeligvis er bedre og burde brukt sin kritiske sans til å undersøke om, og eventuelt hvilke deler av det hun har gjort som har virket, i stedet for å omfavne alt som er alternativt. At hun er uenig med mainstream medisin er i og for seg ikke kritikkverdig, det jeg har prøvd å få til i debatten er å få henne (eller leserne) til å tenke gjennom [i]hvorfor[/i], og hvilke metoder de vil bruke til å skille skitt og kanel.

  • Og der var man visst stengt ute fra en viss blogg…fakta ble visst for ubehagelige for Trine Grung…

   • Du må da forstå det, Karsten, at man ikke skal drive og lage folk med sånne fakta. Gi dem heller noen personlige erfaringer og noen yndige følelsesutbrudd. 😉

    • Ja, paradoksalt nok synes jeg HelseHilde selv har taklet kritikken mye bedre enn Trine Grung. Hilde svarer oftest med noe a la «dette er min historie», som vel er vitenskapsrelativistisk, men bedre enn Trine Grung som heller klager over personangrep.

   • Tok ikke lang tid før «la Grung» (likte den betegnelsen) stengte meg ute fra bloggen sin heller – det skulle bare et par kritiske kommentarer til – og vips!

  • Hva med å holde deg til saken i stedet for å prøve å trekke Tonje Olsens kunnskaper og motiver i tvil?

 3. Hvis du leser innlegget under hel Pernille, så vil du nok skjønne hva jeg mener med at Kronisk er en illusjon. Jeg tror vi er forbi det nå. Det fleste har fått med seg min forklaaring, men klart, vil man ikke, så vil man ikke,, Hva skulle du hengt deg på da? Utenom MMS da 😉 Den har du ennå, men den med kronisk,, get over it !

  Hilde
  Og jeg har ikke VISSTNOK leddgikt, men seropositiv RA, du som er såkalt lege hvet hva det er , ikke sant???

  • Det er ikke så lett å gjøre deg til lags, Hilde. Hvis jeg sier at du er slik eller sånn blir du irritert for det stemmer ikke helt. Hvis jeg tar forbehold når jeg omtaler deg er det gæli det òg.
   Da jeg skrev «visstnok» mente jeg overhodet ikke å trekke sykdommen din i tvil. Men jeg var ikke hundre prosent sikker på om det var RA eller en annen reumatisk sykdom, så jeg var redd for å få korreks hvis jeg sa feil. Jeg liker uansett ikke å si om folk på nettet at de har en diagnose, da kunne jeg bli mistenkt for å bryte taushetsplikten, kanskje noen tror at du er min pasient?
   Men i stedet for å hisse deg opp i hellig vrede, kanskje du heller skulle legge merke til at jeg forsvarte deg fordi Tonje Olsens karakteristikk om at de selvutvikla damene ikke har reelle sykdommer ikke passet på deg. Hun har – som du sier – ikke lest historien din fullt ut, og det var dumt.

   Men du fortsetter med din vanlige ad hominem-strategi (eller kanskje det heter ad femininum når det dreier seg om kvinner?) og antyder at jeg er ute etter deg. Nei, jeg er ikke ute etter deg. Jeg er ute etter å spre god og korrekt informasjon og helse, og prøve å korrigere litt av all den desinformasjonen bl.a. du strør om deg. Og jeg har mer enn nok å ta av – du har jo lagt ut oseaner av tull og vas hos la Grung. Jeg kunne fylt hele bloggen min med deg. Hvis jeg ønsket å ta deg.

   (nå er du muligens uenig i at du har brukt begrepet «ute etter». Vel, min personlige tolkning av du en rekke ganger har beskyldt meg for å være ute etter deg. Og personlige tolkninger kan aldri tilbakevises)

   Når det gjelder krumspringene dine for å definere deg bort fra påstanden din om at kronisk sykdom er en illusjon, har du dessverre ikke overbevist meg. Du har heller bekreftet og befestet holdningen din. Svaret ditt til Ørjan Langbakk om hva du mente kan gjøres for insulinkrevende diabetes var nesten nusselig: «Ta tilbake din egen kraft», «se filmen Raw for 30 days» og «åpne hjertet ditt».

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: