Det poetiske hjørnet

Konsultasjon

Fra Kunstkvarteret 798

I betraktning av de til
en viss grad og under
de foreliggende omstendigheter,
hører jeg doktoren tydelig si.
Jeg sa at jeg gjerne ville
skyte en villand.

Og det er neppe, sa doktoren,
i den forstand avvikende
at vi ikke gjennom en
differensiert periode.
Jeg svarte at jeg gjerne
ville skyte en and.

Innenfor rammen av hva
vi, sa doktoren, med tilgjengelige
medikamenter i dag faktisk
behersker. Jeg sa, denne gang
unnvikende, at jeg ønsket
å skyte en and.

Men ikke uten pasientens egen
medvirkende vilje, sa doktoren,
til å reise en om vi skal
si etisk fundamentalitet.
Jeg sa at jeg om mulig
ville skyte en villand.

Grenseskapende innenfor normer
som intet menneske kan bryte
uten å røre ved elementære
relasjoner, sa doktoren.
Relasjoner,
sa jeg og brøt som rimelig
kan være sammen i gråt.

——————————

Ernst Orvil

Fra samlinga Idyller (1967)

2 kommentarer to “Det poetiske hjørnet”

  1. Du setter fingeren på en mangel hos enkelte i din egen yrkesgruppe.
    Og muligens er norske legers korte konsultasjonstid, med tilhørende dårlige relasjonsbygging, med på å få enkelte pasienter til å søke trøst hos de «behandlerne» innenfor alternativbevegelsen som bruker lang tid pr. pasient. Det trøstesløse er at de samme «behandlerne» selger pasientene en remedie/håndspåleggelse som ikke virker. Snakk om misbruk av tillit…

  2. Tiltredes

    Kierkegaard sa det på en mer forståelig måte enn Orvil
    «At man, naar det i Sandhed skal lykkes En at føre et Menneske hen til et bestemt Sted, først og fremmest maa passe paa at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er Hemmeligheden i al Hjælpekunst. Enhver, der ikke kan det, han er selv i en Indbildning, naar han mener at kunne hjælpe en Anden. For i Sandhed at kunne hjælpe en Anden, maa jeg forstaae mere end han – men dog vel først og fremmest forstaae det, han forstaaer. Naar jeg ikke gjør det, saa hjælper min Mere-Forstaaen ham slet ikke.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: