Diskusjonen om syre-base går videre

Viser til forrige post. Otto Bjelland har nå skrevet et nytt leserinnlegg (nederst på siden). Jeg velger å la være å kommentere det. Les og lær.

Som de sier her i Rogaland: Eg e øvegidde.

10 kommentarer to “Diskusjonen om syre-base går videre”

 1. Bjelland: «Ja, Young driver med tvilsomme ting, men man kan stole 100% på at det han gjør er riktig.» Snakk om å sparke seg selv i tennene, for å bruke en anglisisme.

  Jeg får ikke lastet ned artikkelen, men basert på abstractet virker det som om Bjelland generaliserer ut fra en enkeltstudie: A medfører økt risiko for B (eller kanskje egentlig bare at A er korrlelert med B), derfor medfører dette at A også medfører C, D, E, F, …, og Z, uten forbehold.

 2. Hvorfor en sitron er basisk og ikke en appelsin: sitron er rike på alkaliske mineraler og inneholder forholdsvis lite sukker i forhold til appelsin.

  • Så du mener sukker gir lav pH?

  • Sukker påvirker ikke pH i kroppen.

   Det er heller ikke nok «alkaliske mineraler» i sitron til å føre til at det blir basisk.i kroppen.

   Uansett holdes kroppen ved en konstant pH hele tiden uansett hva man spiser. Brorparten av maten vi spiser er mer syredannende enn basisk, og vi har spesialiserte buffer- og organsystemer som håndterer dette. Med mindre man lider av en og annen form for organsvikt er altså pH ingenting man trenger å forholde seg til.

   • Alle som har vært innom fôringslære vet at mineraler er viktig for pH-balansen. 1 sitron her, litt salat der – mange bekker små…

    Eller så kan man unngå å forholde seg til det og kun spise pasta og pizza, så tar kroppen å henter ut kalsium fra skjelettet for å opprettholde pH’en.

    • Kanskje du kan dokumentere denne påstanden?

     • Om kalsium fra skjelett eller at mineraler er viktige for pH-balansen?

      • Om kalsium fra skjelett. Hva skal til for at skjelettet skal tappes for kalsium? Forutsatt et rimelig normalt kosthold.

       (evt. hvor mye «syre» som skal til, hvis det er det du mener)

       Du kan gjerne ta med hvor mye som skal til hvis man lever på pasta og pizza òg, men jeg tror vel det er relativt få som gjør det.

       At mineraler har betydning for pH-balansen er neppe kontroversielt. Men det skal et ganske underlig kosthold til for at man skal tappes så mye for mineraler at pH blir påvirka.

       Et hjertesukk: I slike diskusjoner er det ikke uvanlig å si at hvis man lever på pizza og pasta og brus så blir man feilernært. Det er et ganske snodig argument. Ikke fordi det er feil, men fordi det er INGEN som anbefaler et slikt kosthold, eller sier at det er sunt. Uenigheten handler vanligvis om hvorvidt man bør telle mineraler, syre/base, vitaminer etc for å holde seg frisk, eller om det er tilstrekkelig med et vanlig balansert kosthold. Jeg hører til sistnevnte, hvis det skulle være tvil.

       • Hva er egentlig «et vanlig balansert kosthold»? Når det gjelder anbefalinger er jo fullkorn en slager, selv om det påvirker blodsukkeret mer enn strøsukker.

        Når det gjelder mineraler så er en avhengig av at mineralene er i jorden hvor planten vokser. Mineraler, som for eksempel gull, er ikke jevnt fordelt over jordbruksarealer, de opptrer i årer. Altså kan du aldri være sikker på om du får i deg tilstrekkelig med mineraler – det er umulig!

        Rynker er tegn på mangel av kobber som er en kofaktor i å forandre proelastin til elastin. Kobbermangel fører også til grått hår ettersom det er essensielt i produksjonen av melanin. Denne kunnskapen brukes aktivt innen landbruk – for eksempel ved å oppdrette kalkuner med zebrastriper. Jeg ser mye kobbermangel på denne bloggen! Det fører forresten også til åreknuter…og aneurisme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: