La fitta flagre!

Overskriften er en av parolene i 8.mars-toget i år. Den handler – hvis noen skulle være i tvil – om intimkirurgi. 100 vulvas portrait

Det har vært mye oppmerksomhet om temaet den siste tida, og det er bra! Stemmer både fra fagfolk og legfolk, menn og kvinner, unge og ikke fullt så unge. Spesielt er jeg glad for de unge stemmene.

Intimkirurgi skal også være tema på flere 8.mars-arrangementer. I Bergen skal det være debatt på Litteraturhuset i regi av Filosofisk poliklinikk. Innledere på møtet er kirurg Stefan Emmes og gynekolog Heidi Thornhill.

I Haugesund skal jeg holde et 15-minutters  foredrag om intimkirurgi på 8.mars-arrangementet på Festiviteten. Mye annet fint som skjer der også!

Nevner også at 10. mars skal Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl, forfatterne bak «Gleden med skjeden», snakke på Litteraturhuset i Bergen. Intervjuer er Marie Amdam. Dette handler ikke spesielt om intimkirurgi, men sikkert et morsomt og lærerikt arrangement.

Men nå til debatten om intimkirurgi. Som sagt tidligere, skrev Amin Kalaaji, overlege ved Oslo plastikkirurgi, dette innlegget som svar på min kronikk i Aftenposten. Han er ganske opprørt over at noen kan finne på å sammenligne intimkirurgi og kjønnslemlestelse. Forståelig nok, når noen antyder at det du driver med balanserer på en hårfin juridisk grense.

(NB under artikkelen til Kalaaji ligger en masse andre innlegg som er komet den siste tida, flere av dem fra unge jenter.)

Jeg skrev et svar, som ikke ligger på nettet, klipper derfor inn teksten her:

«Hva er normalt, doktor?

Jeg takker dr. Amin Kalaaji for svaret hans 1. november på min kronikk 15. oktober. Han liker dårlig at jeg sammenligner intimkirurgi og kjønnslemlestelse (FGM). Det er åpenbart forskjell på voksne kvinner som ønsker å justere underlivet sitt, og barn som blir holdt nede og omskåret av ufaglærte. Poenget mitt er at flere av inngrepene norske plastikkirurger gjør, til forveksling kan ligne de mildeste formene for FGM, og da er vi ute i et meget grumsete farvann. Et konkret eksempel: Hvis en somalisk 18-åring kommer til en norsk kirurg og ber ham fjerne forhuden og deler av de små kjønnsleppene, vil han avvise henne fordi han synes det minner for mye om omskjæring? I så fall, hvordan forsvarer han da å gjøre praktisk talt de samme inngrepene på norske jenter? De er riktignok omdøpt til «hoodectomy» og «labiaplastikk», men en skal ikke kunne mye anatomi for å vite at det er det samme.

I Damark er faktisk kosmetisk intimkirurgi forbudt i henhold til lov om kjønnslemlestelse. Altså er det ikke bare jeg (og svært mange andre gynekologer) som synes inngrepene er farlig like.

Kalaaji sier de kun opererer kvinner som har ubehag fra underlivet sitt. Mon det? På nettsidene til klinikken hans, og tisvarende på Klinikk Arendal får man klart inntrykk av at det er det kosmetiske som står i fokus. Her behandler man asymmetri i forhuden eller kjønnsleppene, fettsuging av venusberg eller kjønnslepper, og klitorisløft. Jeg forstår ikke hvordan man kan få ubehag av at forhuden er asymmetrisk (jeg har knapt sett en forhud som er symmetrisk, betyr det at hundretusenvis av kvinner lider under dette?), men han mener kanskje at de har psykiske problemer på grunn av denne asymmetrien. Mener han at operasjon er en god behandling for psykiske problemer?

Når det gjelder fysiske plager, f eks etter fødselsskader, er det i en del tilfelle riktig med operasjon. Men da trenger ikke kvinnene betale titusenvis av kroner på en privatklinikk, de har rett til operasjon i det offentlige.

Kalaaji sier videre at alle variasjoner i underlivet er normale. Men på nettsidene hans kan man lese at ”formen på labia minor kan være avvikende og dermed skjemmende”, og ”labia major kan være for store, for små eller asymmetriske”, og at mange lider under dette. Hvordan definerer du avvik, dr Kalaaji? Hva er for stort, hva er for lite? Hvor store skal kjønnsleppene være for at de skal kalles skjemmende? Jeg kan for øvrig opplyse om at dette brudd på reglene for markedsføring av plastisk kirurgi: den skal ikke være ladet, og den skal ikke bidra til en oppfatning av normalvarianter bør rettes på. Kanskje på tide å gå i seg selv?

Kalaaji mener intimkirurgi er frigjøring for kvinner. Der er vi på forskjellige kloder. Etter mitt skjønn bidrar det økende skjønnhetstyranniet til å hemme og begrense både kvinner og menn. Og nå har tyranniet også nådd underlivet.»

Jeg har ikke fått noe svar på dette. Men det har skjedd litt med nettsidene til Oslo plastikkirurgi, jeg regner med det er svar på kritikken av markedsføringen deres.De har nå lagt inn en slags disclaimer på beskrivelsene av de ulike inngrepene. Den lyder som følger:

«Det er store variasjoner i intimområdet og ingenting er unormalt av utseende. At man opererer intimområdet for kun å etterligne et ønsket utseende er ikke å anbefale. Det er kun når det gir deg ubehag i form av hygiene, fysisk som ved sykling, trening, klær osv, samt psykiske og/eller intime forhold at man kan få hjelp til å rette opp dette kirurgisk.»

Tilsynelatende fint, dette. Men det endrer likevel ikke inntrykket av at det er det kosmetiske som teller mest, når de har formuleringer som at asymmetriske kjønnslepper eller forhud kan være avvikende og skjemmende, og at «mange kvinner lider» under avvikende labia majora. Det er også litt morsomt at disclaimeren er akkurat lik i alle avsnittene. Jeg skulle gjerne visst hvordan det kan være vondt å sykle når man har asymmetrisk klitorisforhud.

Bemerker for øvrig at Kajalii har lagt inn sitt eget innlegg på egne nettsider, men uten henvisning til noen av mine.

Jeg kom over en annen artikkel på Oslo Plastikkirurgis nettsider, som henviser til en artikkel i KK i 2014. De sier for såvidt det samme som alltid, men legg merke til dette avsnittet i KK-artikkelen:

«I land som USA, har intimkirurgi eksistert lenger og flere klinikker har spesialisert seg på kvinners underliv.

– Jeg har hatt flere norske pasienter som har fått utført intimkirurgi, forteller plastisk kirurg Gary Alter ved Botched Labiaplasty Revision Surgeon, som har klinikker i Beverly Hills og New York, til KK.no.»

Skal vi se … botched, hva kan det bety? De som har sett serien «Kirurgiske katastrofer» på TV2, vet at seriens engelske navn er Botched. Altså ødelagt. Klinikken det henvises til i artikkelen har bl.a. spesialisert seg på å rette opp i mislykket intimkirurgi. Og de har altså hatt flere norske kvinner som kunder.  Om de kvinnene hadde hatt mislykkede operasjoner, eller kom til ham primært for intimkirurgi, vites ikke.

Men når det finnes slike klinikker, betyr det at intimkirurgi ikke alltid er så trygt og komplikasjonsfritt som Kalaaji og Vier Simensen vil ha det til.

Flere innlegg fra kosmetiske kirurger

Plastikkirurg Ine T. Mørk mener på NRK Ytring at det er arrogant å overse pasienten. Hun bidrar altså til fortellingen om at gynekologer og fastleger er onde mennesker som bare føyser vekk kvinners belymringer, mens hun og hennes kolleger lytter … og opererer.

(De tar også et par kroner for det. En kjønnsleppeoperasjon koster 10-15,000 kroner. Det er en operasjon som antagelig tar ca ett kvarter. De får altså godt betalt for empatien)

Så kommer Halvdan Vier Simensen på banen. Han velger å rette hovedskytset mot forfatterne av «Gleden med skjeden» og kornikken «(S)kjønnhetstyranniet«, og sier like godt at de er som talibanere å regne. Og påstår at dette handler om at kvinne er kvinne verst. Søtt og mandig. Og klassisk hersketeknikk.

Til dette svarte jeg med følgende innlegg: «Om talibanere og catfights». Jeg har visst ikke fått svar.

Det er en masse andre innlegg også, og intimkirurgi er som sagt tema på kvinnedagen flere steder. Det skjer, det skjer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: