Alternativ.no ønsker dialog … nei forresten!

Alternativopplysningen kaller en seg en «informasjonssentral om og for hele alternativ-bransjen i Norge.» De har et nettsted, alternativ.no, og en Facebookside. Begge steder er det anledning til å legge inn kommentarer til artikler, gitt at man holder seg innenfor debattreglene.  Disse er standardregler, og ikke vanskelige å holde for vanlige siviliserte mennesker.  Jeg regner meg vanligvis som et slikt menneske.

Men nå har jeg plutselig brutt reglene. I hvert fall er flere av innleggene mine blitt slettet.

Hva har jeg gjort? Hvilken regel har jeg brutt? Jeg har oppgitt fullt navn, jeg har ikke bannet eller vært obskøn, og jeg har ikke trakassert noen. Etter mine begreper har jeg vært både høflig og saklig, og til og med prøvd å komme alternativsiden i møte. Den eneste synden jeg vet jeg har begått, er å være noe ordrik, altså skrevet innlegg med mer enn 500 tegn. Men jeg fikk ingen advarsel om det, og svært mange andre skriver innlegg på 800, 100, 1200 tegn, uten at de blir slettet.

Jeg hadde kommentert denne artikkelen. Da jeg var inne noen timer siden var innlegget forsvunnet. Merkelig. Jeg la inn en ny kommentar med spørsmål om hvorfor innlegget mitt var borte. Ikke lenge etter var det også borte.

Siden det gikk en tråd om samme tema på FB-siden til alternativ.no, så jeg spurte om en forklaring. Da fikk jeg ganske prompte dette svaret:

«@Pernille Nyhlen. Vi ser at du er meget aktiv på våre arenaer for tiden, med svært mange posteringer. Vi er kjent med at du er aktiv i Foreningen Skepsis og uttaler deg i tråd med deres meninger. På en annen tråd på vår Facebookside er du også klar på din hensikt: «Og jeg har ingen illusjoner eller ambisjoner om å omvende noen av dem som allerede er overbevist, men jeg håper å nå noen av dem som sitter på gjerdet og ikke riktig vet, eller som kunne tenke seg å prøve men ikke vet nok om det».

Når dette er sagt; vi setter vi pris på engasjement. Det er fint når det kommer saklig og konstuktiv kritikk hvis det er på sin plass og alltid relatert til utganspunktet. Forøvrig er det viktig at man prøver å holde kommentarer korte og at man ikke poster mange kommentarer etter hverandre. (Viser forøvrig til «Regler for kommentarer» http://www.alternativ.no/art/?id=438 )

Vi ser helst at du nå finner andre arenaer for din agenda. Vi besøker gjerne din blogg når vi lurer på hva du mener 🙂 Takk for besøket.»

Jo, vær så god. Takk for rausheten. Åpenheten. Viljen til dialog. Og takk for at dere bruker saklige grunner til å slette meg, som at jeg er medlem av en organisasjon. Og at jeg en gang har sagt at jeg ikke har forhåpninger om å få de mest overbeviste til å endre mening. Det er også veldig hyggelig at dere slenger på en smiley etter å ha slengt døra igjen i trynet på meg. Tusen takk.

Hva sto det så, i det innlegget som ble for hard kost? Jo, det følger her (rekonstruert etter hukommelsen, og fra et tilsvarende innlegg jeg skrev på FB).

«For balansens skyld: Jeg treffer mange pasienter som har vært hos en, to, tre, flere alternativbehandlere som ikke kunne hjelpe dem.
Og neste spørsmål er: Blir de som går til alternativ behandling bedre, eller går de i en evig runddans mellom ulike behandlere, som dessverre mange gjør?
Jeg er helt sikker på at en del får god hjelp hos alternativbehandlere, men jeg er like sikker på at en del ikke får det. Mange har plager som er vanskelig å behandle, uansett om det er lege eller alternativbehandler som prøver å hjelpe dem. Det er ofte vanskelig å akseptere (og det forstår jeg), derfor er det en del som forsøker flere typer behandling og behandlere. Folk med kroniske sykdommer kjører ofte dobbelt, de går mye til lege, OG mye til alternativbehandler. Men siden de fortsetter å gå, til begge, betyr det antagelig at verken legen eller alternativbehandleren klarer å løse problemet.

Det kan ofte være en stor pedagogisk utfordring å forklare at det ikke finnes noen patentløsning, og en lang prosess for pasienten å akseptere det. Da er det viktig at vi som behandlere kjenner vår besøkelsestid, og på et punkt sier at nå kommer vi ikke lenger, nå må vi jobbe med aksept og tilpasning heller enn å jakte på en kur.»

Jeg har grublet en del over hva som var så skrekkelig med dette, bortsett fra at det overstiger kvoten på 500 tegn. Var jeg stygg med noen? Sa jeg at alle alternativbehandlere er sjarlataner? Sa jeg at de lurer folk? På ingen måte. Budskapet var at strømmen av pasienter går begge veier, og at det finnes dem som ikke opplever at de får nok hjelp verken her eller der. Hovedbudskapet var at det er en del pasienter som er vanskelige å hjelpe, enten man har denne eller hin tilnærming. Jeg snakket fra behandler til behandler, og tok opp et problem som vi alle møter. Hva er galt med det?

Og når jeg ser nærmere etter er kommentarene mine til andre artikler på alternativ.no også slettet. For eksempel denne, hvor jeg kommenterte at det ikke er så veldig taktisk å skrive om arrogante leger i samme åndedrag som man foreslår å bygge bro. Skal man bygge bro er det en fordel å behandle den som er i den andre enden med et minimum av respekt. Artikkelen jeg kommenterte var for så vidt ikke ille, men jeg benyttet anledningen til å si at det dessverre slik at man som helsepersonell (spesielt som lege) ofte blir møtt med veritable skyllebøtter hvis man går inn i en diskusjon om alternativ medisin, og får høre hvor arrogant, kynisk, trangsynt og lite helhetstenkende man er. Da får man rett og slett ikke lyst til å samarbeide.

Jeg la altså inn en kommentar, og hadde en liten utveksling med hvem-det-nå-er som svarer for alternativ.no. Vedkommende sa at det var godt jeg ikke følte meg truffet, og at det ikke var slike som meg de mente. Jeg svarte at jo, jeg følte meg faktisk krenket, og oppfordret dem til å tenke seg litt om når de omtalte andre. Altså hvis de ønsket dialog.

Siden kommentarene  er slettet, er dette tatt fra hukommelsen. Men det var i hvertfall ingen ubehagelig eller opphetet diskusjon. Men nå er den borte. Jeg vet ikke hvorfor. De har kanskje bare kjørt et script som sier fjern den kvinnen.

Siden alternativ.no sier de vil komme til bloggen min hvis de lurer på noe, kan det være de ser dette. Da kan de svare meg på hvorfor de har tatt bort innlegg jeg skrev for lenge siden, og som jeg ikke fikk signal om at var ubehøvlet eller upassende. Jeg finner dessverre ikke andre ord for det enn sensur. For en organisasjon som påstår at de ønsker dialog og fremme samarbeid med helsevesenet, er dette en meget underlig oppførsel. Men de ønsker kanskje bare samarbeid med helsepersonell som ikke stiller ubehagelige spørsmål?

Jeg vet at en del alternative nettsider og diskusjonsfora har tendens til å blokkere folk som stiller ubehagelige spørsmål. Nyhetsspeilet.no er for eksempel kjent for det. Men jeg trodde faktisk ikke alternativ.no var slik. Jeg trodde faktisk at de mente det når de sa de ønsket dialog, og en åpen og saklig debatt. Så feil kan man ta. Og jeg vet jo at flere er blitt  blokkert fra FB-sidene til alternativ.no. Jeg trodde bare ikke det ville skje med snille meg.

Nå skal det sies at diskusjonen kan bli opphetet fra begge sider, og at det finnes skeptikere som kan bli både frekke og usaklige når de blir irritert nok. Men graden av ufinhet er oftest noenlunde jevnt fordelt mellom sidene. Skal man blokkere noen må man for det første fortelle dem hvorfor, for det andre må regelen praktiseres likt for alle som deltar i debatten. Slik er det ikke.

Jeg har sagt ved andre anledninger at alternativbransjen skjemmes av en del useriøse utvekster, og at bransjen selv burde ta et oppgjør med dem hvis de vil bli tatt seriøst. Jeghar håpt det vli skje, men er ikek så veldig optimistisk.

Når en så sentral organisasjon som alternativ.no heller ikke tolererer kritiske spørsmål, og stenger ute folk for å unndra seg kritikk, er jeg enda mindre optimistisk.

Stikkord: ,

One Comment to “Alternativ.no ønsker dialog … nei forresten!”

  1. Hei, Pernille! I nevnte artikkel («Velger alternativ behandling etter besøk hos lege») er der for øyeblikket 4 kommentarer: En kort tid etter at artikkelen ble lagt ut i mars i fjor, og tre den 9.oktober i år. Noe må jo ha skjedd i mellomtiden, og dette involverte tydligvis snille deg… De 4 kommentarene er særdeles positive til homeopati osv, og det er sikkert ønskelig på siden til Alternativ.no. Men når de ikke tåler en konstruktiv debatt viser vel dette seriøsiteten i denne organisasjonen? Som de fleste andre alternative? … Igjen kudos til deg som står på om dette! Beste hilsener fra et for øyeblikket ganske så vått Tigoni i Kenya 🙂 Jonny

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: