Piller og pulver

Dagens Pernillespalte i Aftenbladets helgemagasin Pluss handler om kosttilskudd. Gjengitt med tillatelse fra Stavanger Aftenblad.

Stikkord: ,

19 Responses to “Piller og pulver”

 1. Enig i mye her! Jeg tror likevel bildet er mer nyansert. Kosttilskudd er i utgangspuntket spekulativt og det spiller på frykt og mangel. Et poeng som jeg tror taler for tilskudd er at endringene i jordbruket med en systematisk forrringelse av kvalitet med kunstgjødsel, sprøytemidler, forrunsening m.m. krever kompensasjon. Dette er et godt argument for økologisk mat, og som da vil redusere eller elimere behovet for tilskudd. Om tilskudd kan kompensere for dårlig matkvalitet er et annet meget åpent spørsmål. Tilskudd går over i to kategorier mat og medisin.Her foregår det en utstrakt selvmedisinering og bruk av kosttilskudd er muligens best i samråd og under veiledning av noen som har greie på dette området. Det blir for enkelt å si at alt som har med tilskudd å gjøre som i dag utgjør halvparten av omsetningen i de fleste helsekoster er bare tull, for det er jo stort sett det du sier.

  • Det meste er bare tull ja. Det mener jeg oppriktig.
   At matvarene kan ha varierende kvalitet er helt sant. Men hva vet du om hva slags jord ingrediensene til kosttilskuddene er dyrket i, hvordan de er produsert og pakket, om de er oppbevart på riktig vis? En del av dem inneholder knapt nok de stoffene de påstår at de inneholder.

   Den viktigste bestanddelen av et godt kosthold er fremdeles mat. Så får man sørge for å skaffe seg mat med kvalitet, og heller betale litt mer.

 2. Så vidt jeg har sett av forskningen og uttalelser fra bl.a. Bioforsk i Ås så er det ingenting som tyder på at konvensjonelt dyrket mat er mindre næringsrik enn økologisk dyrket mat.

  Se f.eks. følgende metaanalyser:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640946

  «On the basis of a systematic review of studies of satisfactory quality, there is no evidence of a difference in nutrient quality between organically and conventionally produced foodstuffs. The small differences in nutrient content detected are biologically plausible and mostly relate to differences in production methods.»

  http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2010.29269v1?maxtoshow=&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=organic&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT

  «From a systematic review of the currently available published literature, evidence is lacking for nutrition-related health effects that result from the consumption of organically produced foodstuffs.»

  Bioforsk:
  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2941710.ece

  «–Det er gjort en del undersøkelser på næringsstoffinnhold, men det viser ingen signifikante forskjeller. Innholdet av antioksidanter er heller ikke større i økologiske matvarer, sier Haga Rimestad.»

  Gjentatte store studier på helseeffekten av kosttilskudd har vist at det ikke har noen som helst positiv helseeffekt. Menneskeheten har vel aldri tidligere hatt tilgang på så god og næringsrik mat som i dag.

 3. Pernille: Du sier som vi har hørt i alle år at tran er lurt å ta, men jeg savner den gode forskning som viser helseeffekten av dette? Tilskudd av D-vitamin synes unødvendig selv her i nord:
  http://www.nytimes.com/2010/11/30/health/30vitamin.html

  Og for friske mennesker virker det som om fiskeolje har like liten helseeffekt som annet kosttilskudd, noe jeg blogget om bl.a. her:
  http://blog.tjomlid.com/?p=2742

  I nyere tid er det GISSI-HF-studien som tyder på en positiv effekt, men denne står vel fortsatt alene mot mengden av tidligere studier som ikke viser noen slik effekt:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19589110

  Hvor finnes den gode dokumentasjon på at tran er smart å ta for folk flest?
  Hvor finnes de gode studiene som viser at tran er nødvendig?

 4. Takk for nok en fornuftig – og morsom – artikkel. Jeg ser du blant mye annet nevner de så mye omtalte antioksidantene. Jeg har det litt sånn at neste gang en eller annen tar ordet antioksidant i sin munn, tar jeg fram min verbale pistol. Hva er dette for noe tull! Selv doktorer på et av landets universitetssykehus holdt et lengre foredrag for min mann om antioksidantenes velsignelse. Jeg holdt tann for tunge som den tidvis dannete lekdame jeg er, men tenkte mitt.Det later til å være nær sagt umulig å ta livet av vrangforestillinger som sitter langt inne i hodene på både leg og lærd. Sukk.

 5. @Christian.
  Av det jeg har klart å spore opp av informasjon om økologisk og organisk mat, er det ingenting som tyder på at denne maten er sunnere enn «vanlig» mat. Noen undersøkelser har vist til mer C-vitamin av og til, men C-vitaminer får man i seg nok av ved vanlig sunt kosthold uansett. Variasjoner i næringsinnhold forekommer uavhengig av om det er økologisk eller konvensjonelt, og avhenger av jordsmonn osv. Mye av filosofien bak disse økologiske metodene er i tillegg ikke-vitenskaplige og baserer seg på dårlig definerte konsepter om hva som «naturlig». Kilden til næringen plantene tar opp er irrelevant. I så henseende er ikke møkk bedre enn kunstgjødsel osv osv. Når det i tillegg anbefales å gi «økologiske» dyr homøopatisk «medisin» istedet for reell behandling mot sykdom, har man lagt lista for kredibiliteten til denne næringen.

  Jeg kjøper vanlig sunn mat i butikken, unngår overprisede alternativer og kosttilskudd, og tar tran hver dag. Fungerer utmerket, og er ingen unødvendig belastning på lommeboka.

  • En morsom detalj ad homeopati og dyr: Det er bare veterinærer som kan behandle dyr med homeopatiske midler, mens hvem som helst kan behandle mennesker.
   Skal tro om det er mange veterinærer som bruker homeopati, forresten. Noen som vet?

   • Den kilden jeg hadde, som var oppstarten til en diskusjon jeg deltok i i fjor var dette:

    Klikk for å få tilgang til veileder_b.pdf

    Seksjon 4.7 om behandling av syke dyr:

    Naturlige terapeutiske midler og metoder bør vektlegges, og følgende type produkter foretrekkes;
    • fytoterapeutiske produkter (f.eks. planteekstrakter (unntatt antibiotika) essenser osv.)
    • homeopatiske produkter (f.eks. vegetabilske, animalske eller mineralske stoffer)
    • mikronæringsstoffer og produkter som står oppført i Liste 3.

  • Ang. homeopatisk behandling; ja, jeg er enig hvis dyret er har alvorlige infeksjonssykdommer så behandler man ikke med homeopati, men med antibiotika. MEN det har vært unødig stor bruk av antibiotika innen landbruket – som har vært unødvendig og som har bidratt til den resistenssituasjonen vi ser i dag. Jeg vil tro at dette er grunnen til bestemmelsen. Det er jo ikke slik at antibiotika er forbudt i økologisk landbruk, det er vel kun strenge restriksjoner…

   • Ja, enig i det med overdreven bruk av antibiotika. Men er et dyr sykt gir man det medisin ikke placebo. Å gi syke dyr homøopatisk medisin grenser til dyremishandling.

 6. Bra artikkel!

  Jeg lurer på om du kanskje kan hjelpe meg med noe, nemlig noe ryddig informasjon om aspartam, jeg har forsøkt å lete på nettet, men det er jo litt av en jungel når en ikke vet hvilke kilder som er er troverdige enn andre.

  Jeg skulle gjerne visst om det faktisk er skadelig, eller om det bare er noe jeg innbiller meg fordi det smaker høgg og gir meg luft i magen.

  • Hei,
   Beklager seint svar, men jeg tror ikke jeg har noe fornuftig å si om dette. Det er en del strid om det, som du sier, men hvem som har rett er ikke godt å si. Jeg tror ikke det er skadelig, det har tross alt vært brukt i veldig mange år uten at det har skjedd noe alarmerende. Og jeg velger å tro at Mattilsynet og helsemyndighetene vet hva de driver med.

   At det gir luft i magen kan jeg skrive under på. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er skadelig.

   Pernille Nylehn

  • Du er usikker på hva som er troverdige kilder, og så spør du her?. Joda.. Det er bra du leter.

   • Tusen takk for at du tilførte null brukbar informasjon til saken. Om du mener at Pernille ikke har greie på ting så kan du vel si det rett ut i stedet for å være vag, kryptisk og spydig? Men så var du vel mer ute etter å komme med et stikk til Pernille enn å hjelpe meg 😛 Hvor mener du at jeg burde se da?

   • Morsom replikk. I den grad du prøver å si at informasjonen på denne bloggen ikke er troverdig, kan jeg spørre hvorfor du bruker av din dyrebare tid til å lese den? 😉

  • At det smaker høgg burde vel være en faktor uavhengig av noen eventuell helseeffekt? Å tilfredsstille smakssansen synes jeg er et gode i seg selv.

 7. http://www.aftenposten.no/meninger/Maten-plyndres-for-naring-6446917.html

  Grønnsaker og frukt blir stadig mer næringsfattige da jorda blir tappet for mineraler og man bare fyller på med tre. Planter kan ikke lage mineraler, de kan bare ta de opp fra jorden de vokser i.

  Man må derfor være ganske naiv viss man tror at et «vanlig norsk kosthold» gir oss alle essensielle mineraler, vitaminer, aminosyrer og fettsyrer. Tar man med viktige spormineraler ender man opp på over 100 næringsstoffer kroppen til enhver tid trenger!

  Selv tar jeg mineral – og vitamintilskudd (flytende, i planteform med til sammen over 100 ulike næringsstoffer), EFA-tilskudd (fiskeolje/selolje/krillolje/Udos choice) og en kalsiumcoctail med mye godt for ben, ledd og vev.

  Resultatet av dette er at jeg har mer energi, eliminert kramper som tok livet av en lysende fotballkarriere da jeg var yngre, eliminert sug etter godteri/snacks/øl/pizza/burger og jeg blir aldri syk lenger (helt sant, ikke en gang snørr i nesen).

  Du, Pernille, burde f.eks. fått i deg mer kobber. Du har grått hår og kroppen sagger, noe som er klare tegn på kobbermangel. Du står også i fare for å få aneurisme da kobber er veldig viktige for åreveggene. Hva tror du Einstein, med sitt karakteristiske hvite hår, døde av? Men sørg for å finne et kvalitetsprodukt, gjerne en kombi med selen.

  Kanskje du av dette også klarer å tenke deg frem til hovedgrunnen til den stadig økende fedmeepidemien vi ser i dag?

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: