Svar fra NNH og VisionWorks/Alternativt nettverk om alternativmessene

Jeg la nylig ut et åpent brev til NNH og Alternativt nettverk ut på bloggen, etter at jeg forgjeves hadde forsøkt å få svar på en klage jeg hadde sendt til dem. Nå har jeg fått svar fra NNH, de hadde behandlet saken men glemt å sende uttalelsen til meg. Den ligger her. Den 18. september fikk jeg også svar fra VisionWorks (tidligere Alternativt nettverk). Det lyder som følger:

Vårt firma heter VisionWorks AS (tidligere Alternativt Nettverk) og vi publiserer Magasinet Visjon.
Vi arrangerer også de årlige alternativmessene på Norges Varemesse i Lillestrøm, Grieghallen i Bergen og i Trondheim spektrum. Dette har vi gjort siden 1993.

Jeg takker for ditt innspill og forstår bekymringer for om taushetsplikten kan overholdes i messelokalene.
Dette er jo en sak som har vært under diskusjon her hos oss tidligere, men etter vårt skjønn holder våre utstillere seg innenfor loven.
«Forvaltningsloven § 13a nr. 1, som også kommer til anvendelse overfor sosialpersonell, og Helsepersonelloven § 22 første avsnitt presiserer også at taushetsplikt heller ikke er til hinder for at opplysningene gjøres kjent for andre i den utstrekning den som har krav på taushet samtykker. Tilsvarende prinsipp er slått fast i Tvistemålsloven § 205 og Straffeprosessloven § 119. Taushetsplikt settes med andre ord til side etter samtykke fra den opplysningene gjelder, men bare så langt samtykket gjelder. Det stilles ikke noe formkrav til samtykket, og det er bindende muntlig som skriftlig.»
Men vi er helt enig i at det er viktig at helsepersonell beskytter brukerne mot belastning og vil derfor i fremtiden sende et skriv til alle våre utstillere hvor vi tar opp problematikken. Her vil vi sørge for at alle setter seg godt inn i loven om alternativbehandling, og oppfordre til å ta nødvendige skritt for å beskytte sine brukere. Da også innhente av skriftlig samtykke, dersom skjerming rundt bruker ikke er tilstrekkelig. Jeg vil også oppfordre andre messearrangørere til å gjøre det samme. La meg også få presisere at det er et fåtall av våre utstillere som går inn på sensitiv helseinformasjon på messen.
Nå det gjelder personer som mottar healing og massasje på messen mener vi dette et personlig valg den enkelte tar. De er alle veldig klar over at det er mange mennesker rundt dem, men ser det ikke som noe problem. Da gjør ikke vi det heller. 
Alle klager vi mottar fra publikum blir undersøkt grundig av oss, og vi har tidligere utestengt utstillere som har trådt over etiske grenser. Men når det gjelder taushetsplikt har vi ikke i løpet av disse 20 årene mottatt en eneste klage fra mennesker som har følt dette belastende. Men vi er enige i at dette er et etisk viktig tema og vil derfor gjøre vårt for å sørge for at våre utstillere setter seg inn i problematikken.

Vi har lest NNHs tilsvar og stiller oss bak deres uttalelser. Det er jo spesielt med disse skjermene problemet dukker opp, og vi vil nå spesielt ta en samtale med de av utstillerne som bruker denne typen maskiner om problemstillingen.

Johanne M. Woll
Magasinet Visjon
www.magasinetvisjon.no 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: