Allmennlegeforeningene har lagt inn en betimelig protest mot Nasjonalforeningen for folkehelsens kampanje «Har du under 5?«. Poenget med kampanjen er å bevisstgjøre befolkningen om kolesterol og risikoen for hjertesykdom, og gjennom store annonser oppfordrer de folk til å få målt kolesterolet sitt. I annonsene nevnes (tilfeldigvis? neppe!) at man kan få gjort det hos Bootsapotekene 5.-15. mai.
Det er minst fem feil ved denne kampanjen. 1. Kolesterol alene er ikke tilstrekkelig for å vurdere risiko for hjertesykdom. Det er faktisk nærmest meningsløst. Skal man vurdere om en person har risko for å utvikle hjertesykdom må man ta med følgende faktorer i beregningen: Kjønn, alder, vekt, hjertesykdom i familien, aktivitetsnivå, andre sykdommer, kosthold og ikke minst røyking. Det er mye mye mye farligere å røyke enn å ha f eks 6 i kolesterol.
Å fokusere på at man «bør» ha under 5 i kolesterol er altså i beste fall en overforenkling; det vil helt sikkert skape helsehysteri, som om vi ikke hadde nok fra før; og enda verre, det vil ta fokuset bort fra de andre risikofaktorene. Hvis en storrøyker med massiv opphopning av hjertesykdom i slekta får beskjed om at kolesterolet er «fint» vil han gå lykkelig hjem og tro at alt er vel.
2. Totalkolesterol – som Boots tilbyr – er ikke tilstrekkelig til å vurdere kolesterolnivået. Man må ha med subgruppene, nemlig LDL, HDL og triglycerider. Man kan ha totalkolesterol på 5 men altfor høye triglycerider, noe som gir klart økt risiko.
3. Informasjonen og rådene (side 2) som man får utdelt etter at man har fått målt kolesterolet hos Boots er mildest talt forenklet. Det er umulig å gi fornuftige kostråd på 3-4 setninger! At de oppfordrer til å følge nøkkelhullmerkingen er heller ikke uproblematisk. Nøkkelhullsystemet er med rette kritisert. Blant annet merkes visse typer frossenpizza som «sunne», mens de bare er marginalt mindre usunne enn de andre pizzaene.
4. Prøvetaking, blodtrykksmåling og andre medisinske undersøkelser hører ikke hjemme på apoteker eller på stands. Det skal gjøres på et legekontor, apparatene skal være skikkelig kalibrert, og undersøkelsen skal ledsages av råd og veiledning fra helsepersonell som kjenner pasientens totalsituasjon, og som ikke minst kan følge ham opp videre. Ikke minst skal man ta prøver ut fra en klinisk vurdering, ikke bare for sikkerhets skyld.
Denne kampanjen vil antagelig føre til en strøm av henvendelser fra friske folk som er blitt skremt til å tro at hjerteinfarktet er like om hjørnet, og mange fastleger må bruke atskillig tid på å debriefe dem, forklare det jeg har skrevet om ovenfor, og gå gjennom risikoprofilen deres. Den tida hadde vært bedre anvendt til å behandle folk som faktisk er sjuke.
5. Samrøret mellom Nasjonalforeningen og flere kommersielle aktører, bl.a. Mills, Elixia og Boots, er ganske usmakelig. Sistnevnte har åpenbart direkte økonomisk interesse av at flere begynner med kolesterolsenkende medikamenter.
Summa summarum: Gult kort!
Tillegg 6. mai: Legeforeningen har nå gått veldig tydelig ut mot kampanjen, og anbefaler at den stoppes. Begrunnelsen kan leses her.