Er det vits i å trene

pernilleMedisinspalta mi i Stavanger aftenblads helgemagasin Pluss 15. februar handlet om påstanden om at man ikke går ned i vekt ved å trene.

One Comment to “Er det vits i å trene”

 1. Jeg trodde forskning tilsier at man ikke går ned i vekt av noe som helst. At dersom man tar 100 overvektige og kjører et vilket som helst vekttaps-program med dem, så er det uansett sannsynlig at kun et bittelite mindretall av dem veier vesentlig mindre 5 år etter. (la oss si 10% eller mer vekttap)

  Jeg har av og til lurt på det legefaglige holdet i å anbefale folk å gjøre noe, når man i utgangspunktet vet at det er 95% sjanse for at pasienten ikke vil lykkes med å følge rådet. Kan det tenkes at man burde fokusere mer på å trene for å bli sunnere og i bedre form, og ta et eventuelt vekttap som en ren bonus, i steden for å sette det som hovedmål ?

  En annen ting er at helsevesenet bruker mye tid på å snakke om hvor mye bedre det er å forebygge enn å behandle. Men de bruker tilnærmet null ressurser på det utover snakk, det er i alle fall inntrykket som pasient.

  Får man som overvektig helseproblemer, bruker helsevesenet gjerne hundretusener, eller om det trengs millioner på å behandle problemene. Men spør man hva slags støtte de har å tilby for vekttap og å komme i aktivitet sier de: «Du kan ta med deg en brosjyre om hvor sunt det er å spise frukt?»

  Jeg har hørt på radioen at fastlegen skal kunne tilby hjelp med røykeslutt, dersom det stemmer er det flott, jeg har aldri røkt, så jeg aner ikke.

  Men når jeg, etter råd fra legen, forebygger sykdom ved å gå ned 25kg i vekt, og trene 150 timer i løpet av ett år (opp fra ~0 over det forrige tiåret) så er det noe jeg må greie selv, ikke så mye som en samtale en gang i kvartalet blir tilbudt når jeg spør om der finnes noen form for råd og/eller oppfølging.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: