Unødvendig helsehjelp og syke kostnader

Lang artikkel, men en grundig og sjokkerende redegjørelse om overdiagnostikk, overbehandling og vanvittige helsekostnader i USA. Blant eksemplene er millioner av unødvendige kreftoperasjoner, ryggoperasjoner og hjerteoperasjoner, med ingen helsegevinst men potensielt alvorlige komplikasjoner. Og når man har blitt passelig deprimert av å lese, kommer de gode nyhetene, nemlig hvordan satsing på skikkelig primærhelsetjeneste ikke bare reduserer kstnadene men forbedrer befolkningens helse. Dramatisk.

Et tydelig bevis på at den nordiske modellen, med primærhelsetjenesten som navet i helsetjenesten, er både mer effektiv, tryggere og billigere enn overforbruk av spesialisthelsetjenester og avansert teknologi. Modellen er ikke feilfri, bevares, men prinsippet er riktig.

8 kommentarer to “Unødvendig helsehjelp og syke kostnader”

 1. JA!!! til forebyggende og helsefremmende folkehelsearbeid..! Dessverre brukes bare omlag 2 % på forebyggende helse her i landet, så vi har en lang vei å gå..men ja, prinsippet er bra!

  • Hei! Det er nok litt vanskelig å tallfeste den summen, for forebyggende arbeid skjer ikke bare i helsetjenesten. Hvor kommer tallet ditt fra?

   • Helsedirektoratet, mener jeg. Men det er snakk om helsebudsjettet, mener jeg, så det er selvsagt et viktig poeng.

    • Det er et veldig viktig poeng. Det er forebyggende helsearbeid i god prispolitikk og samferdelspolitikk, miljølovgivning, skolevesenet, arbeidsmiljølov (som i praksis ikke finnes i USA) og velferdsordninger som svangerskapspermisjon og gratis helsetjeneste for barn. For ikek å snakke om vaksinasjonsprogrammet.

     Og det foregår mye forebyggende helsearbeid på helsestasjonene, fastlegekontorene og i kommunehelsetjenesten som ikke nødvendigvis har merkelappen «forebyggende» eller er finansiert av et «forebyggende medisin»-budsjett.

 2. ´Prinsippet er riktig´?

  Vilket prinsipp, vilken modell?
  En modell som ikke makter å lese sykdom som fenomen (mening, uttrykk) og behandling som grep (hvorfor bi-virkninger)….hva er ´riktig´?
  En ny modell er feks:

  http://www.amazon.com/A-New-Model-Health-Disease/dp/1556430876

  Har muligens anbefalt deg den tidligerere, har du lest ifall, er du interessert eller bare avvfeier du det som ikke faller inn under ´godkjent litteratur ?

  • Prinsippet er LEON – laveste effektive omsorgsnivå, og forebyggende medisin. Så kan vi alltids akkedere om hvilken behandlingsfilosofi man bør anvende. Artikkelen (har du lest den?) handler om at overforbruk av spesialisthelsetjenester, overforbruk av teknologi, overdiagnostikk og overbehandling ikke er bra for verken pasienter eller samfunnet. Jeg vet ikke helt hva som er så vanskelig å forstå med det, eller hva det er å være uenig i.

   Du har ikke anbefalt boka for meg før. Og jeg må bare beklage, men ei bok skrevet av en homeopat er omtrent like interessant for meg som ei bok skrevet av Charter-Svein. Bruk av begrepene «energimedisin» og «svakt immunforsvar» på vaskeseddelen, og påstand om at HIV skyldes overforbruk av medisiner (fra de velassorterte apotekene på landsbygda i Zambia, antagelig) er heller ikke tillitvekkende.

   Og det er alt jeg har å si til deg. Jeg regner med du har en harang eller to på lager, men jeg foreslår at du går et annet sted med dem. Jeg har ikke tenkt å sensurere deg eller slette innlegg, du må bare skrive alt du vil, men din tidligere opptreden på denne bloggen har vært svært lite konstruktiv, og jeg skulle ønske du lot meg og de andre leserne mine i fred.

   • LEON som lettere omskrevet MBO?
    Overforbruk er keynoten som beskriver skolemedisinens metodikk – kostbar, fratar pasienten kontroll over egen helse og gjør dem hjelpesløse. Diagnose som grunnlag for behandling av sykdom er like vikningsfult som å be et barn som skriker om å holde kjeft (for en klassisk homøopat)…Hva er sykdom, Nylehn? Kan du gi en definisjon?

    «New model…» like interessant som charter-svein (vem nu enn det måtte være). Arrogant skal skolemesisinen være,har den altid vært, og må den være – for å beskytte seg mot uønsket kritikk og innsikt…selvsagt. Historien full.

    Og bevares Nylehn – når du ber så pent, så skal jeg la deg og andre som er ømfientlige for kunnskap være i fred!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: