Spalte om ventelister

pernilleMedisinspalta mi i Stavanger aftenblads helgemagasin Pluss 23. august handlet om ventelister i helsevesenet. Når man skal prøve å redusere ventetidene er det ikke likegyldig hvem som står på vent for hva.

2 kommentarer to “Spalte om ventelister”

 1. Bra artikkel ! En ting stusset jeg spesiellt over. Er det virkelig slik at folk som skal ha planlagt oppfølging i framtiden defineres som «på venteliste» i mellomtiden ? Ventetid må vel defineres som den ekstra tiden du må vente fordi helsevesenet skal behandle noen andre før deg ? Planlagte pauser i en behandling er da ikke «venting» ?

  Synes ellers det er fint at du betrakter angst som ett problem i seg selv. Noen leger gjør ikke det; selv ikke når angsten er velbegrunnet. Jeg leste for eksempel nylig en overlege (i Aftenposten, tror jeg) som mente at vi sender alt for mange til kardiolog. Det begrunnet han med at kardiologen ikke finner noe galt i over 90% av alle tilfellene.

  Men er det noe rart ? Svært mange dør av hjertesykdom. Det er dessuten spesielt på den måten at du kan dø svært raskt og i enkelte tilfeller med ingen, eller bare milde symptomer i forkant. Diabetes dreper også, men det er sjelden at friske personer uten tydelige forutgående symptomer, og uten en diagnose, plutselig dør av det.

  Når folk tror det kan tenkes at de har en sykdom som i prinsippet kan drepe dem i løpet av de neste 10 minuttene, så synes jeg det er ganske rimelig at de er redde.

  Jeg har ring 113 for folk med plutselige brystsmerter, der kardiologen ikke fant noe galt. Det kommer jeg til å gjøre igjen dersom jeg er usikker — også selv om jeg tror det er under 10% sjanse for at det faktisk er påkrevd.

  • Hvis man er henvist til rutinekontroll står man på venteliste ja. Jeg tror ikke det gjelder hvis sykehuset selv setter opp til kontroll, men hvis jeg henviser en gravid til ultralyd, eller Fru Hansen til rutinekontroll for grønn stær, blir de en del av ventelistestatistikken.

   Kardiologen som mener vi henviser for mange: Han skulle bare visst hvor mange vi ikke henviser. Brystsmerter er en veldig veldig vanlig plage i allmennpraksis, men de fleste av dem skal ikke henvises, og blir det heller ikke. Men når vi henviser har vi en grunn til det. Og jeg er helt enig i resonnementet ditt – det er bedre at 9 av 10 viser seg å være friske enn at vi henviser bare halvparten og en av dem vi ikke henviste dør. Kanskje dårlig formulert, men jeg tror du skjønner.
   Selvfølgelig skal vi ikke henvise i vilden sky, men jeg tror det er et større problem med alle MR-ene av knær «bare for ordens skyld» enn unødvendige henvisninger til kardiolog.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: