Spalte om ånd …

pernilleMedisinspalta mi i Stavanger Aftenblads helgemagasin Pluss 14. desember handlet om åndelige verdier, og at det finnes viktigere ting enn helse. Hvis du lurer veldig på hva i all verdens rike jeg mener med det, kan du lese den her.

9 kommentarer to “Spalte om ånd …”

 1. Denne skjønte jeg ikke helt. I denne spalten høres det jo nesten ut som om du ikke regner psykologi med til helse. Du sier jo at det finnes viktigere ting enn helse — og så lister du opp en rekke ting som jo er viktig for vår psykiske sunnhet.

  Ernæring og bevegelse er viktig for fysisk sunnhet. Menneskelige relasjoner, livsanskuelse, vennskap, kjærlighet og å finne en mening er viktig for psykologisk helse. Begge er deler av helse, og den fysiske delen er ikke alltid viktigst.

  «God helse er ikke å forakte, men uten åndelig sunnhet blir vi fattige.» sier du — og det blir for meg et veldig merkelig utsagn, siden begrepet helse jo uansett ikke er begrenset til det rent kroppslige, vi snakker jo sågar eksplisitt om «mental helse»

  • Hei, jeg skjønner at dette kan misforstås. Menjeg snakker ikke om mental helse, som selvfølgelig er en like stor del av helsa som alt annet. Når jeg snakker om «ånd» mener jeg ikke psyke, jeg mener tenkning og refleksjon som går ut over enkeltmennesket: filosofi, litteratur, religion, politikk, gode og dårlige gjerninger og tanker.

   Poenget er at vi burde være litt mindre opptatt av oss selv og eget velvære – enten det er psykisk eller fysisk (som om de to kunne skilles) og mer om hvordan det står til med verden utenfor oss. Som Hannah Arendt, som var mer opptatt av å utforske ondskapens vesen enn om røyken kunne gjøre henne syk.
   Det hadde vært morsomt om tabloidene, i stedet for å slå opp «denne maten kan gjøre deg syk» på forsida skrev «disse tankene kan gjøre deg slem».

   Når det er sagt – hvordan vi tenker blir selvfølgelig til en viss grad påvirket av hvordan vi har det, og hvordan vi har det kan bli påvirket av god eller dårlig helse. Men vi har samtidig en evne og mulighet til å heve oss over hverdagen med plager og irritasjoner, og hvis vi ikke bruker den muligheten blir vi fattige.

   Håper dette var oppklarende.

   Beste hilsen Pernille Nylehn

 2. Når jeg steilte litt var det nok mye fordi «åndelig» veldig veldig ofte blir brukt av folk for å forsvare ting som er det rene skjære nonsens uten å måtte kalle det «religion» – du bygger opp om det inntrykket når du nevner engleskoler og denslags som eksempel på ting som er «åndelige».

  Nå vet jeg jo meget godt at du ikke akkurat er noen varm forsvarer av nonsens fra alternativ-siden, så derfor min forvirring. Jeg gikk rett og slett ut fra at det umulig kunne være -det- du mente. At vi blir fattige uten engleskoler og mirakelvann.

  At vi trenger å være opptatt av noe mer enn bare oss selv, kan jeg derimot godt si meg enig i.

  God jul !

  • Jeg skrev vel at engleskolene var «nyåndelige», for å markere at jeg egentlig ikke synes de er så veldig positive. Men for så vidt er engletro ikke noe nytt fenomen i kristendommen, det er kommersialiseringen som er ny.

   Det irriterer også meg litt at åndelig brukes så mye i alternativkretser. Eller bevares, de må gjerne bruke det, men de må ikke få monopol på det. Artikkelen var et lite forsøk på å ta tilbake åndeligheten, vet ikke om det var vellykket men det var et forsøk. 🙂

   God jul til deg òg!

   PN

 3. Enig med agragaj. Både overvekt og avhengighet (f.eks. røyking) er klare symptom på mineralmangel. Og disse glorifiserte atletene dør jo som fluer av det samme fordi de tror svette består kun av salt og vann…

 4. Takk igjen Pernille for en god artikkel. Og for å oppfordre folk til å se litt bort fra sin egen navle 🙂

 5. Du skriver godt, Nylehn. Artikkelen om prostata var den beste jeg har lest om denne, siden den var klar og tydelig rådgivende.
  En kommentar til roaldsen: Nei fedme og avhengighet har ikke noe å gjøre med mineralmangel, men mye å gjøre med disposivitet, fysisk sykdom, psyke, omgivelser og oppvekst.

  • Takk for hyggelige ord!

   Prostatitt: Jeg har ikke hatt det selv (hva nå det kan komme av … ;)), men jeg har forstått at det er ganske ille. Og smerter er, som du sier, veldig slitsomt!

   Beste hilsen
   Pernille Nylehn

 6. Nydelig! Det finnes viktigere ting enn helse. Og som du sa i oppfølgingen av denne – løft øynene og se mot stjernene i stedet for å telle kalorier.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: