Sterk tvil om XMRV som årsak til ME

En britisk studie (abstract), publisert i tidsskriftet Retrovirology, sår sterk tvil om at det er forbindelse mellom retroviruset XMRV og ME. Forskerne bak studien mener funnet av XMRV skyldes forurensning av prøvene fra en cellekultur fra mus, og at XMRV ikke er et humant patogen (ikke forårsaker sykdom hos mennesker). Her er hele artikkelen, for den som vil fordype seg i latinen.

Og her er en litt mer lettfattelig artikkel for dem som ikke har doktorgrad i PCR-metoden. Tillegg 21. des: Da jeg fikk tåka ut av hodet i morges oppdaga jeg at det er fire artikler i samme utgave av Retrovirology som handler om det samme. Her er de tre andre:

http://www.retrovirology.com/content/7/1/109

http://www.retrovirology.com/content/7/1/108

http://www.retrovirology.com/content/7/1/110

Og superheltinne Maria G (MariasMetode) har skrevet en mer utførlig artikkel om dette.

4 kommentarer to “Sterk tvil om XMRV som årsak til ME”

 1. Interessant, «hele» ME-verdenen har jo håpet at XMRV var nøkkelen til løsningen.
  Men dette er èn studie, og det er litt utfordrende å forholde seg til, all den stund det er flere studier som viser det mptsatte, og det skal vel mye til at de prøvene som er tatt er forurenset?

  • Artikkelen var rimelig vanskelig å dechiffrere, selv med medisinsk embetseksamen, men jeg forsto det som at det var selve testen som var forurenset. Det er ganske komplisert å forklare, men PCR, som er den metoden det var snakk om, «kopierer opp» DNA fra testmaterialet slik at man får nok mategriale til å analysere det. Denne testen er laget fra cellelinjer, og det er visst de som er forurenset. Feilkilden ligger altså i selve testmetoden.

   Men dette var forklaringen fra en barfotlege. Har spurt noen kloke kolleger om de forstår mer av dette, formidler svaret når/hvis det kommer.

 2. Tror du blander litt nå, det var mest sannsynlig DNA fra cellelinjer eller fra mus som kanskje har kontaminert testen. Hvis litt DNA har forvillet seg inn på området der en gjør PCR kan en få kontaminert prøvene en skal teste og en får falsk positiv. ALLE labber får før eller senere kontaminering når de kjører PCR. En god lab vil oppdage det tidlig. Det var dette som var problemet med Wakefield-studien som «fant» meslingvirus i tarmen til autister og skapte MMR hysteriet.
  Så dette kan forklare uttalelsen på puls forleden om at laboratoriet hadde problemer med falske negative tester, for om de testet mange nok ganger fant de flere positive…
  Det kan også forklare hvorfor noen labber ikke finner noe sammenheng mens andre finner en sammenheng mellom ME og viruset. Det er flere studier som har kommet siste året der de ikke finner noe sammenheng.

  Men det som forvirrer meg er at det testes også for viruset med antistoff, og da må jo selve virus-proteinene være tilstede, ikke bare DNAet. Surfer på mobilen i jula, så jeg orker ikke lete etter artikler. Men er der en sammenheng burde de finnes. En god regel på labben er å ikke stole på bare en metode, en bør få sjekket ting med minst to uavhengige metoder før en er trygg på at det en gjør er riktig når en skal bevise noe helt nytt. Det må en kreve her også før en kan si at der er en sammenheng.

  For de med ME sin del kunne en ha håpt på at der var en sammenheng, for da kunne det vise på en test og hatt noe konkret å behandle. Så jeg håper de finner ut av dette raskt så vi kan bruke resurser på forskning og behandling som har reell nytte.

  • Takk for oppklaring!

   Og … jeg skjønner at ME-pasienter øynet håp. Samtidig er det ingen fest å ha et retrovirus. Hvis det var meg (som det jo ikke er, så jeg skal være litt forsiktig med hva jeg sier) tror jeg at jeg ville pusta lettet ut og heller håpet at de fant noe litt mindre komplisert …

   Uansett er det vel hevet over tvil at ikke alle tilfeller av ME skyldes en vedvarende infeksjon, og i hvert fall ikke fra samme mikroorganisme. ME debuterer ofte i forbidnelse med infeksjoner, men det er mange forskjellige – fra kyssesyke til Giardia. Jeg er ganske sikker på at ME ikke er én sykdom, men flere. Ikke at det er noen trøst for dem som er rammet, men det er farlig å henge seg opp i at det skal finnes én årsak. Man må lete flere steder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: