Løgn, forbannet løgn, og statistikk

En artikkel på nettsida40 av 50 norske sykehus tilbyr akupunktur! til Norsk akupunkturforening NAFO er en studie verdt. De refererer til den tidligere omtalte undersøkelsen om KAM i norske sykehus, men har fikset litt på tallene.

Overskriften lyder: 40 av 50 norske sykehus tilbyr akupunktur!

Det var da underlig, tenkte jeg. Når undersøkelsen viste at halvparten av sykehusene tilbøld en eller annen form for KAM, hvordan kan det plutselig bli 80% som tilbyr akupunktur? Svaret ligger i en noget kreativ bruk av statistikk: De 40 av 50 gjelder de sykehusene  som hadde svart at de tilbød alternativ medisin! Og siden det er ca. halvparten av de sykehusene som hadde svart, og det igjen var 85% av totalen, tilsier ganske enkel statistikk at det er 34% av norske sykehus som tilbyr akupunktur, ikke 80%, slik overskriften vil ha oss til å tro. 

Så gjenstår spørsmålet: Kan ikke vedkommende som skrev artikkelen regne, eller ble fristelsen til å pynte litt på tallene for stor?

Stikkord: ,

5 Responses to “Løgn, forbannet løgn, og statistikk”

 1. Statistisk sett; kan man vel ikke stole på statistikken.
  Sier jeg, 1 av 1 person, altså 100%!

 2. Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

  • Men det er jo merkelig da, at dumheten i 9 av 10 tilfeller fører til en MER sensasjonell overskrift.

   Kan muligens skyldes at når dumheten medfører det motsatte, så blir den ikke valgt som overskrift, siden dennes oppgave i vesentlig grad er å tiltrekke seg lesere.

   Med andre ord, dersom regnesvakheter hadde medført at journalisten trodde det var 10% som tilbød akupunktur, så hadde kanskje overskriften vert noe helt annet, som «stadig flere sykehus tilbyr alternative behandling» eller noe i den dur.

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: