Ny forskrift om kosttilskudd og naturlegemidler

Fra 1. mars må alle påstander om ernæringseffekter og/eller helseeffekter ved kosttilskudd og naturlegemidler kunne dokumenteres. Dette er i tråd med nye EU-direktiver.

Fra Mattilsynets nettsider:

En ernæringspåstand er enhver merking, budskap eller fremstilling som angir, indikerer eller antyder at en matvare har særlige positive egenskaper på grunn av energi, næringsstoffer eller andre stoffer.
Tillatte ernæringspåstander fremgår av vedlegget til påstandsforordningen, for eksempel ”energiredusert”, ”uten tilsatt sukker”, ”høyt fiberinnhold”.

En helsepåstand er enhver påstand som angir, indikerer eller antyder at det er sammenheng mellom en matvare, en matvaregruppe eller en av matvarens bestanddeler og helse. Forordningen skiller mellom forskjellige typer helsepåstander.
Helsepåstander må være godkjent før de kan benyttes.»

Dette har vakt opprør blant en del produsenter og forhandlere, som mener at kravene til helsepåstander er strengere enn de er for farmasøytiske legemidler, og at det er altfor dyrt å dokumentere at de virker. Disse påstandene er for meg litt vanskelig å forstå. At det er dyrt å bevise at noe virker er helt riktig, men det er ingen grunn til at man skal stille lavere krav til naturpreparater enn til andre medikamenter.

At kravene er strengere til naturlegemidler enn til farmasøytiske legemidler stemmer overhodet ikke.

Den enkle utveien for produsentene av naturlegemidler og kosttilskudd er å slutte å påstå at preparatene har helseeffekter, men nøyer seg med å dokumentere innholdet (noe som allerede er et krav). Hvis de mener det finnes påvisbare effekter, ja, da må de påvise dem.

Det er for øvrig interessant at man blir så opprørt over kravet om dokumentasjon. I markedsføringen av svært mange  kosttilskudd og naturlegemidler påstår man nettopp at de har dokumentert effekt, skjønt kildene ofte mangler eller viser seg å handle om noe helt annet.

Javel. Hvis det virkelig er dokumentert, hva er da problemet? da er det bare å legge fram dokumentasjonen.

Forskriften ligger her

Kortfattet redegjørelse om overgangsordninger ligger her

5 kommentarer to “Ny forskrift om kosttilskudd og naturlegemidler”

  1. Hurraa!!
    Beste nyheten jeg har lest på veldig lenge, nå ble jeg glad 🙂

  2. Hehe, der ble de tatt på senga gitt. Mange har jo lenge påstått de har dokumentasjon, så hva er da problemet?

  3. Fantastisk! Endelig!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: