Alternative leger dømt i Etisk råd

Rådet for legeetikk i Legeforeningen har fått klage på to norske leger som driver med ganske utstrakt alternativ praksis – homeopati, ortomolekylær medisin og EDTA-behandling, blant annet. Den ene av dem – Siri Abel – gir også ganske tvilsomme råd om kreft.

Etisk råd har vurdert klagene svært grundig, og innhentet uttalelser både fra NAFKAM (Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin) og Norsk forening for allmennmedisin. Rådets konklusjon er entydig: Disse legenes praksis er klart i strid med de etiske reglene mht forsvarlighet og god medisinsk praksis, og de får begge en reprimande fra Rådet.

Klagene, og brevene fra Etisk råd, ligger på lege Daniel Øyans blogg, og på Gunnar Tjomlids blogg. Les, og døm selv.

3 kommentarer to “Alternative leger dømt i Etisk råd”

 1. Som veterinær kommer vi bort i veldig mange foreskjellige kvakksalvere, som jeg liker å kalde dem, og deres behandlinger. På grunn av manglende kunnskap hos denne «yrkesgruppen» får jeg utfordringer inne forgiftninger og alvorlige fremskutte sykdommer.

  Spesielt forgiftninger er en gjennganger, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få bukt på problemet. Jeg sliter veldig med å bli tatt alvorlig av Mattilsynet, og Legemiddelverket. Mattilsynet mener at salg av hjemmebrygget legemiddler er det legemiddeltilsynet som har med å gjøre, og legemiddeltilsynet har ikke tilsyn med ulovlige utsalgssteder (eller produkter). Dyr lider, men det spiller ikke nok rolle for at Mattilsynet skal ta sakene.

  Å for å gjøre det enda mer morsomt, har KLIF begynt å blande seg inn. Biocidforskriften til KLIF overstyrer lov om legemidler, lov om dyrevelferd, mens lov om dyrehelsepersonell (§§ 17 og 18) ikke er noe å bry seg med, sier Mattilsynet. Giftinformasjonen er bare oppgitt, og prøver å gi meg noe informasjon.

  Jeg kan jo ikke legge skjul på at dette er en gode inntektskilder, da en forgiftning kan jeg jobbe med i mange dager, hvis jeg klarer å redde pasienten. Noen av eierne har jo som formål å spare ett resepthonorar. Men jeg skulle gjerne vært dem foruten: når dyrene skriker av smerte, og burofanolen ikke har noen effekt, føler du deg ukomfortable. Smerte er relativt, men når narkosen ikke tar det, så er det for konkret.

  Vi har hatt flere forgftninger av urteekstrakter i sommer. Det er ikke så mange ataksier og CNS symptomer jeg kan komme på, hvor pasienten svarer på umiddelbar såpevask, men det har jo disse hundene gjort. litt nyre- og leverskader, og noen alvorlige hudskader, så har vi en midlertidig bilde.

  Jeg ble oppringt av Oasen Kosmetikk i dag, som var litt «irritert» på meg, da jeg hadde rådet en eier å kreve dekket kostnadene ved behandling av forgiftningene fra disse som hadde vært så snille å selge dette urteproduktet, garantert trygt, til henne. Forbruker rådet hadde gitt samme råd, så det er bra noen er enige med meg.

  Ja, når jeg bad om dokumentasjon på om de var testet, så informerte kvinnen at de hadde testet det på hunder, i sammarbeid med en alternativ dyreklinikk i nærheten. Det ble påstått at en lokal veterinær klinikk skulle ha bistått. Mattilsynet kjente ikke til at det var noen godkjente dyreforsøk i nærheten. Det er godt at de som tester har minimalt med kompetanse, så slipper de å slite med å beskrive problemene som oppstår, og komplikasjoner slikt medfører.

  Giftinformasjonen kunne bare dokumentere dødsfall på mennesker med slike produkter. Da det ikke er spesielt interesant for en veterinær, prøvde jeg i min naivitet å få hjelp fra Mattilsynet. De hadde ført tilsyn med en kiosk som solgt et slikt produkt; det stod 5 cm fra uttildekkede boller, i en spray flaske, og ble solgt av ungdom. Ja, det er jo bra at Mattilsynet mener at slikt ikke er noe vits å fjerne fra hyllene, når Giftinformasjonen har dokumentasjon på at dødsfall har forekommet med konsum av næringsmidler kontaminert med essensielle oljer. Jeg kjøper nok bollene mine ett annet sted.
  Men hva gjør man når ingen bryr seg om at potentsielle dødlige og ytterst skadelige produkter selges rundt omkring?

  Legemiddelverket har ytret at de ikke gidder å få noe mer informasjon om dette mer. Jeg har ringt dem noen ganger om noen organofosfater, ukjente stoffer, og droger, antibiotika og malakitt grønn som selges på dyrebutikker noen 100 ganger.

  Mattilsynet er veldig hyggelige, og takker for samtalen. Så hører jeg ikke noe mer. De sier at byråkratet maler sin kvern veldig langsomt, men jeg har mistanke om at Mattilsynet har helt sluttet å male.

  Pressen har korte blaff av interesse, eller mangel på noe annet å skrive om. Hva vet jeg?

  Noen råd? Produktene er jo «godkjente» for mennesker.

  For interessenter, så kan jeg råde til å slå opp følgende lov verk (som egentlig bare er der uten noen reell funksjon):
  1. biocidforskriften (spesielt §§ 2 og ()
  2. legemiddelloven § 2
  3. lov om dyrevelferd §§ 1, 2, 3, 6, 9, 13, 24,
  4. lov om dyrehelsepersonell § 17 og 18

  Biocidforskriften er den som regulerer medisinforskrivning av produkter som ikke er godkjente, testede, og av inkompetent personell. De andre lovene er ikke gyldige i Norge, ellers så bare virker det slik.

  Mulig feil sted å poste dette, men det er utrolig deilig å få utløp for noen års frustrasjon.

  Mvh

  Per Christian Bye
  Veterinær
  Vestmar Dyreklinikk

  • Hei,

   forstemmende og skremmende lesning, og dessverre svært likt tilstandene i humanmedisinen. Ingen har ansvaret og ingen tar ansvaret. Du burde kanskje ta opp dette med foreningen din, det er sikkert mange som opplever det samme. En annen løsning er å gå direkte på politikere. Men jeg kan ikke si jeg er veldig optimistisk.

   Hilsen Pernille Nylehn

 2. Hei Pernille,

  Jeg syntes det er spennende å lese bloggen din. Godt jobbet.

  Jeg har hatt kontakt med noen politikere, men det er ikke så mange som bryr seg om dyr og dyrevelferd. Litt merkelig, når mange av eierne er gamle nok til å stemme, og eiere opplever dyrene sine som små barn. Ja, mange av dem, da.

  Selv om vi legger frem dokumentasjon, med omfattende blod- og urinprøvetesting, kontroller, røntgen, etc, så er det ingen som gjør noe. Alle bare skylder på andre. Jeg har prøvd å politianmelde MT for brudd på lov om dyrevelferd og lov om dyrehelsepersonell (§14: tvungen nødhjelp), men politiet mente at det ikke var straffbart, selv om de vedgår at de ikke har reagert på Gastrik dilatasjon et volvulus (magedreining) i brev til Sivilombudsmannen. Selv om det er mulig å få prøvd forvaltningsorganene opp mot SOM, så vil ikke SOM ta stilling til veterinærmedisinske vurdering hos MT. Når disse er fraværende, er det ingen som en stakkar møllejager kan klage til.

  Og verre er det. For deg som er lege, kan jeg betrygge deg med at du får nok en god del nye sykdommer de nærmeste årene. Rabies regner jeg som en selvfølge kommer til å vise seg i Norge de nærmeste 10 årene: siden nyttår (nye forskrifter, nye muligheter) har vi dokumentert manglende titer verdier hos innførte dyr. MT (Mattilsynet) har som kjent en kombinasjon av sirup og syltetøy under fottøyet sitt: det blir kliss i det de tar i, og det tar tid. De vet ikke hvordan de skal håndtere en rabies situasjon, eller mistanke om dette. Ett tilfelle jeg opplevde i mai/juni, viste dette. Eier av en nydelig valp kommer inn for vaksine. Etter litt om og menn, klarer jeg å påvise en utenlandsk id-chip. Eier sier hun har kjøpt hunden på gata av noen innvandrere. 1 uke etter at valpen kommer i hus, blir eiers samboer innlagt for kraftig hodesmerter og hjerterytme forstyrrelse. Eier informerer at rabies faktisk ble vurdert. Eiers andre hund ble, på samme tid, presentert hos en kollega for epileptoide anfall (kramper, av ukjent art). Eier har ikke penger, så vedkommende kan ikke gjennomføre noen tester. Veterinærinstiuttet ønsker ikke å dekke noen tester, før jeg har en sterk mistanke om en diagnose. MT ble varslet. Etter to uker, dukker de opp hos eier. Eier låser dør, så MT må gå. De kommer igjen etter helgen, og får med seg hunden.

  MT kommer da med følgende behandlingsprotokoll: vaksine mot rabies og ormekur (bendelorm: E. multiloccularis). Ingen testing. Ingen blodprøver. Ingen kontakt med undertegnede for å høre hvilke parasitter jeg har påvist under mikroskop av fekal flotasjonstest. Ingen klinisk vurdering. etter 21 dager skulle hunden tilbake i miljøet igjen. Og der er den nå. Om den har problem, vet ingen. Rabies er det ikke, det vet jeg. Vaksinering av en hund med ukjent status etter at den har vært i Norge noen måneder, er ikke å anbefale. Ja, det sier produsenten, men hvem bryr seg vel om hva de kan rådgi deg med?

  Så rabies kommer, bare vent. Den er heldvis bare dødelig til de som blir bitt og som ikke får behandling tidsnok. Så det er bra vi har kompetente byråkrater.

  Viste du at hunder som står i karantene ikke blir testet for en eneste sykdom? Ikke en minimums database der i gården.

  Hadde noe intracellulære strukturer hos en pasient som kom fra Tanzania for noen uker siden. Ingen vet hva det er .

  Linguatula serrata kom til Norge med hunder fra Romania. Folkehelseinstituttet mener at den ikke er noe farlig. Jeg finner litt annen informasjon fra nettet. Og den vil nok ikke ha noe problemer med å etablere seg her. Post mortem av mennesker i Berlin rundt 1905/1906 viste at ca 12% (tror det var det) av populasjonen var infisert. Parasitten skal være vanskelig å påvise, og det er med glede jeg kan informere om at den ikke har blitt påvist i de prøvene som ble tatt av 20% av hunden som kom fra Romania. MT brukte 2 måneder på å bestemme seg til å teste. Siden sykdommen var i en D-sykdomsgruppe (ikke beskrevet før i Norge), var det ikke interessant å starte forebyggende behandling av denne. Øre-nese-hals leger, og sykehusene generelt i Norge, har jo alt for stor kapasitet.

  Leptospira? Brucellose? TB? Dirofilaria immitis? Dirofilaria repens? Angylostrongylus vasorum? Det blir mer og mer spennende å være veterinær i Norge. Jeg vurderer å få rabies vaksinert megselv, min kone og min 2 år gamle sønn, da han er ofte med på klinikken.

  Så, politikere. Kanskje det er en tide å gni tornerosesøvnen ut av øynene deres. Det er ikke alt som kommer fra EU som er utdelt positivt. Men hvem bryr seg? Det er jo bare dyr?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: