Fredagsfjas og -vas

Skepsisbloggen er det etterhvert blitt så mange artikler om «powerarmbånd» at det må betegnes som en såpeserie.  For den som lurer på hva et powerarmbånd er: Det er et armbånd eller klokke eller kort i plast, som alle heter noe med «Balance», og angivelig gir bæreren mer kraft, styrke, balanse, bevissthet, klarere tanker etc etc. Hemmeligheten: hologrammer. Her er noen av påstandene om den fabelaktige effekten av disse:

«holograms like these resonate with the natural flow of energy around your body»; «hologrammet er basert på ideen om å optimalisere kroppens naturlige energiflyt, (…) laget for å resonere med og svare på det naturlige energi feltet i kroppen.»

(NB stavefeilene er ikke mine! de er klippet fra reklamene)

Fantastisk, ikke sant? Reklamen inneholder ofte sitater fra filmstjerner idrettsutøvere og andre kjendiser, som er blitt flinkere og sterkere og mer i balanse av å gå rundt med et plastarmbånd med et mønstret felt.

Disse selges nær sagt over alt – bokhandler, sportsbutikker, helsekostbutikker.

Verden vil bedras. Og bedras. Og bedras. Og bedras. Og bedras. Og bedras.

Les og le.  Og god helg!

5 kommentarer to “Fredagsfjas og -vas”

 1. Det er ikke bare Skepsisbloggen, men også forumet:

  http://skepsis.no/forum/index.php/topic,543.0.html

  Fra Intersport og “Power Balance” via “Placebo Band” til “Balance Xtreme”.

 2. Spennende. Føyer seg fint inn i rekka av produkter der noen har lært mange fine ord fra naturvitenskapen. Det minner meg litt om, off topic, de som mener krystaller har så stor energi. Jeg er sjøl skeptiker, men jeg er nok åpen for at det finnes ting vi ikke kan måle, Mme Curie kunne f.x. ikke måle radioaktivitet før Geiger-Müller-telleren kom. Likevel, som kjemiker, må jeg ile til med å si at det meste rundt oss er krystaller. Metaller, steiner osv. Få ting er ikke-krystallinske. Det er viktig å vite at langt de fleste krystaller er bestående av atomer (oftest ioner) som har søkt å få lavest mulig energi. Hvordan det kan være så mye energi i en krystall etter dette, skjønner jeg ikke. Et eksempel: diamant er en krystall (som ikke består av ioner). Den trenger kraftig oppvarming i temmelig lang tid før den går over til karbon. Det er den samme energien karbonatomene kvittet seg med da de i lang tid lå i jorda og ble utstatt for stort trykk og høg temperatur.

  • Jeg tror det bare er de pene krystallene som har sånn energi. Dessuten ville det være litt vanskelig å selge gråstein. 🙂

   • Haha! Pussing og polering kan få en gråstein til å funkle, men det blir nok ikke mer energi i den.

 3. Verden vil bedras, derfor bedrar vi den

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: