Er stråling fra routere skadelig for planter? Del 3

Nå har det gått 15 dager av forsøket mitt. Første del ser du her, andre del her. Jeg vil gjerne presisere at dette ikke er ment som et stringent vitenskapelig prosjekt. Det er åpenbart at man ikke kan gjøre det i egen vinduskarm under relativt ukontrollerte forhold. Det er likevel i samme gate som det danske forsøket, så jeg tillater meg å påstå at det er et uformelt forsøk på å etterprøve prinsippet. Hvis det virkelig er slik at nærheten til en router har dramatiske følger for spireevne og levedyktighet, bør det slå ut på mitt òg. Det danske forsøket har for øvrig ansporet masse aktivitet rundt omkring, bl.a. rapporterer det danske nettstedet ingeniøren.dk flere forsøk, og har til og med utlyst en konkurranse.

Dette forsøket beskrives i fem artikler: Dette er del 3. Her er del 1, del 2del 4del 5.

Men tilbake til meg, Jonas og Gudrun, det er det jeg har døpt blomsterskålene mine. De står altså i samme rom men ulike vinduskarmer, den ene står rett ved siden av husets router, den andre et par meter unna. Etter ti dager så skålene slik ut. Som dere ser lå Gudrun et par blad foran Jonas. Nå ser de slik ut: Gudrun til venstre, Jonas til høyre.

P1020960 P1020961 P1020962 P1020964

Med mine øyne ser de ganske like ut nå, men det er altså ikke jeg som skal gjøre den endelige vurderingen, som for øvrig skjer førstkommende søndag.

4 kommentarer to “Er stråling fra routere skadelig for planter? Del 3”

 1. Det med at ikke du selv skal gjøre endelig vurdering tror jeg er viktig, gitt. Blinding! Med deg ville man ikke kunne vært sikker på at ikke du ubevisst overså moment som gikk i «strålingsutsatt» pottes disfavør. Med en som ikke har noen mulighet til å vite hvem som er hvem, så vil dette fjernes.

  Kjell Ingvaldsen

 2. Antyder du at jeg ikke er 100% objektiv? 😉

 3. Kommentarene til dette «kontrolleksperimentet» viser jo hvor mange forskjellige faktorer man er nødt til å tenke på når man skal gjennomføre slike forsøk. Det er flere forskjellige «fagområder» å ta hensyn til, – ikke bare de mest åpenbare. Avstand til strålingskilden er nevnt, det er faktisk tre «avstandslover» som kan ha betydning (strålingskildens «fasong»)
  Månefasen ved såing har også betydning for hvor jevnt frø spirer. Tror nok kanskje at danskene burde begynt her?
  Takk til Pernille for at hun prøver å sette fokus på litt sunn skepsis rundt slike «ny forskning viser»- historier….

  • Hei og takk for innspill!
   Kan du utdype litt om strålingskildens fasong? Det er et nytt begrep for meg.

   Pernille

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: