Helsepåstander i mat og kosttilskudd

Hva kan egentilg produsenter av mat og kosttilskudd skrive på pakningen? EU har gått gjennom tusenvis av påstander om helse for ulike produkter, og forkastet svært mange. Det er kun 222 påstander som er godkjent, f eks har man lov til å si at kalsium er viktig for beinbygninga, eller at A-vitamin er viktig for synet. Men svært mye av det som har stått på matvarer og kosttilskudd og alternative produkter er altså nå forbudt.

Mer i Aftenposten. For den spesielt interesserte ligger hele forskriften her, og Mattilsynets oversikt her.

 

 

5 kommentarer to “Helsepåstander i mat og kosttilskudd”

 1. Mitt inntrykk er at det i «prinsippet» er ganske strengt hva man kan skrive/påstå, men at man i praksis kan gjøre nærmest hva som helst uten at det faktisk får noen konsekvenser. Er det noe i dette nye fra EU som påvirker *konsekvensene* eller er det bare en ytterligere innstramming på prinsippene – mens det fortsatt ikke er noen praktiske konsekvenser av å ignorere disse ?

  Sitter med en pakke blåbærpiller foran meg – pakket så det ser ut som et legemiddel og utstyrt med bl.a følgende tekst: «Friskere. Lengre. (…) har mange helsemessige positive egenskaper … har blant annet vist seg å ha gunstig virkning på immunforsvaret, kolesterolet samt muskler og ledd.»

  Sammen med denne perlen, selvsagt: «Dosering: 1-2 kapsler daglig, flere ved behov. Anbefalt dosering bør ikke overskrides.»

  Jeg er rimelig sikker på at denne pakken ikke er lovlig – men den har sett slik ut i flere år, og jeg tror ikke der har vært noen faktiske konsekvenser.

  • Hei og godt nyttår!

   Jeg vet ikke om Mattilsynet/Forbrukerrådet kommer til å være mer aktive nå som relegverket er strammet inn. Jeg håper det, men er ikke veldig optimist.
   Påstandene på blåbærpakken er helt klart ikke lovlige, etter mitt skjønn!

   Pernille Nylehn

   • Godt nyttår til deg og !

    Ikke veldig optimist jeg heller, i teorien er det mye som ikke er lov – det hjelper bare så lite når man i praksis kan gjøre som man vil.

    «Innersvingen – treningssenter for kvinner.» er heller ikke lov – men det hindrer ikke at de er i drift, og har vært det i flere år, tross konkrete klager til rette myndigheter for brudd på likestillingsloven. (der jeg bor er det -2- treningssentre som eksplisitt er «kun for kvinner» innenfor gangdistanse, nermeste senter der menn har adgang ligger mye lengre unna, og er dessuten dyrere)

 2. Hei! Og godt nytt år fra Kenya, Pernille! Må innrømme jeg har atskillig mindre problemer med et treningssenter ekslusivt for kvinner enn jeg har med alt våset som selges av «alternativt». Igjen må jeg si at jeg er takknemlig og glad for at noen – som du 🙂 er aktiv på å bekjempe slike ting. Men hva hjelper det hvis til og med gjeldende lovverk ikke overholdes? Kanskje NOE går inn allikevel 🙂 Vi får håpe det. Ha et strålende nytt år, og du er VELDIG velkommen til Kenya! 🙂 Beste hilsener Jonny

  • Jeg også, Jonny. Poenget mitt var ikke det konkrete eksempelet, men den praktiske realiteten at mange ting som pr. lovens bokstav er *forbudt* likevel i praksis, i det virkelige livet, kan foregår fullstendig åpenlyst i måneder eller år uten at det får noen som helst konsekvens for dem som velger å ignorere disse lovene.

   Det gjelder altså både reglene i likestillingsloven, og de som gjelder helsepåstander på kosttilskudd.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: