En skrekkelig historie

En australsk kreftspesialist skriver om en ung kvinne som fikk vite av en «integrativ» behandler at hun hadde kreft, nærmere bestemt småcellet lungekreft, som er den dødeligste formen for lungekreft. Diagnosen ble stilt på grunnlag av en noget obskur blodprøve, som angivelig viste kreftceller i blodet. Litt uvanlig at man ser kreftceller i blodet fra lungekreft, men det er jo tenkelig, hvis den virkelig var langtkommen. Og den integrerte sa også at den var langtkommen, og at hun måtte ha behandling snarest! Og behandlingen hun ble tilbudt var en 12 ukers kur med intravenøs C-vitamin tild en nette sum av 6000 australske dollar (kursen er på ca. 6 kroner, altså 36,000 kroner). 

Heldigvis tok hun konktakt med lege, og fikk tatt et røntgenbilde, som dessverre viste to små flekker på lungene, hver på 2 millimeter. Dette styrker overbevisning om at hun har dødelig kreft. Ved utvidet kontroll – hun fikk faktisk en PET-scan – viser det seg at flekkene er borte. Hun er likevel ikke overbevist, for blodprøven som den integrative tok viste jo …  Kreftspesialisten har med andre ord sin fulle hyre med å forklare henne at hun slett ikke har kreft, og finner det vanskelig å overbevise henne. Forståelig nok. Det den integrative drittsekken har oppnådd er altså å påføre denne kvinnen en alvorlig angst for at hun skal være alvorlig syk, noe som antagelig vil føre til at hun stadig vil oppsøke både tradisjonelt og alternativt helsepersonell for å «kontrollere» en sykdom som altså ikke finnes.

Bemerk at etter norsk lov har ikke alternativbehandlere lov til å stille noen form for diagnoser, og heller ikke lov til å behandle alvorlig sykdom, spesielt ikke kreft. Jeg vet ikke hvordan lovverket er i Australia, ut fra det den ganske fortvilte legen skriver kan det virke som det ikke finnes noen måte å stoppe galskapen på.

One Comment to “En skrekkelig historie”

  1. Jeg leste denne artikkelen i går: http://www.theatlantic.com/health/archive/2012/03/australian-doctors-scientists-wage-war-on-alternative-medicine/253342/

    Påstanden i den er at forsikringer dekker alternative behandlinger, og at mange universiteter har studieretninger innen alternativbehandling. Et av forsvarene til univeristetene er at det gir alternative behandlere innsikt i etiske spørsmål og en grunnleggende bioligi innføring. Du kan jo lese resten selv.

    Relevansen? Jeg forstår det til at alternativ behandling er akseptert på en mye videre front i Australia enn i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: