Medisinspalta i Pluss: Oppsamlingsheat

Det er lenge siden jeg har lagt ut artikler fra medisinspalta mi i Aftenbladets Plussmagasin nå, men jeg skriver jevnt og trutt hver tredje uke. Her er spalta fra 10. august:  Forskjell på folk, om at toppidrettsutøvere har en trener på hver finger mens de som må trene for helsa har ingen.

3 kommentarer to “Medisinspalta i Pluss: Oppsamlingsheat”

 1. Nå er det jo slik at toppidrettsutøvere har 2,5 ganger større sjans for å dø av hjertefeil, til tross for store apparat rundt seg…Dette har du fint utelatt i ditt ressonement.

  • Enig med Kirsti. Det er fint om du kan dokumentere den påstanden. Den er ny for meg, og jeg vil tro for mange andre. Og 2,5 ganger større risko, er det i forhold til jevnaldrende friske, eller befolkningen som helhet, eller hva? Og hva mener du med «hjertefeil»?
   Det eneste jeg kjenner til som kan være i nærheten av det du nevner er at godt voksne menn (over 40) som trener til Birken og lignende løp har noe økt risiko for atrieflimmer. Men det er slett ingen automatisk dødelig sykdom. Og de er heller toppmosjonister enn toppidrettsutøvere.

 2. Hei, roaldsen.

  Toppidrettsutøvere har 2,5 ganger større sjans for å dø av hjertefeil? 2,5 ganger større sjans enn «Jonas» som er overvektig, har KOLS og diabetes eller 2,5 ganger større sjans for hjertefeil enn gjennomsnittsnordmannen? Er det hjertefeil eller hjertesvikt du mener? Er dette det samme?

  (Det har du fint utelatt i ditt ressonement.) Og for oss (meg) som ikke har medisinsk utdannelse så hadde det vært kjekt om du kunne gi meg en kilde til at toppidrettsutøvere har 2,5 ganger større sjans for å dø av hjertefeil enn en som er overvektig, har KOLS og diabetes.

  Og med det samme. Hva er egentlig poenget ditt? At de som har større «sjanse» for å dø av hjertefeil grunnet toppidrettsutøvelse skal ha et større og bedre støtteapparat enn andre med potensielle hjerteproblemer? Er det ikke da bedre at de gjør noe annet enn toppidrett hvis det er så farlig? Spørsmålet er ikke retorisk.

  Jeg skjønner ikke hva du mener. Opplys meg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: