Bokanmeldelse: Vaginisme

vaginismeJeg har anmeldt selvhjelpsboka Vaginisme av Else Skytte Christensen i Tidsskrift for den norske legeforening. Konklusjonen i anmeldelsen er:

Alt i alt en fin liten selvhjelpsbok, som gjerne også kan leses av interesserte leger, studenter og annet helsepersonell. Vaginisme er en relativt sjelden tilstand, men svært problematisk for dem som lider av det, og det er viktig at de blir møtt på en god og kompetent måte.

5 kommentarer to “Bokanmeldelse: Vaginisme”

 1. Ikke så veldig sjelden tror jeg. 5% – 10% alt etter hvilken undersøkelse du tror på, og minst dobbelt så høyt blant kvinner som har opplevd misbruk i ung alder.

  • Hei og takk for innspill!

   Ifølge mine kilder (og forfatteren av boka) er det 0,5-1%, men det er antagelig underdiagnostisert, og man kan få ulike tall etter hvordan man spør. At de som har traumatiske opplevelser har mer tendens til vaginisme er absolutt sant. Det står også mye om det i boka.

   Pernille Nylehn

 2. Det er vel stor forskjell på hvor mange som noensinne har fått denne diagnosen av en lege, og hvor mange som har problemet, vil tro særlig de med mildere utgaver veldig ofte ikke engang har nevnt problemet for en lege. I seg selv kanskje et godt argument for at flere leger bør lese boka 😀

  • Når man angir statistikk for hvor vanlig en tilstand er teller man ikke bare de som har gått til lege. Skal man ha realistisk statistikk må man i tillegg bruke andre metoder, som spørreundersøkelser.
   Det gjelder alle sykdommer.

   • Hmm. Da er kildene wikipedia bruker for vaginismus en størrelsesorden feil. Men dette er ditt felt ikke mitt, så jeg skal ta deg på ordet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: