Anmeldelse av Gleden med skjeden

Glimrende bok om underlivet. gleden-med-skjeden

Målgruppe: Alle som er, eller kjenner en, kvinne.

Medisinstudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl startet bloggen Underlivet i 2015. De trodde først ikke de kom til å få så veldig mange lesere, men i løpet av kort tid ble den en suksess, og til nå har de fått 1,4 millioner treff, og en stri strøm av spørsmål fra lesere i alle aldre.

Dette inspirerte dem til å skrive Gleden med skjeden, noe så tilsynelatende gammeldags som en opplysningsbok om  underliv, prevensjon, seksualitet og kjønnssykdommer. Og skal man dømme av responsen på bloggen, trengs en slik bok. (skal man dømme etter en viss anmelder i NRK, trengs den også for voksne mannlige journalister, men det kommer jeg tilbake til seinere).

Målgruppa er kanskje først og fremst unge kvinner, men den kan utmerket godt leses av unge menn, voksne kvinner og menn, fagfolk og legfolk.

Boka er delt opp i fem hovedkapitler: Underlivet. Utflod, mensen og annet gørr. Sex. Prevensjon. Trøbbel i underlivet. Hver bolk er delt opp i underkapitler. Innholdsfortegnelsen gir god oversikt, slik at boka kan brukes som oppslagsverk. Der er ingen index, men en referanseliste som fyller 30 sider (litt uvanlig for en populærvitenskapelig bok med ungdom som hovedmålgruppe, men akademisk helt greit). Den er illustrert med Tegne-Hannes umiskjennelige og morsomme tegninger … dem kunne det gjerne vært fler av, siden layouten ellers er ganske pregløs, og teksten tettpakket. Layouten har nok med budsjett å gjøre – faktabøker med smalt nedslagsfelt utløser nok ikke de store summene hos forlagene.

Men layouten er ikke veldig viktig så lenge innholdet holder mål, og det gjør det til gagns!

Språket er lett og ledig men likevel presist og saklig. En del slangord og ungdommelig sjargong kan kanskje gi foreldregenerasjonen litt rynker i panna (kanskje blir de litt støtt, eller kanskje føler de seg dumme fordi de ikke forstår), men passer utmerket til hovedmålgruppa. Selv om temaene tildels er vanskelige og/eller tørre, er det mye humor her. Noen (for eksempel den nevnte anmelderen) vil kanskje si det er for mye fjas, men etter mitt skjønn bidrar humor i både tekst og bilder til at teksten blir mer tilgjengelig, og de skumle temaene litt mindre skumle. Forfatterne balanserer alvor og fjas på en forbilledlig måte, og tilsammen blir det folkeopplysning  på sitt beste.

Den som tror at boka er en lettvekter fordi den er skrevet av studenter, må tro om igjen. Jeg har lest den fra perm til perm, og har kun funnet noen uhyre små unøyaktigheter. Og jeg har lært en god del nytt, og mye jeg ikke visste nok om (jeg nekter å si hva, det blir for flaut etter å ha vært snart 20 år i gamet). Ikke minst har jeg funnet gode formuleringer og folkelige forklaringer på mange vanskelige tema, som jeg kommer til å ta med meg i pasientmøtene. Ordet «doktor» betyr lærer, og noe av det viktigste vi gjør i legehverdagen er å forklare på en lettfattelig og presis måte, både hva som er normalt, hva som evt. er galt, og hvordan behandlingen virker. Disse to kollegene er på vei til å bli meget gode doktorer, altså pedagoger, og har mye å lære bort også til oss mer åreforkalkede.

Litt mer om selve innholdet:

Det innledende anatomikapitlet er både morsomt og grundig, og sårt tiltrengt folkeopplysning. I vår overopplyste tid blir jeg stadig slått av hvor lite de fleste vet om sin egen (og partnerens) anatomi. Det er antagelig noe av bakgrunnen for at intimkirurgi (min kjepphest) er i framgang: Vi vet ikke hva som er normalt. Ikke bare er det mange legfolk som ikke kjenner sitt eget underlig så godt, men også mange leger og annet helsepersonell vil bli flakkende i blikket hvis de blir bedt om å beskrive bestanddelene av et kvinnelig underliv.

Kapitlet om sex er nok mest myntet på de som ikke har debutert ennå, eller er i begynnelsen av sin seksuelle karriere. Men det kan utmerket godt leses av mer erfarne kvinner og menn, spesielt den grundige utredningen om orgasme. Det finnes nok av voksne kvinner som har vanskelig for å få orgasme, og som synes det er flaut å rettlede partneren sin.

Igjen vil kanskje noen bli stramme i maska, fordi det er mye snakk om tilfeldig sex, one-night stands, partnerbytte så man kan få inntrykk av at alle jenter har et utsvevende seksualliv. SElvfølgelig har ikke alle det, men boka beskriver noe som faktisk er realitet for mange unge kvinner (det er ikke uten grunn at SKAM er populært: serien beskriver en gjenkjennelig virkelighet for svært mange), og gode råd til hvordan man skal takle det, både rent seksuelt og i forhold til prevensjon og kjønnssykdommer.

Kapitlet om utflod, mensen og annet gørr er også utmerket, ikke minst forklaringen om hva mensen egentlig er, og hvordan syklusen styres. Muligens litt vel omstendelig, men de som ikke har lyst til å lese i lange baner om hormoner kan jo hoppe litt.

Forfatterne selv beskriver kapitlet om prevensjon som «tørt, så tørt». Joda, det er kanskje ikke det mest spennende å lese om, men det er likevel et av de viktigste kapitlene i boka. Ikke minst den grundige gjennomgangen av hvordan hormonell prevensjon virker, mulige bivirkninger, og den ørlille risikoen forundet med dem. Og de klarer å lure inn mye humor her også. Flott at de også slår et slag for spiral til unge kvinner, og avliver myten om at kvinner som ikke har født ikke kan ha spiral. (Riktignok har de ikke med den nye «light»-versjonen av kobberspiral, Gyne-fix, men det er ikke noe stort tap …)

Men her kommer en av mine få innvendinger til boka: P-sprøyte bør ut av alle oversikter om prevensjon! Vel er det en sikker metode, men det er også den eneste fordelen med den, og ulempene oppveier fordelene i stort monn: Man må gå til lege hver 3. måned for å få ny sprøyte, altså stor risiko for brukerfeil. Den gir småblødninger og masse andre gestagenbivirkninger, som kviser og vektøkning. Den øker risikoen for beinskjørhet. Og når den først er satt, kan man ikke fjerne den eller slutte med den som man kan med en p-stav, spiral eller p-piller. Man må vente i flere måneder før effekten går ut.  Og når man slutter med den kan det ta mange måneder før man får tilbake normal menstruasjon og fruktbarhet. Det eneste bruksområdet til p-sprøyte bør være behandling av endometriose, og selv da bør den stå langt ned på lista.

Forfatterne anbefaler den ikke direkte, men den står likevel på lista over mulige metoder. Den kan for så vidt gjerne stå der, men da med en stor rød strek over, for å gjøre det helt tydelig at p-sprøyte er noe dritt.

Trøbbel i underlivet er også solid, men seksjonen om kjønnssykdommer kunne vært strammet opp: det er litt ustrukturert, med mye tekst man må pløye gjennom for å finne det man trenger. Det kunne gjerne vært noen tabeller med hva ulike symptomer kan bety. Dette er et kapittel hvor man bør kunne finne raskt fram til hva man skal mistenke og hva man bør gjøre med det.

Jeg savner noen ord om ovarialcyster. Ikke noe stort problem, men når man først nevner myomer og endometriose, hører cyster med.

Til gjengjeld er HPV, celleforandringer og livmorhalskreft godt og grundig forklart. HPV-vaksinen er behørig dekket og reklamert for. For en som meg, som jevnlig treffer unge kvinner (helt ned i 20-åra)  med livmorhalskreft, og enda mange flere med alvorlige celleforandringer, kan ikke dette budskapet gjentas for ofte!

Men for å pirke litt mer: Det er litt underlig at temaet «hvor lenge kan du utsette å få barn?» er havnet i kapittelet «Trøbbel i underlivet». Det kunne med fordel vært lagt til f eks prevensjonskapittelet. Men det er altså pirk.

Til slutt kommer noen avsnitt om kjønnslemlestelse, og så om intimkirurgi. Disse to er jo blant mine kjepphester, så jeg er glad de er med, men kunne gjerne tenkt meg mer. Men det er heller ingen stor sak.

 

Alt i alt, som jeg skrev i ingressen: Dette er en glimrende bok som kan leses av  kvinner og menn i alle aldre, selv om mye av den er mest aktuell for unge kvinner. Ingen har vondt av å få vite mer om kvinners underliv.

Jeg er imponert over forfatterne, både kunnskapsnivået og evnen til å formidle stoffet på en lettfattelig og morsom måte, men likevel grundig og seriøst.

I neste artikkel skal jeg skrive litt om den før nevnte NRK-anmeldelsen …


Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl
Gleden med skjeden
– Alt du trenger å vite om underlivet

308 sider. Ill. Oslo Aschehoug forlag, 2017.
ISBN 978-82-03-29579-9.

 

Tillegg 26/1: Morgenbladet har også anmeldt «Gleden med skjeden». Og kaller den «Kvinne kjenn din kropp» 2.0. Jeg kunne ikke vært mer enig.

6 Responses to “Anmeldelse av Gleden med skjeden”

  1. Denne boka hjalp meg med å forstå hvorfor ekskona dro fra meg

Trackbacks

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: