Robert O. Young på tiltalebenken

acid-baseDe som har fulgt bloggen min en stund, vet at en av mine største ikkefavoritter heter Robert O. Young. Han som prediker «alkaline life style» som løsningen på alt fra overvekt til dårlig ånde til kreft, som har funnet opp sin helt egen biologi, og som lever høyt på å selge bleikemiddel og oppmalte urter til så høye liter- og kilopriser at det er vanskelig å tro at det er mulig å være så kynisk. Og at det går an å lure folk til å kjøpe svineriet.

Nå står han for retten i USA.

(Et av de siste eksemplene på humbugprodukter fra den ikke så gode «doktors» side er Activated oxygen, et kosttilskudd – yes, baby! – som tilfører ekstra oksygen til kroppen. Oksygen i kapsler. Ta to kapsler tre ganger daglig, så får du en skikkelig boost! Pris: 50 dollar for 180 kapsler.)

Det må nevnes at han har, rettere sagt har hatt, en del koryfeer i Norge, som ukritisk har pushet ideene og produktene hans. Jeg kommer tilbake til dem.

En ting er at han er sleip og kynisk, det er det mange som er. Men Robert O. Young har bokstavelig talt liv på samvittigheten. Han har i mange tilfeller aktivt rådet kreftpasienter fra å ta imot virksom behandling, som en enkel operasjon for brystkreft, og i stedet rådet dem til å leve etter hans diett og bruke hans skamdyre produkter. Så legger han ut skrytevidoer av hvor friske de har blitt. Og hvis de dør, som de jo gjør, sier han at de ikke har fulgt dietten godt nok og dessuten kjenner han dem ikke.

Han har vært anmeldt flere ganger før, han har fått forbud mot å drive virksomheten sin i noen stater, men da har han behendig flyttet til en ny stat, og hardnakket påstått at han aldri har blitt anmeldt for noe som helst. Men nå har han kanskje endelig møtt veggen. Jeg pleier ikke ønske folk noe vondt, men i dette tilfellet håper jeg møtet med veggen vil bli smertefullt.

Blant anklagene mot ham er at han har praktisert som om han var lege uten å være det. Han kaller seg «Dr. Young», men er på ingen måte utdannet lege. Han har heller ingen av doktorgradene han påberoper seg, noe som til nød kunne forsvare at han bruker tittelen «Dr.».

Sju av anklagene gjelder legevirksomhet, f eks å gi intravenøs behandling med bikarbonat, og to av dem svindel («Grand theft»), i den forstand at han har tatt svært høye priser under falske forutsetninger. Han  har blant annet gitt alvorlig syke kreftpasienter intravenøs behandling med natriumbikarbonat, eller natron, på godt norsk. For hvis man bare gjør kroppen basisk så kan den motstå alle sykdommer … i hvert fall hvis man tror på Youngs vrengebilde av virkeligheten. Det kan også nevnes at én slik infusjon kostet pasientene den neppe sum av 500 dollar. Det kom på toppen av de 2000$ det kostet å bo på helsefarmen hans. Per døgn. En av familiene mener de ble lurt for 38,000$ for hans virkningsløse behandling. Pasienten er død, og kan ikke klandre ham lenger.

I denne artikkelen nevnes utdannelsen hans, som virkelig er imponerende. I løpet av åtte måneder i 1995 avla han en bachelorgrad, en mastergrad og en doktorgrad. Det var riktignok ikke ved et universitet, men ved postordreskolen Clayton School of Natural Healing. Åpenbart et veldig effektiv lærested. Young har forresten, angivelig, flere utdannelser, han er kjemiker og mikrobiolog og biokjemiker. Kort sagt en imponerende CV.

Clayton School er av helt uforståelige grunner nedlagt, selv om de beskriver seg selv slik: «The quality of the education you can gain at The School of Natural Healing is unsurpassed in the industry». De studentene som ikek fikk fullført kan imidlertid fullføre på nettet.

Ifølge denne artikkelen tjente Young 5 milloner dollar i 2012, 80% av dette var fra «behandling» av pasienter ved sitt «PH Miracle Center» i California, og 20% fra salg av tilskudd og remedier.

Det kjedelige er at han har vært anklaget før og sluppet unna. Orac på Science-Based Medicine forklarer noe av bakgrunnen i denne artikkelen. Den handler også om Stanislaw Burzynski, en annen master quack, som har spesialisert seg på å loppe kreftpasienter for penger i bytte for uvirksom behandling.

Den som vil vite mer om Robert O. Young kan lese noen av disse bloggpostene fra min hånd:

pH-kuren og annet humbug. Mai 2010

Tok pH-kuren – ble alvorlig syk. Mai 2010. I den artikkelen figurerer en annen av mine ikkefavoritter, flymekanikeren Kevin Frøystad, som etter et par ukers kurs hos Young oppkastet seg selv til behandler og mikroskopist, og begynte å ta syke i kur. Hanvisste åpenbart ikke hav ha drev med, men det har ikke stoppet ham.

Jeg skrev også en kronikk om Young i Stavanger Aftenblad i mai 2010.

Og en artikkel med flere detaljer om Youngs teori, og mer om den nevnte flymekaniker, som har slukt alt Young sier rått. Han forhandlet selvfølgelig også produktene til Young, bl.a. PrimepH, dråper som inneholder 5% natriumkloritt, ikke helt ulikt Klorin, bare med enda mer klor.

I september 2010 skrev jeg en utfyllende artikkel om PrimepH, og om hva de inneholder. Det viste seg at flymekaniker Frøystad, som forhandlet dem og var reisende i pH-teorien, ikke riktig visste hva natriumkloritt var. Da jeg konfronterte ham med det, utbrøt han at hvis dette var sant skulle han slutte å selge dem øyeblikkelig. Hvilket han selvfølgelig ikke gjorde, for Young overbeviste ham om at dette var en helt spesiell og helsebringende form for natriumkloritt. Det er dette som skjer når folk som ikke har filla peiling på verken medisin eller kjemi begynner å leke doktor.

I denne artikkelen på nettstedet Science-Based Medicine får Youngs «blodanalyse» så hatten passer.

Denne bloggartikkelen handler om Youngs påstand om at vi trenger klorofyll. Faktisk trenger vi det ekstra hvis vi er blodfattige, for magnesiumet i klorofyll forvandles til jern i kroppen! Det er dette som skjer når folk som ikke har filla peiling på kjemi prøver seg som kjemikere. Eller, i Youngs tilfelle, omdefinerer kjemien etter sitt eget forgodtbefinnende, og indoktrinerer udnersåttene sine til å tro på det.

Denne handler om da mine edle bloddråper ble mikroskopert etter Youngmetoden. Hun som analyserte blodet mitt hadde en ukes kurs i mikroskopi. Det hindret henne ikke i å belære meg i hva vi så. Hun visste at jeg var lege, men det forhindret henne ikke fra å mene hun kunne mer enn meg.

Denne artikkelen handler om Kim Tinkham, en av Youngs pasienter, som døde av brystkreft med spredning. Hennes død kunne vært unngått hvis hun ikke hadde truffet Robert Young, som overbeviste henne om at hun ikke trengte å opereres, for han kunne få svulsten til å forsvinne hvis hun bare la om til en alkalisk livsstil. Dette var første gangen jeg ble klar over at Robert Young ikke bare er en svindler, men en morder.

Toralf Sandø, journalist i stavanger aftenblad, har også skrevet om Kim Tinkham.

Videoen Young la ut, hvor Tinkham ble framstilt som en suksesshistorie fordi hun angivelig hadde blitt frisk fra kreften ved å følge pH-mirakelkuren, ble liggende ute lenge etter at hun var død. Det sier vel sitt.

Denne handler om at en av bestsellerne til Young, SuperGreens, var blitt testet av Consumerlab. De fant en rekke tungmetaller, bl.a. altfor høye nivåer av bly.

Her er Youngs desperate forsøk på å redde skinnet sitt, ved å påstå at de tilsetter bly bevisst. Men ikke farlgi bly. Sunt bly.

Og her er et enda mer desperat forsøk på det samme.

Nå er vi i 2011, og Young prøver å bevise at grunnstoffer gå over til andre grunnstoffer inne i kroppen, f eks magnesium til jern. Det var bare det at Young, og tilhengerne hans, ikke hadde skjønt forskjellen på atomkjerner og cellekjerner. Det er dette som skjer når folk som har sovet seg gjennom hele grunnskolen og videregående våkner til og tror de forstår kjemi og biologi.

Denne er om forrige gang Young ble anklaget, inklusive en fullstendig listene over artiklene mine om ham.

Til slutt kommer rosinen i pølsen: Young hadde tidligere en del tilhengere i Norge, deriblant den nevnte flymekanikeren Frøystad, og Reidun Bøhn, som var meget sentral i nettverket den gang. De har begge tatt avstand fra Young. (Eller, ikke helt: Bøhn selger fremdeles produktene som ble utviklet av ham, f eks Prime pH, og begge to bruker fremdeles den overordentlig tåpelige blodanalysemetoden hans.)

Men gjett hvilket produkt Reidun selger nå? Asea. Jepp. Tullehelseklorvannet, som selvfølgelig selges ved MLM. Og som har en ganske usympatisk representant i Robert Ulvberget. Reidun Bøhn er faktisk Triple Diamond Executive from Norway, member of the European ASEA Advisory Council. Frøystad

Dette er altså mennesker som gang på gang bedyrer at de lever for å hjelpe mennesker til bedre helse. Det kan godt være det er sant. Men de går samtidig inn i det ene salgsnettverket etter det andre hvor produktene er både udokumenterte og potensielt helseskadelige.  Motivet deres kan bare være ett: Penger.

De når selvfølgelig ikke Young til knærne hva gjelder kynisme og falskhet, men prinsipielt driver de med akkurat det samme: Svindel. Og det er like vanskleig å stoppe slikt i Norge som i USA, selv om svindlere som Young og Burzynski er mange mange ganger verre enn småfiskene Bøhn og Frøystad.

16 Responses to “Robert O. Young på tiltalebenken”

 1. Natriumbikarbonat er ikke det samme som bakepulver. Bakepulver er en blanding av natriumbikarbonat og en syre. Natron er vel stort sett natriumbikarbonat.

  Ellers er det jo veldig «trist» at min gamle «venn» «Dr.» Young blir stilt for retten 😛

 2. Hmmmmm … , Activated oxygene? Ta to kapsler tre ganger daglig! Pris: 50 dollar for 180 kapsler. Hmmmmmmm … , med seks kapsler om dagen blir det $50 i måneden. Selv før dollarkursen steg sånn nå nylig, så ble det litt vel kostbart. Da tror jeg at jeg heller ville gå for å trekke pusten litt ekstra godt, jeg. DET er helt gratis!

  Kjell Ingvaldsen

  • På den annen side kan du kanskje slutte med den slitsomme pustinga hvis du tar nok av dem.

   • Ahhh, så detver DET som er «logikken» deres. De mener at hvis du synes pusting er så slitsomt at du er villig til å betale $50 pr. mnd. så kan de like godt drepe deg?

    Vel, pusting er så lett for meg at det går helt automatisk. Tenker ikke over at jeg gjør det en gang. Så å betale $50 for å (angivelig) slippe lettere unna noe som er så lite belastende at jeg har gjort det helt automatisk og ubemerket, kontinuerlig, våken som sovende, hele døgnet, alle døgn, absolutt hele mitt liv, veeeel: Bortkasta penger!

    Kjell Ingvaldsen

    • Du er så konservativ og lite åpen for nye impulser, Kjell. 😉

     • Ja, f.eks. når det gjelder klær, så er jeg i ferd med å skaffe meg en dragonuniform modell 1696! (Til neste års markering av Karl 12. angrep på Norge i 1716.)

      Kjell Ingvaldsen

  • J trur ittnå på deg!!!!

 3. “Anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that ‘my ignorance is just as good as your knowledge.’” Isaac Asimov.

 4. Har du slutat blogga?

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: