Steve Jobs prøvde alternativ medisin i ni måneder – og ble ikke kurert av det

(NB artikkelen er revidert 25. oktober)

Det har nå kommet fram at Applegründeren Steve Jobs først ikke ville la seg operere for kreftsykdommen sin, men prøvde ulike alternative behandlingsformer, bl.a. en «grønn» diett. Etter ni måneder bestemte han seg for å ta operasjon, og gjennomgikk en såkalt Whippleoperasjon. Fra da av holdt han seg til skolemedisin.  Noen år senere fikk han tilbakefall og spredning, og gjennomgikk en levertransplantasjon. Ingen vet om han kunne vært reddet hvis han hadde latt seg operere med en gang, men man kan trygt si at det ikke var spesielt lurt å vente. Og det finnes absolutt ingenting som tilsier at diett skulle virke på denne typen krteft.

Prognosen for den krefttypen han hadde var relativt god, og det er mulig at han kunne blitt kurert med «skolemedisin» hvis han hadde blitt operert med en gang. Men igjen, ingen vet sikkert. Biografien hans kommer om kort tid, da får vi antagelig flere detaljer.

Mer om historien på skepticblog.orgscienceblogs.com, og sciencebasedmedicine.org. Merk at disse har ganske ulike tolkninger av historien.

4 kommentarer to “Steve Jobs prøvde alternativ medisin i ni måneder – og ble ikke kurert av det”

 1. Nå lurer jeg på om du leste hele posten på scienceblogs. Der står det ganske klart at vi ikke vet enda. Og at han stort sett fulgte konvensjonell behandling, utenom den første «spise-seg-frisk»-perioden, pluss en mer eksperimentell strålebehandling i Sveits.

  Det er vel rett og slett litt for tidlig å si noe om hva som kan ha skjedd her, siden man ikke vet nok enda.

 2. Jeg er enig i at man bør være forsiktig med å trekke bastante slutninger, og at det man leser i media kan være forvridd. Men i den grad det stemmer at han ventet i ni måneder før han lot seg operere, var det, for å si det mildt, veldig dumt.

  Ifølge Walter Isaacson, som skriver biografien hans (hvis e24.no har sitert ham rett), kunne Jobs ha blitt bra hvis han hadde fulgt legeråd fra begynnelsen. http://e24.no/it/steve-jobs-ventet-for-lenge-med-behandling/20112240

  Jeg vet ikke hva han bygger det på at Jobs kunne blitt bra hvis han hadde blitt operert tidligere, men han tar det neppe helt ut av lufta.

  Men vi får se, antagelig får vi vite mer når biografien kommer.

 3. Her er en edruelig analyse fra Science-based Medicine, av David Gorski, som selv har drevet med onkologisk kirurgi:

  http://www.sciencebasedmedicine.org/index.php/the-death-of-steve-jobs/

  I korthet: insulinomet til Jobs ble funnet ved en tilfeldighet (et incidentalom, med andre ord), de er normalt langsomtvoksende men Jobs ser ut til å ha hatt en mer aggressiv svulst. I sum er det uvisst om hans dietterapi de første ni månedene hadde betydning for sykdomsforløpet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: